Meer bezig met stress managen dan je burn-out oplossen? Dit is de oplossing!

Toen ik mijn burn-out had wilde ik dat écht oplossen en geen stress managen. Maar ja, 30 jaar geleden wist men nog niet wat de oplossing was. Als ik concrete vragen stelde aan de psycholoog dan kreeg ik een antwoord in de trant van: “Wat denk je zelf?”, dat schoot voor mij geen meter op. Dus ik vroeg wat ze dan voor me kon doen en ze zei letterlijk: “Naar je verhaal luisteren”, en ik wist zelfs toen al dat dat niets zou oplossen. Dus toen zei ik dan kan ik net zo goed mijn verhaal aan de buurvrouw vertellen… Dat was mijn laatste gesprek met haar. En ik ging zelf op onderzoek uit.

Als ik mensen vraag hoe ze op dit moment hun burn-out proberen op te lossen dan horen ik vaak weinig dingen die daarbij helpen. Het probleem is dat mensen echt oprecht denken dat het hun uit hun burn-out gaat helpen. Terwijl het meestal tijdverdrijf is of stress managen. Hierdoor duurt hun burn-out veel langer dan nodig is, of komen ze er nooit helemaal uit en blijven ze altijd klachten houden. En dat is niet wat je wilt toch?

Wat mensen zoal noemen is: pillen slikken om zich beter te voelen of in slaap te komen, wandelen, naar de fysiotherapeut gaan, taken verdelen over de dag, stress vermijden, angsten vermijden, sociale contacten vermijden, sporten, inzichten krijgen, vast ochtend en avondritme, goed ontbijten, series kijken, symptomen bestrijden, accepteren dat je een burn-out hebt, 3 keer per dag een kwartier iets ondernemen, rust nemen (en als ik dan vraag hoe, weten ze het niet). En ga zo maar door.  

Wat dit kost is dat mensen hun tijd verspillen aan dingen die hun niet uit hun burn-out gaan helpen. En ze verspillen hun kostbare energie aan dingen die hun niet helpen. Dat is dus ook nog energieverspilling. Terwijl wat er echt nodig is nog steeds niet gebeurd. Mensen gaan zichzelf vaak al snel weer onder druk zetten, of laten zich onder druk zetten, om toch dingen weer te gaan doen. Terwijl ze nog helemaal niet hersteld zijn. Of ze hebben het gevoel dat ze weer aan het werk moeten. En komen er dan snel achter dat het nog helemaal niet goed gaat. Hun zelfvertrouwen daalt en ze hebben nu ook nog het gevoel dat het nooit meer over gaat, waardoor ze zich nog somberder gaan voelen.

De kennis van wat er echt nodig is om je burn-out op te lossen is zeer mager. Je wordt doodgegooid met informatie over burn-out. Maar het is meestal gericht op het managen van stress en niet op het oplossen van de kern. Maar ook omdat het vaak op persoonlijk vlak ligt en niet voor iedereen geldt. Daarnaast ligt wat er echt opgelost moet worden op een dieper niveau in jezelf. En veel behandelaars helpen niet zo diepgaand. Het zit vaak in het gebied van de blinde vlekken, anders had je het zelf ook al veel eerder opgelost. Want een burn-out is geen pretje en doe je dus niet voor de lol.

Veel mensen willen met hun mind hun burn-out oplossen. Maar zoals Einstein al wist, je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waarop het is ontstaan. Het probleem is juist dat je te veel vanuit je denken bent gaan leven en je je hebt afgesloten van je lichaam en emoties. Terwijl die super zijn in het waarnemen van signalen. Zoals voelen wanneer je moe bent. Maar als je dat niet meer voelt ga je vanuit je denken door, en door, en daardoor ga je langere tijd over je grenzen en beland je juist in je burn-out

De symptomen waar je last van hebt zijn niet het probleem. Ze laten slechts zien DAT er een probleem is. Dus ook het bestrijden van symptomen zoals naar de fysiotherapeut gaan, pillen slikken, het doet je misschien tijdelijk beter voelen, maar uiteindelijk lost het niets op. Net als dat het slikken van een middel tegen pijn het alleen maar onderdrukt en niet oplost.

En ook het vermijden van zaken is niet de echte oplossing. Het kan wel helpen om jezelf meer rust te geven dan normaal, mist je aan de slag gaat met het oplossen van de kern. Anders is het alleen maar vermijden van angsten, van stress, van situaties en mensen. En zodra je dan toch weer met zo iets in aanraking komt dan is het probleem er weer. Dat is hetzelfde als je kop is het zand steken en denken dat je er niet meer bent.

12 tips om te stoppen met stress managen
 1. Pillen slikken is symptomen onderdrukken en dus stress managen;
 2. Mensen vermijden is stress managen;
 3. Situaties vermijden is stress managen;
 4. Gevoelens vermijden is de druk in je systeem vergroten;
 5. Wandelen of rustig bewegen is prima maar alleen dat lost je burn-out niet op;
 6. De fysiotherapeut helpt je fysieke symptomen te verminderen, maar de symptomen zijn het probleem niet, dus lost niets op;
 7. Inzichten zijn leuk om dat op zich lost ook je burn-out niet op, want als je de onderliggende patronen niet kunt oplossen kun je gedragsmatig proberen ze onderdrukken, maar ook dat is stress managen;
 8. Taken verdelen over de dag is stress managen, het kan wel tijdelijk helpen om het wat rustiger aan te doen, zodat je de kern kunt oplossen;
 9. Series kijken kan een leuk tijdverdrijf lijken, maar het kan juist zorgen voor een hogere prikkelgevoeligheid en is dus vaak te belastend;
 10. Het accepteren van je burn-out is handig in die zin dat je er niet tegen vecht want dat heeft geen zin, het is tenslotte een feit en dus energie verspilling om er tegen te vechten. Maar dat alleen lost niets op.
 11. Rust nemen werkt vaak niet, omdat je niet eens meer weet HOE je rust kunt nemen en wat je echt nodig hebt om je systeem tot rust te brengen;
 12. Praten over hoe je je voelt kan even prettig voelen, maar het veranderd niets en lost dus ook niets op.

Ik sprak een keer een vrouw die al 10 sessies bij een psycholoog had gehad. De psycholoog had gezegd dat ze het nu maar zelf weer moest doen. Maar ze had helemaal niets geleerd waardoor ze wist wat ze anders KON doen. Ze hadden alleen maar gesprekken gehad en daarin waren wel tips gegeven. Maar ze wist al nog niet HOE ze het in de praktijk moest brengen. Dit hoor ik helaas vaak. Gelukkig zeggen deze mensen dan, na mijn begeleiding, dat ze bij mij wel de concrete handvaten kregen die ze eerder hadden gemist.

Dus ben je klaar met het stress managen en wil je je burn-out echt oplossen? Dan zal je je eerst bewust moeten worden dat al deze dingen je niet verder gaan helpen. Wat je nodig hebt is iemand die je helpt de kern, dus waarom je doet wat je doet te onderzoeken. Te kijken wat wel voor je werkt en vooral ook wat niet (meer) voor je werkt. En niet alleen te weten hoe ver het zo ver heeft kunnen komen maar ook hoe je de patronen die daar het gevolg van zijn op te lossen, zodat je dit eens en voor altijd kunt oplossen en nooit meer een burn-out krijgt.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *