De kunst van het filteren, dat scheelt stress

Ik ben gevoelig. Daar was ik me vroeger niet van bewust waardoor ik me vaak overspoeld voelde. Door schade en schande heb ik geleerd dat het belangrijk voor me is om informatie te filteren omdat dit enorm veel rust geeft. Want te veel informatie ontvangen geeft stress.

In zekere zin heb ik geluk gehad dat ik mijn  burn-out kreeg in een tijd dat er geen computer en mobiele telefoon was. Ik had er echt niet aan moeten denken. Ik weet nog dat de tv toen zelfs te veel was. En dat terwijl er nu veel meer beelden per seconde worden getoond dan vroeger. Waardoor je minder informatie binnen kreeg dan tegenwoordig.

Je registreert de hele dag informatie, bewust of onbewust. Daardoor kun je aardig overspoeld raken. De radio, de tv, e-mail, sms, facebookberichten, tweets, en dan heb je ook nog het ‘echte’ leven: alles wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft.

Je hoort bijvoorbeeld elk facebookbericht met een ‘poink’ binnen komen, terwijl je aan het autorijden bent. De zon schijnt, je voelt hoe warm of koud het is, je hoort de radio, het nieuws, etc. Je staat bij de kassa af te rekenen en tegelijkertijd gaat je telefoon, of krijg je een bericht via sociale media.

Het kost veel energie, tijd en stress als je alle informatiestromen wilt volgen. Doordat er veel informatiestromen op je afkomen, raakt je tijd versnipperd. Je moet je telkens weer concentreren op wat je aan het doen was. Hierdoor kosten taken extra tijd en energie. En dan heb ik het nog niet eens over de stress die je ervaart op het moment dat veel informatiestromen op hetzelfde moment binnenkomen. Je wilt niet het gevoel hebben dat je iets mist. Maar: dit alles gaat wèl ten koste van jouw rust.

Door de enorme informatiestroom die nu groter is dan ooit, kun je gemakkelijk overprikkeld raken. Het is lastig om het overzicht te houden over wat nu wel en niet belangrijk voor je is. En de informatie komt snel bij je binnen, dus worden er ook snelle reacties verwacht. Als je daar geen keuzes in maakt en het allemaal laat gebeuren, raak je al snel in de stress. We kunnen de vooruitgang niet stoppen, en dat is ook niet nodig.

Het is belangrijk om informatie te gaan filteren om niet overspoeld te raken. Je moet van tevoren bepalen met welke informatie je echt iets wilt doen. Op dit moment lijkt misschien nog alle informatie even belangrijk, maar als je dit nader gaat onderzoeken zijn er altijd dingen die meer of juist minder belangrijk voor je zijn.

We zijn in deze tijd, door de techniek, ongemerkt in een informatietijdperk gekomen. Terwijl het in het begin nog te doen was om van vijf vrienden op Facebook te lezen wat ze zoal de hele dag doen, is dat bij honderden of duizenden ‘vrienden’ niet meer te doen. Het zal wennen zijn om op deze manier te gaan denken en handelen. Je wilt niet dan mensen je niet langer aardig vinden.

De grootste valkuil is dat jij je niet afvraagt wat nu echt belangrijk voor je is. Hierdoor ga je niet filteren, hierdoor lijkt alles even belangrijk. Zo ontstaat gemakkelijk de situatie dat je met iemand in gesprek bent en dat onderbreekt voor een blik op jouw mobiel, maar wat is nou belangrijker? Een echt gesprek of een tweet? Je wilt niets missen, en toch is het belangrijk om jouw leven te eenvoudiger te maken, om zo meer rust te creëren.

3 tips om jouw informatiestroom te filteren en zo meer rust te creëren:
  1. Welke informatie is echt belangrijk voor je? Zodra je dit helder hebt, zal ook duidelijk worden welke stappen daar bij horen. Sta hier regelmatig bij stil want dit kan veranderen;
  2. Zet af en toe de informatiestroom stil. Vooral op momenten dat je er toch niets mee kunt. Zoals tijdens het autorijden bijvoorbeeld. Of als je in vergadering zit. Op die manier kun je aandacht richten op wat je aan het doen bent. En wordt je daarbij niet gestoord.;
  3. Onderzoek welke informatiestromen je achterweg kunt laten. Zo maak je je leven een stuk eenvoudiger. Als je er toch al niets of weinig mee doet belast het je alleen maar. Stop er helemaal mee en je hebt meer rust.

De meeste van mijn klanten zijn overprikkeld door hun burn-out, zo ook Helen. Door het onderwerp sociale media met haar te bespreken werd haar duidelijk dat ze er te veel tijd aan verloor, het haar te veel prikkels bezorgde én te veel energie koste. Ze gooide van alles rigoureus van haar telefoon en ze vond het een verademing. De meeste klanten doen het niet zo drastisch zoals Helen, maar minderen wel. En merken daar ook direct het resultaat van. Minder onrust, meer energie en meer tijd, bijvoorbeeld voor offline gesprekken.

Kortom onderzoek jouw informatiestroom en filter het. Dat scheelt je stress, energie en tijd. Zodat er meer ruimte is in jouw leven voor rust. Je kunt je beter concentreren, waardoor je ook minder fouten maakt. En je hebt meer de ruimte om te genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…