Zo blijft de extra vakantiestress beperkt als je op vakantie gaat

Helaas levert het geregel voordat je op vakantie gaat veel extra stress op. Sinds ongeveer de laatste helft van de 20e eeuw gaan veel mensen op vakantie om zich te ontspannen of om andere ervaringen op te doen. Het woord vakantie is afgeleid van vacatio dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Voordat je vrij kunt zijn van deze verplichtingen komen er in de weken voor de vakantie juist veel extra taken bij, wat tot extra stress kan leiden.

Voordat je op vakantie gaat, moet er van alles worden voorbereid. De spullen moeten worden ingepakt, eventuele inentingen moeten worden gehaald, de laatste boodschappen. Je regelt dat er voor je huis wordt gezorgd, je zoekt eventueel opvang voor je huisdieren, etc. Kortom een hele lijst met zaken die je naast je gewone bezigheden moet uitvoeren.

Hierdoor ga je al oververmoeid op vakantie. Als je eenmaal oververmoeid bent, is het moeilijker om goed om te gaan met tegenslagen als slecht weer of lichamelijke klachten. Je raakt sneller gefrustreerd en reageert snel chagrijnig en boos. Het gevolg hiervan is dat er gemakkelijker ruzie ontstaat met jouw reisgenoten. Dit alles leidt tot vakantiestress.

Neem jij voldoende tijd tussen jouw laatste werkdag en de vertrek dag? De meeste mensen niet. Terwijl je moe bent van een jaar lang werken, doe je de voorbereidingen voor de vakantie er in de laatste weken ook nog even bij. En omdat je zo efficiënt mogelijk gebruik wilt maken van jouw vakantiedagen vertrek je misschien wel op de laatste werkdag.

Het is belangrijk om uitgerust op vakantie te gaan. Veel mensen denken dat ze eenmaal op de vakantiebestemming wel zullen beginnen met uitrusten. Maar als je zorgt dat je uitgerust op vakantie gaat, kun je meer genieten van je vakantie en kom je echt tot rust.

Hou rekening met files en lange rijen voor de incheckbalies op de eerste vakantiedag. Nog een voordeel om niet direct na je laatste werkdag op reis te gaan: je omzeilt de drukste files en de langste wachtrijen. (Dit is overigens het bewijs dat veel mensen wel direct op reis gaan zodra ze vrij hebben).

13 tips om echt tot rust te komen tijdens je vakantie
1. Goede voorbereiding werk

Zorg dat je tijdig op je werk de zaken zo hebt geregeld dat je de laatste dagen je niet een slag in de rondte hoeft te werken;

2. Goede voorbereiding privé

Begin vroeg met de voorbereidingen voor de vakantie, zodat je de laatste dagen niet van winkel naar arts hoeft te rennen;

3. Ga uitgerust op reis

Reserveer liever het eerste weekend van je vakantie om thuis goed uit te slapen en de koffers te pakken;

4. Verzamel informatie

Verzamel informatie over je vakantiebestemming, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan;

5. Laat stress niet overslaan

Wanneer je reizen als stressvol ervaart, zorg dan dat je jouw stress niet afreageert op je reisgenoten;

6. Bespreek verwachtingen

Bespreek in Nederland alvast wat ieders vakantieplannen zijn. Zowel die van jou als van de mensen met wie je reist; dat voorkomt teleurstellingen (en stress) wanneer achteraf blijkt dat de één de hele vakantie languit op het strand wil liggen en de ander alle bezienswaardigheden wil zien;

7. Gun ieder zijn plezier

Gun elkaar ook tijd om dingen alleen te doen op vakantie. Zeker als je niet exact dezelfde dingen belangrijk vindt op vakantie. De één kan het fijn vinden om uitgebreid boodschappen te doen en de ander leest misschien graag een boek. Dat kun je natuurlijk prima combineren;

8. Acclimatiseer

Geef je lichaam de tijd om te wennen aan een hogere temperatuur en/of bij te komen van een jetlag. Beklim dus niet direct de hoogste berg;

9. Schrap e-mail

Bedwing je drang om je e-mail te controleren;

10. Gebruik humor

Zie de humor in van dingen en til niet te zwaar aan onverwachte negatieve situaties;

11. Pas je aan

Pas je aan aan de lokale gewoonten: houden zij op het warmst van de dag een siësta, dan doe jij dat ook;

12. Niet nuttig

Laat het gevoel los dat je ‘nuttig’ bezig moet zijn;

13. Leef nu

Leef in het nu, geniet waar je bent in plaats van je druk te maken over wat je “moet doen” als je weer thuis bent.

In de tijd dat ging op het randje van een burn-out zat ging ik met mijn partner mee op vakantie naar Londen waar hij voor zaken moest zijn. Helaas heb ik vrij weinig kunnen genieten van de vakantie omdat ik vooral heel veel heb geslapen. Ik was echt doodop. Ik had toen ook nog niet door dat ik overspannen was. Toen ik dat wel eenmaal doorhad zorgde ik bij de volgende vakanties dat ik altijd ruim van te voren begon met het regelen van zaken. Zodat ik eenmaal op vakantie al de rust zelve was en de energie had om van alles te gaan zien en doen. Zodat ik optimaal kon genieten van mijn vakantie.

Kortom ontspannen op vakantie gaan zorgt ervoor dat je vakantiestress kunt voorkomen. Het zorgt ervoor dat je goed om kunt gaan met veranderende omstandigheden, er niet zo snel ruzie met je reisgenoten ontstaat, je files en wachtrijen kunt vermijden en jij meer kunt genieten van jouw vakantie.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?