Waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je burn-out

Toen ik begin twintig was en mijn burn-out had, voelde ik me schuldig. Ik had het gevoel dat ik anderen met mijn werk opzadelde en ondertussen zelf thuis zat ‘niets te doen’. Ik focuste alleen maar op wat ik nu niet kon en wat ik vroeger wel deed. Dat dat niet werkte had ik toen nog niet door… Dat ik mijn systeem had overbelast en het echt nodig was om mijn leven een andere wending te geven wist ik niet. En ook niet dat dat uiteindelijk veel beter zou zijn.

De meeste mensen met een burn-out voelen zich schuldig.
Over het feit dat je op dit moment niet zo’n gezellige moeder bent. Of doordat er nu sneller onenigheid ontstaat met jouw naasten. En omdat je op het werk niet kunt functioneren zoals je eigenlijk graag wilt. Misschien herken je dat wel?

 “Ik wil me niet ziek melden”, denk je dan. “Want dan moet mijn collega mijn werk er ook nog bij doen, en dan raakt mijn collega overbelast”. Of : “Ja maar, ik moet toch door want ik moet voor mijn kinderen/partner of moeder zorgen.” Kortom het gevoel van …”Ik kan anderen toch niet zo maar in de steek laten?”

Uit schuldgevoel blijf je langer doorlopen met je klachten. De druk wordt hierdoor hoger. En je klachten worden alleen maar erger. Je schrapt steeds meer de leuke dingen in je leven om toch maar overeind te blijven. Hierdoor stomp je steeds verder af.

Het continu bezig zijn met wat anderen ervan zullen denken is waardoor je in de problemen komt. Want daardoor luister je niet naar wat je lichaam nodig heeft. De kans is groot dat je juist iemand bent die altijd voor anderen klaar staat. Die alles voor een ander over heeft. Dat is juist waardoor je in je burn-out terecht bent gekomen. Je bent dus niet egoïstisch, juist het tegenover gestelde. Dat is dan ook waarom je je niet schuldig hoeft voelen.

Je lijf heeft eerst rust nodig om bij te komen van het over je grenzen gaan. Je hebt dat al zolang gedaan dat het misschien normaal voelt voor je. Maar dat is nou net het probleem. Hierdoor heb je tijden lang niet doorgehad dat je niet goed voor jezelf zorgde. Dus de eerst stap is om weer op adem te komen zodat je meer innerlijke rust hebt. Vervolgens kun je aanpassingen in je leven aanbrengen zodat je zorgt dat je het voortaan anders gaat doen.

Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk krijgt hoe het zover heeft kunnen komen. Als je de stressproblematiek doorgrond weet je namelijk precies wat je voortaan moet gaan laten. En wat je voortaan juist wel kunt doen om te zorgen dat je nooit meer een burn-out krijgt.

Je schuldig voelen draagt vaak niet bij aan een positief gevoel. Kijk als je iets gedaan hebt wat niet juist is en je voelt je daar schuldig over, dan is dat normaal. Maar veel mensen met een burn-out voelen zich ook schuldig over dingen of situaties waar ze helemaal niet verantwoordelijk voor zijn. Dus dat is iets wat je kunt leren om voortaan te laten.

In gesprek met een klant vertelde ze me: “Ik wil me niet ziek melden, want dan moet mijn collega het werk van mij erbij doen”. Ze vertelde dat die collega al voldoende werk had en ze bang was dat die collega overbelast zou raken. “En jij dan?”, vroeg ik haar. “Vind je het we oké als het bij jou nog erger wordt?”. En daar schrok ze eigenlijk wel van. Ze schrok van het feit dat ze een ander boven zichzelf stelde. Daar werd ze verdrietig van. Want ze realiseerde zich dat ze er altijd voor anderen was. Maar nooit voor zichzelf. Vervolgens hielp ik haar om voortaan beter voor zichzelf te zorgen.

Dus voel je niet langer schuldig over jezelf. Je hebt genoeg gedaan voor anderen. Vaak ten koste van jezelf. Dus het is nu tijd om goed voor jezelf te zorgen zodat je meer rust hebt, meer energie en je leven weer veel lichter is. Kortom: “Hou van jezelf of je leven er vanaf hangt, want dat is ook zo!”

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *