Wat kun je doen bij een negatief oordeel van anderen?

Toen ik als tiener vanuit het westen in een boerendorp in het oosten kwam wonen, was ik natuurlijk heel erg anders dan de rest. Zo vond ik het heerlijk om vrij te dansen zoals ik dat altijd had gedaan, in de plaatselijke bier-discotheek. Niet wetende dat mensen daar iets van vonden. Het oordeel was dat ik losbandig moest zijn. Wat totaal niet het geval was. Ze probeerde me in een hokje te stoppen waar ik niet in paste. Sommige vonden me een frisse wind en anderen vonden me bloed irritant. Maar ik was natuurlijk gewoon mezelf.

Zoveel mensen zoveel meningen. En dus kan iemand wel eens een oordeel hebben over iemand anders
. Helaas komt het vaak voor dat mensen ook de behoefte voelen om hun oordeel te delen met de mensen die ze beoordelen. We leven helaas nog niet in een paradijs en dus gebeurd dit in het dagelijkse leven. De vraag is hoe ga je hier op een goede manier mee om?

Doordat je thuis zit met een burn-out, en niet kunt werken is het oordeel dat je een nietsnut bent. Mensen begrijpen niet hoe je je voelt en dus zeggen ze dat jij je aanstelt. Jij voelt je schuldig dat je niet kunt werken en omdat jouw collega’s jouw werk erbij krijgen. En dus trek je het je aan dat dit gezegd wordt. Je voelt je er rot over en je blijft erover piekeren. Hierdoor voel je je down en ervaar je niet de rust die je graag wilt ervaren.

Het onbegrip van de persoon die het oordeel heeft kan ervoor zorgen dat je allerlei reacties ervaart: Je voelt je onzeker. Het doet je verdriet dat mensen zo over je denken. Je voelt boosheid en frustratie omdat je je onheus behandelt en beoordeelt voelt en je het niet kunt veranderen. De piekerstroom met gedachten hierover houden maar niet op. Je voelt je slecht en negatief.

e zijn vaak bang voor het oordeel van anderen. Dat komt omdat we als kind afhankelijk waren van onze ouders of verzorgers van liefde, verzorging en aandacht. Daarom willen we aardig gevonden worden. Een oordeel is daar niet helpend bij en ervaren we dus juist als een bedreiging omdat je het ervaart als afkeur. In plaats van de liefde en aandacht die we graag willen.

Wat belangrijk is om te realiseren is dat het oordeel van een ander niets over jou hoeft te zeggen. Een ander mag van alles vinden, eigenlijk hoeven we daar niet meer zo veel mee nu we volwassen zijn. We zijn namelijk niet meer afhankelijk van onze ouders of verzorgers. We kunnen zelf zorgen voor een dak boven ons hoofd en eten en mensen om van te houden. En dus is wat één persoon over ons denkt niet rampzalig. Natuurlijk is het fijn om in harmonie met anderen te leven maar dat hoeft niet ten koste te gaan van jou.

Het oordeel van een ander kan ons raken, als iets een onzekerheid van jezelf is. Ga maar na, als jij bang bent om te dik te zijn, of je daar onzeker over voelt, en iemand maakt een opmerking over dat je aangekomen bent, dan kan dat je raken. Terwijl als jij je volkomen op je gemak voelt met je gewicht en iemand daar een opmerking over maakt je al snel denkt: “Wat zit die nou weer raar te kletsen!”

De grootste valkuil is dat je gelooft dat wat een ander zegt ook waar is. Waardoor jij je van alles laat aanpraten en op een gegeven moment zelf niet meer weet wie je bent. Dit is wat er met veel kinderen gebeurd die als kind veel kritiek te horen krijgen. Die gaan twijfelen aan zichzelf. Maar weet dat er altijd weer een weg terug is naar jezelf.

7 Stappen om oordeel los te laten
 1. Wat een ander zegt, hoeft niets over jou te zeggen;
 2. Neem dus niet alles wat een ander zegt klakkeloos over als waarheid;
 3. Vraag je af of er een kern van waarheid in zit;
 4. Zo ja, doe iets met de feedback;
 5. Zo nee, laat het los. Je hoeft er niets mee;
 6. Als iets je raakt vraag je af waar jij onzeker over bent;
 7. Los je eigen pijnlijke punten en onzekerheden op.

Als de jongste van 5 zussen kreeg Simone veel commentaar van haar oudere zussen. En dat zorgde altijd voor veel gedoe bij haar. Ze werd er onzeker van, piekerende er veel over en trok het zich echt aan. Toen we dit samen gingen onderzoeken en ze dit niet langer klakkeloos als waarheid ging ervaren voelde dat enorm bevrijdend voor haar. Tot die tijd had ze alle opmerkingen als pijnlijk ervaren nu kon ze daardoor beter zien wat iets over de ander zei in plaats van over haar. En dat voelde enorm bevrijdend voor haar waardoor ze zich veen lichter en gelukkiger voelde.

Dus vraag je vaker af: “Is het wel een oordeel van een ander dat me raakt of is het mijn eigen angst?” Met oordeel van een ander hoef je niets. En je eigen angsten kun je aanpakken en oplossen. Zodat ook jij je weer vrij en gelukkig voelt. Je hoeft niet langer te piekeren maar hebt sneller helder waarom mensen dingen zeggen. Meestal zegt het iets over hun en minder over jou…😉


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

2 reacties

 1. Mijn vrouw is nu 2 jaar overleden nu nog onzeker. Soms hoor je dingen die je raken. Ik ben nu alleen, 77 jaar. Soms kom ik door aldaar gepieker er niet uit. Het grootste probleem ben ik zelf.
  Wat moet ik doen? Help

  1. Beste Jan,
   Allereerst alsnog gecondoleerd met het overlijden van jouw vrouw.
   Natuurlijk worden we allemaal wel eens geraakt, daar is niets mis mee. We zijn tenslotte menselijk.
   Ik weet uit ervaring dat piekeren niet fijn is. Ik schreef daar eerder een artikel over. Dat kun je hier lezen: Piekeren kan je rust aardig verstoren. Iedereen piekert wel eens. Maar als dit vaak gebeurd en je gedachtes maar blijven malen, dan geeft dat veel stress en onrust. Ik geef je 9 tips om minder te piekeren en meer te genieten.
   https://n-balans.nl/piekeren-manier-om-rust-verstoren/

   Als je echt op zoek bent naar hulp… Vraag dan hieronder een vrijblijvende inzicht sessie aan met mij, waarin ik je help duidelijk te krijgen wat je situatie nu is en wat er nodig is om definitief te herstellen (Van €175, nu een gereduceerd tarief, voor € 49). Klik hier om te bestellen: https://www.e-act.nl/cart/do/add?a=1188&p=79695

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *