Slaat de verveling toe nu je ziek thuis met een burn-out zit? Zo richt je je dag in


Ik weet het nog goed…, ik dacht eindelijk tijd om een boek te lezen. Maar nu zat ik ziek thuis met een burn-out en alle tijd om een boek te lezen. Maar ik moest elke keer weer boven aan dezelfde pagina beginnen, want tegen de tijd dat ik bij et einde was, wist ik echt niet was ik had gelezen. Kortom mijn hoofd kon het gewoon niet opnemen. Zo frustrerend voelde dat. Eindelijk alle tijd van de wereld maar niet kunnen doen wat je wilt doen, dus toen sloeg de verveling toe.

Ben je eerst in het burn-out gat gekomen, kom je daarna direct in het ‘ziek thuis met een burn-out’-gat. Je bent gewend om altijd bezig te zijn, om je opgejaagd te voelen en nergens tijd voor te hebben. En ineens heb je zeeën van tijd. Je valt in een gat omdat je niet weet wat je met die tijd moet die je voorheen nooit had.

Op het werk ging het echt niet meer. Je bent ingestort, je bent emotioneel, en voelt je doodmoe. Aan de ene kant bent je blij dat je even helemaal niets meer moet. Je slaapt veel, maar daarnaast verveel je je stierlijk want je hebt nog nooit zoveel tijd gehad waarin je niets hoefde van anderen of van jezelf.

Je bent gewend om alles onder controle te hebben, om alles te regelen. Maar nu je ziek thuis met een burn-out zit lukt dat niet meer, dit heb je niet onder controle. Je zit ziek thuis met al jouw klachten, begrijpt niets van jouw overvloedige emoties. En je bent zo moe dat je niet veel kan. Maar de neiging om DOOR te willen is er nog. Je voelt je gefrustreerd dat je je niet nuttig kunt maken.

De reden dat je ziek thuis met een burn-out zit is dat er geen goede balans was tussen inspanning en ontspanning. Je was gewend om veel te DOEN en je nam weinig tijd om iets te doen wat niet ergens goed voor was. Zomaar omdat je het leuk vond. Nu je dat niet meer kunt kom je jezelf tegen en jouw emoties.

Weet dat het positief is dat dit gebeurd. Dat klinkt misschien raar. ER komt een tijd dat je dankbaar bent voor je burn-out. Het is namelijk nodig dat je jouw leven zo gaat inrichten dat dit nooit meer gebeurd! Je lichaam heeft deze rust nodig. 

Elke verandering is wennen, zelfs positieve. Denk maar aan een trouwerij of een geboorte, dat zijn mooie gebeurtenis en toch levert het stress op. Niet alleen je mind maar ook je lichaam moeten even wennen aan deze situatie, maar het komt echt goed.

De valkuil is dat je je in deze periode continu schuldig voelt. Omdat je partner nu meer in huis moet doen. Ten opzichte van je collega’s die er nu meer werk bij hebben. En omdat je het niet kunt opbrengen om die tijd aan je kinderen te besteden die je voorheen wel deed.

7 tips om het ‘ziek thuis met een burn-out’-gat op te lossen
  1. Weet dat het logisch is dat als je van hollen naar stilstaan gaat je nog even uit moet hijgen;
  2. Maak een lijst met kleine ontspan momenten die je helpen om tot rust te komen;
  3. Maak een lijst met taken die je nog wel wilt en kunt doen;
  4. Laat je schuldgevoel achter je, het kwaad is al geschied dus hiermee werk je jezelf alleen maar tegen;
  5. Maak een weekoverzicht met flink veel pauze en tijd voor dingen die je helpen om echt tot rust te komen afgewisseld met taken;
  6. Voel bij elke taak of ontspan moment hoe je je voelt, zo leer je steeds beter wat wel en niet voor je werkt;
  7. Laat anderen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen, het gaat er echt om dat je leert voelen wat jij wel of niet kan op dit moment!

Een klant van mij was echt een regeltante, ze was gewend om alsmaar door te gaan. Tot ze ziek thuis met een burn-out kwam te zitten. Ze verveelde zich heel erg. Ik legde uit dat dit logisch was na zo’n grote verandering. Samen maakten we een weekindeling met de juiste balans tussen dingen die haar hielpen te herstellen, en met wat taken die zorgde dat ze het gevoel had dat ze toch nog wat om handen had. En daar voelde ze zich supergoed bij, waardoor ze vlot herstelde van haar burn-out.

Kortom deze omslag van ‘ren je rot’ naar ‘ziek thuis met een burn-out’, is een grote verandering. Geef jezelf te tijd om hier aan te wennen. Het is zonde om de druk op te voeren door je schuldig te voelen. Om spijt te hebben dat je niet eerder de stappen hebt genomen die nu nodig zijn om uit je burn-out te komen. Wat wel helpt is een goede inrichting van jouw tijd, waardoor je weer kunt leven en genieten, in plaats van overleven. 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…