Stop zelf sabotage en voel meer vrijheid, geluk en zelfliefde

Ik was er super goed in om mezelf op mijn kop te geven als er iets niet goed ging. Daarmee deed ik aan zelf sabotage omdat ik een bepaalde strengheid toepaste die ik nooit bij anderen zou toepassen. Sterker nog bij anderen was ik altijd mild en vergevingsgezind. Maar voor mezelf streng en bestraffend. Ik kon mezelf daarmee dagen lang een slecht gevoel over mezelf geven. Terwijl ik natuurlijk nooit 100% fout was, alleen maar omdat ik iets gedaan had wat niet handig was. Door mezelf fout te maken ging mijn eigenwaarde en gevoel van zelfvertrouwen enorm naar beneden en kon ik daar enorm lang last van houden. Waardoor ik ging piekeren en onrust ervaarde.

Het probleem is dat we over veel dingen waar we veel over nadenken geen invloed hebben.
En over dingen waar we wel invloed op hebben, daar denken we helemaal niet over na. Daardoor blijven we luisteren en handelen naar onze eigen kritische stem. Of de mening van anderen. Of we blijven herhalen wat we altijd deden, alleen maar omdat we dat gewend zijn. Niet perse omdat het ons dient.

Een typisch voorbeeld is een vrouw die aan haar partner vraagt: “Lijkt mijn kont niet te dik in deze jurk?’. Haar partner vind haar geweldig en zegt: “Schat, je ziet er goed uit!”. Zij trekt haar schouders op en loopt vertwijfelt weg. “Zou hij het wel echt menen?”, denkt ze dan. “Hij zegt het vast omdat hij aardig wil zijn. Ik heb nu eenmaal een dikke kont”. En vervolgens trek ze toch iets anders aan. Waarom? Omdat ze het compliment niet geloofd. Ze twijfelt aan zichzelf en daarmee doet ze aan zelf sabotage.

Kijk, als anderen je niet goed behandelen dan voelt dat niet fijn. Niet iedereen durft daar iets van te zeggen. Maar wat ik zie is dat mensen wel van alles van zichzelf accepteren wat ze echt niet van een ander zouden accepteren. Veel mensen zijn zelf hun ergste vijand in plaats van hun beste vriend door zelfsabotage. En het venijnige is dat ze het zelf niet door hebben, want niemand doet zichzelf dat bewust aan. Maar ongemerkt haal je jezelf naar beneden, zonde toch?

Als je zelf niet vind dat je het waard bent, geloof je het ook niet als anderen je een compliment geven. Het komt dan gewoon niet binnen omdat het niet past bij hoe je jezelf ziet. Het trieste is dat kritiek en negatieve opmerkingen wel heel erg binnen komen omdat die onze gewonde stukken raken. Zeg maar de blauwe plekken die we eerder hebben opgelopen in ons leven. En om die reden geloven we die wel. Ook als ze niet waar zijn. Ingewikkeld he?

Misschien komen er al zo wat gedachtes over jezelf op waarmee je aan zelf sabotage doet. Misschien is het handig om er even voor te gaan zitten. Dat is zeker de moeite waard, want zelf sabotage zorgt voor innerlijke strijd, onzekerheid en stress. Dus schrijf eens op welke manieren jij jezelf saboteert. Vind je het lastig om van jezelf te bepalen? Vraag het dan eens aan je partner, beste vriend of vriendin, kortom iemand die je goed kent en het beste met je voor heeft.

Zelf sabotage is net als ongedierte. Eerst ga je ze opsporen en dan ga je ze uitroeien. Voor veel ongedierte heb je een spray, helaas bestaat dat niet voor zelf sabotage, haha. Maar het herkennen is al het halve werk. Want zodra iets bewust is geworden, kun je je er niet meer onbewust van worden. En ga je steeds meer zien hoe en waar je dezelfde niet werkende dingen herhaald.

Sommige mensen zeggen: “Ik ben nou eenmaal zo’. Dat klopt in die zin dat je OP DIT MOMENT zo bent. Je bent niet altijd zo geweest. En je hoeft ook niet altijd zo te blijven. Daar heb je een keuze in. Op het moment dat zaken onbewust zijn, overkomen ze je. Zodra iets bewust is geworden kun je altijd andere keuzes maken waardoor je ook andere resultaten krijgt.

7 Stappen om zelf sabotage te elimineren
  1. Het opsporen van hoe jij jezelf saboteert;
  2. Het uitroeien van zelf sabotage;
  3. Oefenen met nieuwe vaardigheden;
  4. Verfijnen van je vaardigheden;
  5. Niet opgeven als je in een in je eigen valkuil trapt;
  6. Jezelf motiveren in plaats van op je kop geven als iets een keer niet lukt;
  7. Genieten van de resultaten in plaats van focussen op dingen die nog niet gelukt zijn (want dat is ook een vorm van zelfsabotage).

Sandra werkte meer dan 55 uur in de week en vond dat niet veel want vroeger werkte ze nog meer. Ondanks dat ze op was, bleef ze heel lang doorgaan met alles terwijl het niet meer ging. In de avonden deed ze haar werk e-mail want daar kwam ze overdag niet aan toe. Tot ze echt helemaal instortte en doorkreeg dat het zo niet langer kon. Toen we dit bespraken vond ze het achteraf wel raar dat toen ze er midden in zat ze totaal niet door had hoe ze zichzelf saboteerde en verder het randje overdreef. Maar toen we de onderliggende patronen ontdekte, pas toen viel het kwartje en konden we aan de slag om zaken op te lossen en aan te passen.

Dus op welke manieren doe jij nu nog aan zelf sabotage? Waardoor je kritisch op jezelf bent, jezelf veroordeelt en een rot gevoel bezorgt. Waardoor je je onzeker, minder waard en gestrest voelt? Zorg dat je de manieren opspoort en elimineert, zodat je je veel vrijer, gelukkiger en energieker voelt.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *