De invloed van een burn-out op je seksualiteit
Toen ik zelf mijn burn-out had, stond ik er niet bij stil dat ik niet bezig was met mijn seksualiteit. Voor mij ook logisch omdat ik geen relatie had. En voor mij gaat het wel of niet vrijen met een partner hand in hand met het wel of niet hebben van een relatie. Ik miste zelf niets. En ik had geen partner die daarover een opmerking kon maken, dat er iets bij mij was veranderd.
Wat ik soms van klanten hoor, is dat ze het lastig vinden om van hun partner te horen dat er iets veranderd is op het gebied van hun seksualiteit. Degene met de burn-out mist meestal niet zo veel, maar de partner vaak wel. En je voelt je al schuldig dat je een burn-out hebt, dat het lastig is om te horen dat je ook op dat vlak te kort schiet. Dat is misschien niet zo, maar zo voelt het wel.
Want als je partner zegt: “Waarom krijg je hem niet meer omhoog daar beneden”, of: “Waarom wil je geen seks meer”. Dan doet dat iets me je. Je bent nu eenmaal een pleaser. En het feit dat je je partner nu niet kunt geven waar hij/zij blijkbaar behoefte aan heeft, vind je vervelend. Dat je daarbij voorbij gaat aan je eigen behoefte is ook kenmerkend voor iemand met een burn-out.
Dus naast je burn-out en het gevoel dat je faalt, heb je ook nog het gevoel dat je je partner te kort doet. Niet alleen doordat je niet tot alles in staat bent. En daardoor er meer op de ander terecht komt maar ook omdat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen op het gebied van seksualiteit.
Voor mij totaal logisch dat als je je uitgeput voelt, en mentaal op bent en fysieke klachten hebt, dat je dat ook terug ziet in je seksualiteit. Het probleem is dat je niet het totaal plaatje van je burn-out hebt. Welke klachten daar allemaal bij kunnen horen bijvoorbeeld. Waardoor je het ervaart als een extra probleem, terwijl het slechts het gevolg is van je burn-out.
Het start ermee dat je eerst zelf begrijpt wat er speelt bij jou op het gebied van jouw seksualiteit. En dat doe je door het lezen van dit artikel. En door je te realiseren dat net als hoofdpijn of nekpijn dit een gevolg is en niet een losstaat probleem. Waardoor het gevaar bestaat dat mensen gaan proberen de klachten op te lossen. Maar die zijn het gevolg van de burn-out. Dus is het belangrijk om de kern van de burn-out op te lossen in plaats van de symptomen.
Natuurlijk is het ook belangrijk om te onderzoeken waar je nu wel behoefte aan hebt. Wat vaker een knuffel, samen naar de sauna. Een massage of gezellig samen uit eten. Wat zorgt er WEL voor dat jij nu de verbinding met je partner ervaart, terwijl jouw seksualiteit op een lager pitje staat?
Vermijd de valkuil dat je denkt dat je partner het wel weet. Het is dus belangrijk dat je dit ook bespreekt met je partner. Want hij of zij voelt en ervaart niet wat jij ervaart. En snapt dus waarschijnlijk ook niet waarom er bij jullie op het gebied van seksualiteit iets is veranderd. Je denkt misschien dat dit voor problemen gaat zorgen maar dit bespreken zal juist zorgen voor meer intimiteit op gevoelsniveau.
5 stappen om om te gaan met je seksualiteit bij een burn-out
- Leg je partner uit dat je minder met je seksualiteit bezig bent door je burn-out;
- Geef aan je partner aan waar je nu GEEN behoefte aan hebt;
- Maar bespreek ook vooral waar je nu WEL behoefte aan hebt;
- Voorkom dat je jezelf gaat dwingen of overschreeuwen omdat je denkt dat je ergens aan moet voldoen;
- Natuurlijk is het belangrijkste dat je zorgt dat je je kern van je burn-out oplost, want dan zal het verlangen om uitdrukking te geven aan je seksualiteit vanzelf weer terug komen.
Els gaf aan dat haar partner het zo lastig vond dat haar seksualiteit zo was veranderd door haar burn-out. Ik legde haar uit dat haar systeem nu in de overlevingsstand staat. De natuur heeft het bij mensen en dieren zo geregeld dat in stressvolle situaties er geen voortplanting plaats vindt omdat er dan niet goed voor de jongen gezorgd kan worden. Dus het is geheel logisch dat als je systeem in de stressstand staat dat dit ook het vlak van seksualiteit doorwerkt. En dat vond ze inderdaad wel logisch klinken. Ze ging aan de slag met mijn stappen en ze ontdekte dat er meer manieren zijn om intimiteit te ervaren dan seks alleen, wat haar leven en dat van haar partner verrijkte.
Kortom is jouw seksualiteit veranderd door je burn-out? Geen paniek, dat komt helemaal weer goed zodra je de kern van je burn-out hebt opgelost. In deze fase is het belangrijk dat je in gesprek gaat met je partner hierover en dit uitlegt. Dat je ook aangeeft waar je nu wel en niet behoefte aan hebt. En ook vooral dat je jezelf nergens toe dwingt, zodat je als de rust weer is terug gekeerd je er weer volledig van kunt genieten.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?