Als alles je te veel is… bij een burn-out

Heel veel dingen weet ik gewoon niet eens meer uit mijn burn-out periode. Het voelt als een dikke mist, waar ik af en toe nog wat fladderige herinneringen van heb. Wat ik nog wel goed weet is dat ik een korte vakantie naar London maakte met mijn partner. Hij voor zijn werk en ik voor mijn plezier. Maar eigenlijk heb ik het grootste gedeelte gewoon in bed liggen slapen omdat ik helemaal op was. Daardoor weet ik dat een vakantie niet voldoende is om je burn-out op te lossen.

Je had al het gevoel dat je op je tenen liep en dan gebeurd er nog iets…. Hierdoor is echt alles te veel. Je weet echt niet meer hoe je alles rond moet breien. Je wilt van alles, maar er komt weinig uit je handen. En je emoties lijken een eigen leven te leiden. Je herkent jezelf niet meer.

Er is een ernstige ziekte bij je vader geconstateerd. Of je moeder komt te overlijden. Het contact op je werk wordt niet verlengd. Of er is iets met je kind waar je je zorgen over maakt. De drukte op je werk neemt nog meer toe. En dat bovenop je dagelijks leven is te veel.

En je voelt dat dit net de druppel is waardoor je breekt. Alles je te veel is. Je voelt dat je zo niet verder kan. Het lukt je niet om alle dingen te doen die je altijd deed. Natuurlijk probeer je het wel. En het feit dat het niet lukt vergroot het gevoel dat je faalt. Je voelt jezelf zwak dat je het niet meer trekt.

Het probleem is niet de situatie die zich op dat moment voordoet. Die situatie is slechts de druppel die de emmer doet overlopen. De kans is groot dat je al langer met chronische stress of overspannenheid rond liep. Die je telkens wegwuifde met: “Ik moet toch door”, want mijn kinderen/man/werk hebben mij nodig. Vul zelf maar in welk excuus jij voor jezelf gebruikt.

Realiseer je dat je al jaren met spanningen in je lichaam rondloopt. Dat je al jaren doet wat je moet doen en je vooral aan het overleven bent. Dat je al lang niet meer kunt genieten van je leven. Dat inzien is zo waardevol omdat je vanaf dan openstaat voor een positieve verandering.

Ondanks dat de situatie die nu plaats vindt belangrijk is, is de al aanwezig spanning en stress belangrijk om niet uit het oog te verliezen. Ik zie te vaak dat mensen met stressproblematiek focussen op de verkeerde dingen, waardoor ze niet het resultaat behalen dat ze graag willen. Ze blijven aanmodderen en hebben het gevoel er nooit helemaal uit te komen.

Hoe lang wil je nog doorgaan met deze voor jou ongezonde manier van leven? Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe groter het probleem wordt. Omdat de klachten zullen toenemen. Net zo lang tot je instort en echt niet meer kunt. Veel mensen worden met loeiende sirenes afgevoerd naar het ziekenhuis denkende dat ze een hartaanval hebben. Maar dan blijkt dat ze zich tot het uiterste gedreven hebben en een burn-out hebben.

5 tips voor als het allemaal te veel is
  1. Besef dat de gebeurtenis slechts de druppel is waardoor het te veel is en niet de enige oorzaak van hoe je je nu voelt;
  2. Zorg dat je jezelf als eerste rust gunt, de rust om niets te doen. Je systeem heeft al te lang te veel gedaan;
  3. Laat de boel echt de boel, zo creëer je ruimte voor jezelf;
  4. Lukt dat lastig? Vraag dan of je omgeving je wilt helpen;
  5. Zorg dat je de spanningen waar je al langer mee loopt oplost, want dit is waar je al jaren mee rondloopt.

Een klant van mij kwam bij me omdat ze last had van een burn-out. Zij dacht dat het kwam omdat haar contract niet verlengd werd en de spanningen die dat met zich meebracht.. Maar toen we samen aan de slag gingen werd haar al snel duidelijk dat ze al langer klachten had. En dat die helemaal niets met haar werk te maken hadden. Wat er werkelijk speelde was dat ze al jaren rondliep met onverwerkte emoties waar ze zich helemaal niet bewust van was. Ik hielp haar om dit op te lossen waardoor ze eigenlijk weer rust ervoor en de energie had om te solliciteren.

Dus al alles je te veel is, kijk dan niet alleen naar het laatste wat erbij kwam. Maar los vooral dat op wat er al langer onderhuids speelde. Zodat je weer volop energie hebt. Leer echt weer de rust te nemen waar je al zo lang naar verlangt. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen, want waarom zou een ander daar wel recht op hebben en jij niet? Zodat je helemaal weer kunt genieten van hoe fijn je leven is.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)