Door de bomen het bos niet meer zien

In normale omstandigheden had ik altijd zelf het overzicht wel. Maar soms waren er van die moment dat alles samen kwam als alleenstaande moeder met een eigen bedrijf en dan kon ik echt door de bomen het bos niet meer zien. En het grappige was dan dat mijn dochter, hoe jong ze ook was, dan soms ineens heel verassend uit de hoek kon komen met een oplossing die ik helemaal over het hooft zag.

Bij een burn-out speelt dit effect ook. Je wordt helemaal in beslag genomen door alles wat er fysiek gebeurd.
Alles wat er zich op emotioneel gebied afspeelt en alle gedachtes die door je hoofd denderen. Zodat je als een kip zonder kop rondrent en al snel het overzicht kwijt bent. En het grappig is dat je dat zelf vaak helemaal niet zo door hebt, maar anderen wel.

Jij loopt te stressen over iets wat je gedaan wilt krijgt. Maar het loopt allemaal niet zoals je wilt. Of zoals je verwacht had. Je denkt dat het helpt als je alles sneller doet, omdat je dan wel alles gedaan krijgt. En iemand in je omgeving zegt: “Doe nou eens rustig aan”, wat je alleen maar pissiger maakt omdat je het gevoel hebt dat de ander je niet begrijpt. Je denkt dat je de enige bent die zich druk maakt om zaken en het hebt gevoel dat je er alleen voor staat.

Je voelt je gespannen en moe. Het lijkt wel of je alles met steeds meer lood in je schoenen gedaan moet krijgen. Er ontstaat gedoe met de mensen in je omgeving omdat je je niet begrepen voelt, Je slaapt slechter, en piekert meer. De energie lijkt uit je weg te vloeien. Zelf als je opstaat voelt je je al niet meer uitgerust. Alles wordt je teveel waardoor je steeds meer een kluizenaar wordt.

Omdat je er zelf midden in een situatie zit is het vaak lastig om te zien wat er zich vlak voor je neus afspeelt. Door je gestreste manier van doen, kun je niet zien wat je anders wel zou zien. Je herkent jezelf niet meer. Dit komt omdat je een situatie dan niet meer neutraal kunt beoordelen. Je ervaart allemaal gevoelens en hebt allerlei gedachtes en soms ook fysieke ervaringen. En daardoor mis het overzicht.

Soms helpt het om je eigen situatie vanuit een ander te bekijken. Hoe zou je de situatie zien als iemand anders jou zou vertellen over de situatie waar je nu in zit? Grote kans dat je dan niet langer last hebt van het ‘Door de bomen het bos niet meer zien’-effect. En je prima weet wat handig is om te doen, of zeggen.

Als je eenmaal weet dat dit soms kan gebeuren, hou daar dan rekening mee. Je zal dit soort momenten steeds beter gaan herkennen, en weet dan dus ook dat je op dat moment het overzicht mist. Ik neem op dat soort momenten dus ook nooit ingrijpende beslissingen. En sta er altijd voor open om iemand die niet midden in de situatie is mee te laten kijken met een neutrale blik. Ik dacht vroeger ook altijd dacht dat ik alles alleen moest oplossen, maar ik weet nu dat dat helemaal niet nodig is.

De valkuil is dat je anderen de schuld gaat geven. Dat ze niet naar je luisteren, (omdat jij op dat moment niet voor rede vatbaar bent). Dat ze je nooit helpen, (omdat jij als een wervelwind raast en ze weten dat ze dan beter uit je buurt kunnen blijven). Dat je er altijd alleen voor staat, (omdat je nooit vraagt aan anderen om je te helpen of hulp aanneemt als iemand jou hulp aanbied).

7 Stappen om ‘Door de bomen het bos niet meer zien’ op te lossen
  1. Neem even een pauze van je situatie, hoe moeilijk het ook is om te stoppen waar je mee bezig bent;
  2. Tijdens een discussie kun je om een time-out vragen;
  3. Zorg dat je niet meer problemen creëert door anderen de schuld te geven;
  4. Doe iets waardoor je weet dat je weer in een rustigere staat komt, neem een douche, loop een blokje om;
  5. Vraag hulp als je er niet alleen uitkomt. Net als jij altijd voor anderen klaar staat willen anderen er ook voor jou zijn;
  6. Pak de echte bron van jouw stress aan, dat is meestal totaal iets anders dan het vlak waarop de stress naar buitenkomt;
  7. Weet dat je ergens diep in je alle wijsheid hebt om te voelen wat je ECHT wilt.

Loes kon ook door de bomen het bos niet meer zien. Ze was vreemd gegaan en dit veroorzaakte veel stress want haar partner was er achter gekomen. Ze was echt het overzicht kwijt. Zowel haar man als haar minnaar trokken aan haar. De vraag “Wat wil je?”, kon ze lastig beantwoorden. Ik hielp haar dit vraagstuk te ontrafelen. Uiteindelijk koos ze voor haar man, hij vergaf haar. Maar toen was het nog zaak om haar te helpen zichzelf te vergeven. En dat lukte, waardoor ze weer rust in haar leven ervaarde en dankbaar was voor de liefde en steun van haar man.  

Kortom kun je door de bomen het bos niet meer zien? Weet dat er altijd een oplossing is. Ook al zie je hem nu niet, WEET dat hij er altijd is. Doorloop de stappen, zodat jij ook weer kunt genieten van een leven meer rust, meer energie, liefde en geluk.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)