De stress van de trigger

Op de lagere school moesten we allemaal een spreekbeurt houden. Maar er werd ons niet echt uitgelegd hoe we dat moesten doen. Ik vond het altijd al heel spannend om voor een groep mensen te spreken. En toen ik een uitbrander kreeg van de juf omdat ik het volgens haar niet goed had gedaan, was de angst om voor een groep te spreken alleen maar toegenomen. Waardoor ik daar zelfs in mijn volwassen leven nog last van had. Eén op één kwam ik prima uit mijn woorden, maar voor een groep klapte ik dicht.

Soms hoeft iemand maar iets te zeggen, of met een bepaalde blik naar je te kijken en je raakt in de stress.
We noemen dat een trigger. Een trigger is een mechanisme, dat een proces in gang zet. Dat kan een geluid, beeld, respons of een proces zijn. Het woord trigger is ontleend aan het Engels, waar het aanvankelijk alleen gebruikt werd voor mechanische zaken als een geweer (de trekker). Een goede Nederlandse vertaling voor het woord trigger is er niet.

Jij bent iets aan het vertellen aan een  vriendin. In eerste instantie lijkt er geluisterd te worden. En dan draait ze haar ogen weg. Jij slaat op tilt, want jij voelt je niet serieus genomen. Als je het later met haar bespreekt blijkt ze wel geluisterd te hebben en bleek de trigger, die oogbeweging toeval te zijn. Later realiseer je je pas dat je moeder vroeger ook vaak zo met haar ogen bewoog als ze het druk had en geen tijd had om naar jouw verhaal te luisteren.

Een trigger kan zonder dat je het door hebt van alles in gang zetten. Je kunt je boos voelen, verdrietig, niet serieus genomen, gestrest. Zeker als je niet door hebt dat je gevoelig bent voor deze trigger en de persoon die de trigger uitvoert iemand is die je in het dagelijkse leven veel ziet kan dit lastig zijn. Het kan voor veel stress, ruzie en problemen zorgen. Jij hebt door de trigger de neiging om dingen in te vullen voor je partner en je partner voelt zich niet begrepen, want hij doet toch niets verkeerd?

De trigger is nooit het echt het probleem. De trigger is slechts iets wat een oud mechanisme opstart dat er al was. Vaak reageren we dus niet op huidige situaties maar reageren we op oude patronen in ons die nog niet geheeld zijn. Meestal wordt er een trauma geactiveerd. Dat kan een trauma zijn in de vorm vaan één grote gebeurtenis, zoals een overval, een brand of een aanranding. Maar dat kunnen ook mini trauma’s zijn van een kleinere gebeurtenis die je heeft geraakt. Bijvoorbeeld dat je een keer uitgelachen bent op school. Of dat een ouder je onterecht gestraft heeft.

Het goede nieuws is dat als het trauma is opgelost, dat dan ook de trigger weg is.
Zaken zijn dus zeker nog op te lossen. Vaak is het lastig om dit zelf op te lossen. Veel mensen hebben namelijk helemaal niet door dat ze überhaupt getriggerd worden. De eerste stap is dus dat jij je er van bewust wordt dat dit bij je speelt. Eigenlijk speelt dit bij iedereen maar dit is niet bij iedereen in gelijke mate zodat het een probleem is.

Veel mensen gaan dingen vermijden om geen trigger tegen te komen. Bijvoorbeeld als jouw trigger een lift is dan nemen veel mensen gewoon de trap. Bij een lift is dat ook eenvoudig te vermijden. Lastiger is dat als jouw trigger iets is wat anderen mensen doen. Dan kun je soms nog bepaalde mensen vermijden, maar heel erg handig is dat natuurlijk niet. Dus vermijden is natuurlijk nooit echt een oplossing. Het is wat het al zegt: Het vermijden van een situatie waar in je een trigger kunt verwachten.

Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij mensen die steeds meer angsten ontwikkelen, waardoor ze op een gegeven moment het huis niet meer uit durven. Ze worden ergens door getriggerd, denken dat het te maken heeft met een bepaalde ruimte. Gaan die ruimtes vermijden. Maar dan krijgen ze het ook op een andere plek. Omdat het niet het probleem was en zo wordt hun wereld steeds kleiner en de angst om een trigger tegen te komen steeds groter.

7 Stappen om je trigger op te lossen
  1. Wordt je bewust van wat je trigger is. Denk eens na over wat je vaak zegt: “Als dit of dat gebeurd, ben ik altijd….”, dat kan een aanwijzing zijn voor een mentale trigger;
  2. Let in je dagelijkse leven op dingen waar je heftig of heftiger op reageert dan anderen, dat is een emotionele trigger;
  3. Let ook op fysieke reacties, die kunnen door een fysieke trigger ontstaan. Als iemand je bijvoorbeeld op een bepaalde plek aanraakt;
  4. Heb je eenmaal een trigger te pakken, zorg dan dat je trauma, de kern helder krijgt;
  5. Vervolgens is het belangrijk het trauma alsnog te helen of op te lossen;
  6. Lukt het je niet de kern te ontdekken, schakel mijn hulp in, ik heb door mijn ervaring dat snel duidelijk;
  7. Wees niet te trots om je te laten helpen met of het ontdekken of het oplossen, mensen met een burn-out hebben vaak de overtuiging dat ze alles zelf op moeten lossen. Maar ook dat komt door een trigger.

Omdat het voor mijn bedrijf handig was om toch voor groepen te kunnen spreken deed ik een bijscholing om te leren spreken in het openbaar. En zelfs daar ging het bij iedereen goed en klapte ik totaal dicht. Natuurlijk had ik alle kennis wel en ik had ook echt geoefend. Maar toen ik daar stond en die mensen keken naar me was dat weer de trigger die me terug bracht naar mijn kindertijd en de uitbrander van die juf. Gelukkig heb ik ook begrepen wat er gebeurde en heb ik dit kunnen helen waardoor ik nu, met een gezonde spanning voor een groep kan spreken.

Dus onderzoek wel trigger of triggers jij hebt die je stress bezorgen. Zodat je dit kunt oplossen. Ik spreek uit ervaring dat dit zo’n enorm verschil is. Want die onbewuste triggers verstoren regelmatig je rust en creëren allemaal emoties die echt niet prettig zijn en waar je geen grip op lijkt te hebben. Eenmaal opgelost zal je je veel stabieler en gelukkiger voelen.

Wil je weten hoe je triggers oplost en jouw emoties in balans krijgt?
Klik hier voor het ‘Emoties in balans’- pakket.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?