Ben je een pleaser? zo wordt je verliefd op jezelf!

Een goede vriend van mij zei vroeger: “Je bent lief!”. Maar ik geloofde hem niet. Het was namelijk volkomen nieuw dat iemand zoiets tegen me zei. Maar net als veel dingen in die tijd onderzocht ik van alles. Dus ook of het waar kon zijn. En dus ging ik bewijs verzamelen waarom ik lief was en waarom ik niet lief zou kunnen zijn. En ik kwam tot de ontdekking dat hij gelijk had. Wat een ontdekking was dat! Ik voelde echt veel beter.

Hoe je verliefd op een ander wordt weet je waarschijnlijk wel, maar niet hoe je verliefd op jezelf wordt. Waardoor we vaak anderen  boven onszelf stellen. En dit vervolgens weer gaat wringen omdat je het gevoel hebt dat jij altijd rekening met anderen houd. Maar anderen niet met jou, en dat voelt rot.

Zeg jij ook vaak “Ja” tegen een ander terwijl je iets helemaal niet wilt? Wat veel mensen zich niet realiseren is dat door jezelf weg te cijferen je “ja” zegt tegen een ander, en tegelijkertijd “Nee”, tegen jezelf. En vervolgens voel je je ook nog schuldig omdat je eigenlijk voor jezelf wilt kiezen. Maar je durft het niet, omdat je bang bent wat de ander dan van je zal denken.

Door jezelf op de 2e plek te zetten doe je je zelf te kort. Je doet alles voor een ander, maar te weinig voor jezelf. Hierdoor ervaar je druk, spanningen in je nek- en schouders. Je voelt je snel schuldig, onzeker, en ondergewaardeerd. Jij bent degene met de stressklachten terwijl een ander geniet van al jouw 1e plek behandelingen.

Alles begint bij jezelf. Ik weet het, er ons geleerd dat dit egoïstisch is. Maar als jij je niet goed voelt, kun je een ander ook niets geven toch? Door niet goed naar jezelf te luisteren. Ga je over je eigen grenzen heen. Maar die voel je op termijn ook niet meer. Zodat je op een gegeven moment ook niet meer weet wat je zelf nodig hebt.

Als ik je vraag: “Hou jij van jezelf?” Kun je die vraag dan oprecht met “ja”, beantwoorden? De meeste mensen zullen het een rare vraag vinden, en denken: “Hoezo, houden van jezelf?”. Of ze denken, “Ja tuurlijk”, zonder het te voelen. Er zullen maar weinig mensen zijn die dit oprecht zullen ervaren. Want hé, als je oprecht van jezelf houd, kun je geen burn-out krijgen. Je laat je dan niet gek maken door de meningen van anderen, of “zoals het hoort”. 

Verliefd worden of houden vanzelf is een stap voor stap proces. Je voelt ook niet direct op de eerste date diepe liefde voor iemand. Dat is iets wat groeit, naar mate je iemand leert kennen toch? Dat werkt bij jezelf net zo. Hoe meer kwaliteiten en positieve eigenschappen je vanzelf gaat ontdekken, hoe meer je van jezelf gaat houden.

We hebben vaak de neiging om anderen milder te beoordelen dan onszelf. We beoordelen anderen op de uitkomt en bij onszelf veroordelen we zelfs onze eigen gedachtes. Maar misschien hebben anderen wel vergelijkbare gedachtes, en dat nemen we niet mee in onze beoordeling over onszelf. Hoe zou het zijn als je jezelf net zo liefdevol en begripvol zou behandelen als je beste vriend of vriendin?

In 5 stappen verliefd op jezelf
  1. Wie zet je nog op de eerste plaats boven jezelf? (kunnen meerdere mensen zijn);
  2. Waarom zet je die persoon (nog) op de 1e plaats;
  3. Wat heb je nodig om jezelf op de 1e plaats te zetten?;
  4. Maak een lijst met kwaliteiten van jezelf en laat deze lijst door naasten aanvullen;
  5. Kijk in de spiegel en zie hoe mooi je bent en zeg: “Ik ben verliefd op jou!

Sabine was erg onzeker en daarom had ze de neiging om het anderen altijd naar de zin te willen maken. Ze durfde zelden haar mening te geven, omdat ze bang was om daarmee anderen tegen de haren in te strijken. Ze had niet door hoe ze zichzelf hiermee te kort deed en welke kwaliteiten ze bezat. Toen we hiermee aan de slag gingen vond ze het spannend, ze was echt bang hoe naderen zouden reageren. Maar dat viel allemaal mee. En toen ze steeds meer ging ervaren wat voor mooi persoon ze was ging ze zichzelf steeds meer waarderen en serieus nemen, waardoor ze zich veel beter en sterker voelde.

Kortom blijf je liever een pleaser of wil je verliefd op jezelf worden? 
Zodat je anderen van jouw eerste plaats haalt en jezelf erop zet. Je kunt stoppen met anderen pleasen, en je het eindelijk eens leuk gaat maken voor jezelf. Dat gecombineerd met jouw kwaliteiten kennen maakt je een veel leuker, interessanter, gelukkiger en relaxter mens!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?