Ben je je aan het aanpassen, of laat jij jezelf helemaal zien zoals je bent?

Na een lezing die ik had gegeven, gaf ik een klant een behandeling. Ze vertelde dat ze zich altijd aanpaste aan anderen. Iets wat ik vroeger ook had gedaan, en soms in mindere mate nog doe. En ik legde haar uit wat ik daarin zelf had ontdekt: “Als je je altijd anders voordoet als dat je bent, dan vind niemand je leuk om wie je echt bent”. Maar alleen maar voor het masker dat je draagt. Toen ik me dat de eerste keer realiseerde voelde dat als een pijnlijke ontdekking. Maar daardoor kon ik wel van vanaf toen andere keuzes te maken. En echtere relaties te bouwen.

Als jij je altijd aan het aanpassen bent is dat dodelijk vermoeiend. Het kost veel moeite om je altijd op een manier te presenteren die je eigenlijk niet echt bent. Om de schijn te moeten ophouden en vervolgens bang te zijn dat je door de mand valt. En ziet hoe je echt bent.

Ken je Barbapapa? Barbapapa is in een tuin geboren, net als een bloem. Hij kan elke vorm aannemen die hij wil. Hij is heel aardig, iedereen mag hem graag. Door van vorm te veranderen en door goede ideeën lost hij de moeilijkste problemen op. Hij is altijd bereid te helpen. Zijn welwillendheid kent geen grenzen. De meeste mensen met een burn-out zijn net als barbapapa. Ze zijn super aardig, ze stellen geen grenzen en passen zich continu aan.

Het je aanpassen is vaak een onderwerp van gesprek bij mijn klanten. Ik kan me nog herinneren dat Irene zei: “Ja maar als ik ga zeggen wat ik echt vind dan doe ik anderen pijn”. En ik vroeg haar: “Maar nu doe je jezelf pijn, toch?” Toen drong het door als ik altijd “Ja”, zeg tegen anderen zeg ik “Nee”, tegen mezelf. En dat maakte dat ze het begreep en dus voortaan het wel voor elkaar kreeg.

Afkeuring is pijnlijk, en als kind wil je dat er van je wordt gehouden. En dus ga je beter opletten dat je dingen doet die wel in de smaak vallen en stop je met dingen doen die mensen afwijzen. Zo ontstaat het aanpassen. Een beetje jezelf kunnen aanpassen is wel normaal, anders zou het lastig zijn om met zoveel mensen samen te leven. Maar de meeste mensen met een burn-out doen het al zo lang dat het een soort van ‘normaal’ wordt. Het is niet meer een eigenschap die ze kunnen inzetten maar iets wat ze doen zonder erbij na te denken.

Juist omdat je je aanpast zonder erbij na te denken is het belangrijk om het te gaan ontdekken wanneer je het doet. Het lijkt misschien alsof veel dingen die je doet bij je horen. De kunst is om te ontdekken waarin je authentiek bent aan wie je echt bent. En waar je je continu aanpast hebt en dat nog steeds doet.

Sommige mensen gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste. Dat is natuurlijk prima om uit te proberen. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat dit voor de mensen in je omgeving schokkend kan zijn dat je ineens anders doet dan daarvoor. Het is handig dat je je naasten uitlegt waar je mee bezig bent, zodat ze je kunnen steunen.

De valkuil is dat als je echt de pijn voelt van het altijd maar aanpassen dat je van de ene op de andere dag alles anders wilt. En dat snap ik. De realisatie is ook belangrijk. Maar wees mild voor jezelf in de uitvoering ervan. Wat bedoel ik hiermee? Je hoeft de baby niet met het water weg te gooien. Het is een mooie eigenschap om je te kunnen aanpassen. De bedoeling is alleen om het in te kunnen zetten en niet dat het al automatisch gebeurd voordat je zelf beseft wat jij eigenlijk wilt. Maar dat het vanaf nu een keuze is.

In 5 stappen van aanpassen naar je authentieke zelf
  1. Schrijf op voor jezelf: “Op welke vlakken pas ik me aan?”;
  2. En vraag je punt voor punt af of je daar nog meer door wilt gaan?;
  3. Bij de punten waar je “Nee”, hebt geantwoord, stel jezelf voor hoe je het wel zou willen;
  4. Durf dit ook in de praktijk te gaan brengen;
  5. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, zodat ook dit weer zo natuurlijk wordt als dat het ooit was.

Het je aanpassen is vaak een onderwerp van gesprek bij mijn klanten. Ik kan me nog herinneren dat Irene zei: “Ja maar als ik ga zeggen wat ik echt vind dan doe ik anderen pijn”. En toen vroeg ik haar: “Maar nu doe je jezelf pijn, toch?” En toen drong het door als ik altijd “Ja”, zeg tegen anderen zeg ik “Nee”, tegen mezelf. En dat maakte dat ze het begreep en dus voortaan het wel voor elkaar kreeg.

Kortom het is tijd dat je het aanpassen achter je laat. Zodat je je energie niet langer verspilt en je in Barbapapa bochten hoeft te wringen. En in plaats daarvan gaat ontdekken wie je echt bent, en wat jij wilt. Zodat je jezelf ook kunt geven waar jij gelukkig van wordt. Op die manier hebt je meer energie, meer rust en kun je meer van  het leven genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)