De noodzaak van ontspanning
Toen ik nog niet wist hoe belangrijk ontspanning is, draafde ik altijd maar door. Ik was continu bezig en zetten me ook nog eens voor meer dan 100% in. Dat maakte dat ik uiteindelijk in een burn-out terecht kwam. Ik weet nu dat de boog niet altijd gespannen kan zijn.
Zie jij de noodzaak van ontspanning in? Je bent druk met je schema van werk, gezin, familie, sociale contacten, huishouden, etc. Als ik klanten vraag of er nog ruimte is voor ontspanning in hun schema is het antwoord vaak “nee”. Echter de boog kan niet altijd gespannen zijn, je hebt ook rust nodig.
Je rent van hot naar her om al jouw taken en bezigheden te doen. Zowel zakelijk als privé werk je, zelfs in het weekend, lijstjes af om alles gedaan te krijgen. Voor een pauze heb je geen tijd, want er is nog zoveel te doen. En als je een keer gaat zitten zie je direct weer wat er allemaal nog moet gebeuren en ga je maar weer aan de slag.
Als je te lang te veel stress hebt is kan dat verschillende klachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van: hart- en vaatziekten, hoofdpijn, spierpijn (vooral in nek en schouders), een gejaagd gevoel, slaapproblemen, concentratieproblemen, onrust in je hoofd en maagzweren. Daarnaast kun je ook meer gaan snoepen of negatiever gaan denken. Als je niet voldoende rust neemt, is er geen juiste balans is tussen inspanning en ontspanning en raak je op termijn overspannen of brand je op, en heb je een burn-out.
Naast inspanning heb je ook plezier en ontspanning nodig. In het computerspel de SIMS hebben ze daar zelfs rekening mee gehouden. Je speelt in dat spel met een persoon, dat bepaalde behoeftes heeft: slapen, hygiëne, eten en drinken, sociale contacten en plezier. Als je zo’n persoon alleen maar laat werken en te weinig aan plezier laat toekomen dan wordt dat karakter ontevreden en wil dan ook niet meer werken en of leren. Net als in het echte leven dus ;-).
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Die verhouding kan voor iedereen anders zijn. Als jij je werk graag doet haal je daar misschien al een stuk plezier en rust uit. Soms gaan inspanning en ontspanning samen. Zo kan inspanning, in het geval van sporten, ook voor ontspanning zorgen. Mits je dit met plezier doet en het niet als een taak op jouw lijstje ervaart.
Dingen die je echt leuk vind om te doen werken rustgevend. Denk aan jouw hobby’s. Denk eens terug aan wat je als kind leuk vond om te doen. Als kind speel je uit jezelf en doe je de dingen die je leuk vindt daar denk je niet eens over na. Afspraken met vrienden en vriendinnen kunnen ook ontspannend zijn. Verplichte sociale contacten of contacten die moeizaam verlopen kunnen echter juist veel stress opleveren.
Misschien heb je het gevoel dat je eerst van alles ‘moet’ doen voordat je ‘mag’ ontspannen. Dat je eerst alle dingen moet doen waar je je verantwoordelijk voor voelt, zoals werken en zorgen voor familieleden of het huishouden. En realiseer jij je niet dat het juist andersom is. Dat het op tijd de rust nemen om te ontspannen een voorwaarde is om al die andere dingen te kunnen doen.
In 7 stappen meer rust en ontspanning
- Heb je voldoende rust? Vraag je af of je voldoende rust hebt in je leven;
- Wat geeft jou rust? Voorbeelden hiervan zijn: een boek lezen, in bad gaan, afspraak met vrienden, muziek luisteren, dansen, sauna, sporten, wandelen;
- Maak een lijst. Maak voor jezelf een lijst met dingen waarbij je je goed kunt ontspannen. Denk aan wat je als kind leuk vond om te doen;
- Maak een verdeling. Maak een onderverdeling in beschikbare tijd en mogelijkheden. Wat je kunt doen in 5 minuten, 15 minuten, een uur, een halve dag, etc. Zo blijft het ook praktisch uitvoerbaar;
- Zet jezelf op nummer 1. Weet dat je ontspanning nodig hebt juist om je taken goed uit te kunnen voeren;
- Afspraak. Maak met jezelf een afspraak om meer rust momenten in je dagelijkse leven te nemen;
- Schrijf in agenda. Schrijf het desnoods in je agenda.
Kortom ontspanning is echt noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat je verschillende klachten buiten de deur houd. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om te doen. Dus doe meer van waar jij gelukkig van wordt en de kans op overspannenheid of een burn-out minimaliseert. Ik wens je de ontspanning toe die je nodig hebt!
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?