De natuur werkt ontspannend voor lichaam en geest

Ons leven is veel hectischer dan het leven van onze voorouders.  We zijn door onze huidige manier van leven een stuk verder van de natuur af komen te staan.  We leven en werken vooral binnen. En dat gecombineerd met een hectischer leven zorgt voor onrust en stress.

Tegenwoordig zitten we veel stil en brengen we een groot deel van de dag binnen door. Vaak ook nog zittend achter een computer of bureau. De spanningen die we ervaren zijn totaal anders en worden niet meer ontladen door het achter een prooi aanrennen.


Hierdoor krijg je last van onrust. En klachten als nekpijn, rugpijn, een gejaagd gevoel. Je gaat negatiever denken. Je slaapt slechter. Je bent moe. Doordat je tegenwoordig zoveel verschillende dingen te doen hebt, heb je ook nog vaak het gevoel dat je andere te kort doet.

En de spanningen in je lichaam loopt steeds meer op. Dit gaat eerst geleidelijk zodat je het niet zo door hebt. Je slaapt een keertje wat slechter of bent meer moe. Maar dan herstel je weer. Dit gaat zo een tijdje door en je merkt misschien wel of niet bewust dat je in een neerwaartse spiraal zit. Je hersteld steeds slechter, je krijgt meer klachten en je wordt steeds vermoeider.

Tijdens vakanties zoek ik vaak de natuur op. Zo heb ik wandeltochten op La Palma en Grand Cananaria gemaakt en heb ik wildgekampeerd in de binnenlanden van Spanje. Wat ik dan telkens weer ervaar, is dat het zo heerlijk is om veel buiten in de natuur te zijn. Op La Palma was ik enorm onder de indruk van het natuurschoon. Het kon me soms tot tranen aan toe raken hoe mooi de natuur kan zijn. Door het wildkamperen kon ik ervaren hoe het bij de natuurvolkeren moet zijn. Ik waste me in het meer, kookte buiten op een gasstel, en sliep in een tent. Als kind speelde ik ook heel veel buiten. Toen ik een jaar of 25 was, heb ik een kampeer rondreis gemaakt in natuurgebieden van West Amerika. Toen realiseerde ik me pas weer hoe belangrijk het voor me is om in de natuur te zijn.

Zelfs het uitzicht op de natuur heeft al een ontspannende werking. 

Dus als je vanuit je huis of kantoor uitkijkt op bomen heeft dat al een positief effect op je stemming. Er wordt ook niet voor niets in de zorg vaak gewandeld met patiënten, gewerkt in tuinen of tijd doorgebracht op een zorgboerderij. Bij wetenschappelijk onderzoek is het effect van de natuur op mensen onderzocht, en daarbij is aangetoond dat een verblijf in de natuur gunstig is voor je gezondheid en je  gemoedstoestand. Bij het herstellen van stress, overspannenheid of een burn-out  helpt het om dagelijks in de natuur te zijn.

Ook de creativiteit, intuïtie en intellectuele helderheid wordt door wandelen sterk geprikkeld. Veel artiesten, musici, filosofen en wetenschappers maken daarom graag wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Een prettige bijkomstigheid van wandelen is dat het lichaam dopamine en endorfine vrijmaakt waardoor je lekker in je vel komt te zitten.

Ook al moet je misschien meer moeite doen dan je voorouders om buiten te zijn, je kunt toch gratis gebruik maken van de ontspannende werking. Tussen de middag in de pauze is een mooi moment om even lekker naar buiten te gaan voor een wandeling. Dat werkt ontspannend en inspirerend.

Dus heb je behoefte aan meer ontspanning, een betere gezondheid en meer positiviteit? Ga lekker de natuur in, het zal je goed doen. Hierdoor heb je meer rust, minder pijnklachten. Je bent af van het gejaagde gevoel, je slaapt beter en krijgt er energie van. We leven wel in Nederland, dus neem soms voor de zekerheid een paraplu mee. Hondeneigenaren lopen ook het hele jaar buiten, dus kun jij dat ook! De natuur werkt ontspannend voor lichaam en geest, niet alleen bij mij, maar ook bij jou!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…