Wat als alles een doel heeft?

Wat als jouw burn-out een doel heeft?

Soms in mijn leven stond ik voor situaties die moeilijk, pijnlijk of verdrietig waren. Zoals toen mijn vriend zelfmoord pleegde, ik mijn burn-out kreeg, en later toen ik mijn baan kwijt raakte. Of toen ik ontdekte dat mijn partner vreemd was gegaan. Achteraf kon ik vaak zien dat mijn leven er beter op was geworden, ook als ik dat op dat moment of vlak daarna niet kon zien. Zo ervaarde ik dat alles wat ik mee maak uiteindelijk ergens goed voor is geweest.  

We hebben vaak de neiging om in het moment de hele wereld te zien vergaan.
We worden overweldigd door alle emoties die een ervaring met zich mee brengt dat het voelt alsof we erin verdrinken. De hele focus ligt dan vaak op zo’n moment ook op zo’n onderwerp. Het neemt ons hele leven in beslag. Waardoor we ook vaak de uitweg meer zien uit de situatie.

Bij een burn-out is dat natuurlijk zeker het geval. Er speelt van alles op diverse levensgebieden waardoor je je echt gegijzeld komt voelen door de situatie. Je denkt dat de wereld vergaat het nooit meer goed komt (wat niet waar hoeft te zijn). Maar dat zelfde geldt bijvoorbeeld als je je baan kwijt raakt. Of als te partner ineens vertrekt, terwijl jij dacht dat jullie een fijne relatie hadden.

Het vasthouden aan de situatie zoals die was, geeft altijd stress. Want niets in het leven blijft ooit hetzelfde. Het leven is nu eenmaal vergankelijk. Verandering is dus onvermijdelijk, en toch blijven we het er moeilijk mee hebben. Herken je dat? We hopen dat altijd alles hetzelfde blijft maar dat is dus een echte illusie, dat gaat nooit gebeuren.

Wij mensen houden niet van verandering. Zeker niet als we het gevoel hebben dat het er slechter op gaat worden. Maar vaak kun je dat lastig beoordelen zolang je er nog midden in zit. We zijn er super goed om dan altijd de meest slechte optie te bedenken en onze mind daar geweldige beelden bij te laten maken, waardoor we er ook van alles bij gaan voelen.

Stop dus met labelen van ervaringen. Je weet nog helemaal niet hoe dingen gaan uitpakken. Vaak hoor ik dat mensen die hun baan kwijt raken, er iets veel beters voor terug krijgen. Ik ben zelf ook wel eens een bieding op een huis misgelopen, daar baalde ik toen flink van. Maar uiteindelijk vond ik een nog veel beter huis.

Wij mensen hebben zo’n angst voor verandering, dat zelfs een verbetering eerst als vervelend ervaren kan worden. Net als de seizoenen zijn er ook in je leven fases. Het verval, de herfst, waarin je baalt dat je voor je gevoel iets verliest. Dan de stilstand van de winter. Waarin je voelt dat je iets bent kwijt geraakt en nog niet weet wat er voor terug komt. Dan de lente waarin nieuwe mogelijkheden ontstaan. En vervolgens de zomer waarin het nieuwe tot bloei kan komen.

De valkuil is dat je in de herfst of winter gaat oordelen over je situatie. In zak en as gaat zitten en daarmee het eigenlijk moeilijker maakt om het nieuwe van de lente de ruimte te ervaren. Want waar je op focust groeit. Dus krijg je alleen maar meer van wat je niet wilt. Dat wil je toch niet, haha. Want dan krijg je meer zorgen. Dus focus op wat je wel wilt.

In 5 stappen een lastige situatie ombouwen tot een kans
  1. Accepteer in zijn algemeenheid dat veranderingen onvermijdelijk zijn in het leven;
  2. Stop met het labelen van veranderingen in goed en fout, dat weet je vaak nog niet;
  3. Accepteer de seizoenen van het leven;
  4. Focus niet op wat je niet wilt maar op welke kans je nu vanuit daar wel wilt;
  5. Laat je niet afleiden door je mind, emoties, of anderen in het pakken van jouw nieuwe kans.

Susanne had best een pittige leidinggevenden. Ze liet zich altijd gemakkelijk overhalen van alles te doen wat ze eigenlijk niet wilde. Meer klussen erbij, meer cliënten, extra vergaderingen. Ze liep hier helemaal in vast. Ik hielp haar om duidelijk te krijgen waar haar grenzen lagen en hoe ze die kon aangeven. In het begin vond ze het spannend. Maar als snel leerde ze dat dominante mensen helemaal niet lastig zijn. Ze laten je alleen zien wanneer jij nog niet in je eigen kracht geloofd.

Dus vind je het lastig om veranderende situaties als positief te ervaren? Doorloop bovenstaande stappen. Met de instelling dat altijd alles in jouw voordeel werkt, schiet je niet langer in de stress en ben je in staat om jouw nieuwe kansen die altijd ontstaan bij veranderingen te grijpen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…