Focussen op de buitenwereld zorgt voor burn-out

Omdat ik altijd aardig gevonden wilde worden, had ik vroeger een enorme focus op de buitenwereld. Ik lette goed op wat anderen van me verwachte zodat ik niets “fout” kon doen. En ook al kwam ik over als een stoere meid ik was eigenlijk juist heel braaf. Deed precies wat er van me verwacht werd. Maar van binnen voelde ik ergens wel dat dit niet goed voelde, maar ik wist niet hoe ik het anders kon doen. Het zorgde in ieder geval wel voor veel frustraties, onzekerheid en twijfel aan mezelf.

Als je veel bezig bent met alles wat er zich buiten je afspeelt, je buitenwereld, loop je risico op een burn-out. Je bent bezig met situaties die zich voordoen. Of je richt je op de mening van anderen of verwachtingen van anderen. Als je dit lang genoeg doet verlies je hierdoor het contact met je binnenwereld.

Je partner is chagrijnig en je denkt direct dat jij iets verkeerd hebt gedaan. Omdat je wilt dat het goed gaat met jouw kinderen steek je daar vooral jouw tijd en aandacht aan. En als iemand dan vraagt hoe het met jou gaat, zeg je maar dat het ‘goed’ gaat. Want eigenlijk kun je daar niet eens een goed antwoord op geven omdat je het zelf niet weet wat er zich in jouw binnenwereld afspeelt.

De focus op de buitenwereld zal alleen maar voor meer twijfel zorgen. Want de één zegt dit en de ander zegt dat. En jij raakt steeds meer verwijderd van jezelf en voelt je onzeker. Waardoor je steeds meer spanning ervaart, en op een gegeven moment niet eens meer snapt waarom je die spanning ervaart. Dat is de reden waarom mensen tot het laatst toe niet door kunnen hebben dat ze een burn-out hebben.

Doordat je je aandacht meer op je buitenwereld hebt gericht, verlies je het contact met je binnenwereld. Als je ervaren hebt dat de mensen om je heen je niet accepteren zoals je bent, krijg je het gevoel dat je eigenlijk anders zou moeten zijn dan je bent. Zo ontstaat er twijfel over jezelf. En aangezien je graag bevestiging wilt ga je in je buitenwereld kijken wat men dan wel van je verwacht.  Hierdoor weet je op termijn niet meer weet wat er in je leeft, wie je bent, hoe je je voelt en wat jij nodig hebt. Omdat je minder contact krijgt met je lichaam, mis je vervolgens de signalen van jouw systeem. 

Stel dat je meer contact zou hebben met systeem. Wat zou het dan zeggen? Dat je harder moet werken? Dat je vaker je huis moet schoonmaken? Of dat je bijvoorbeeld liever voor jezelf mag zijn? Dat je eigenlijk heel erg moe bent en behoefte hebt aan meer slaap? Of dat je heel graag vaker wilt dansen omdat het zo fijn voelt om je lichaam te bewegen? Dat je vaker wilt zingen als niemand je kan horen, omdat het fijn voelt om je stem te gebruiken? Ontdek weer wat jouw systeem graag wil!

Het is een ontdekkingstocht waarbij je opnieuw kunt ontdekken wat past bij jou. Wat bij de ene geweldig werkt, doet helemaal niets voor een ander. We zijn wel allemaal mensen maar toch heel erg verschillend. Te veel kijken naar wat anderen doen en dat vervolgens ook gaan doen daar wordt je niet gelukkig van, dat bezorgt je alleen maar stress.

Vermijd de spanning die ontstaat doordat je het gevoel hebt dat andere mensen dingen van je verwachten. Als je het gevoel hebt dat je zelf niet goed bent zoals je bent, probeer je je anders voor te doen dan je bent. Maar daar kom je op den duur mee in de knel omdat je steeds verder van jezelf verwijderd raakt. En als je dat niet langer wilt, zorg dan dat je dit patroon stopt.

10 stappen die je weer in contact brengen met je binnenwereld
 1. Neem vanaf nu dagelijks een moment voor jezelf en ga zitten;
 2. Vraag je af wat je nu op dit moment echt zou willen… Waar heb je zin in?;
 3. Komt er niets in je op? Gebruik dan de volgende vragen om je op weg te helpen:
  Wil je bewegen? Bijvoorbeeld dansen;
 4. Wil je iemand bellen, omdat je die vriendin al lang niet hebt gesproken?;
 5. Wil je een knuffel?;
 6. Wat voel je?;
 7. Negeer impulsen dat je iets moet gaan doen, dat is een boodschap van je oude patroon waar je vanaf wilt;
 8. Schrijf op wat er in je opkomt;
 9. Als er niets meer komt voer het dan direct uit. Kan het niet direct omdat je bijvoorbeeld iemand anders nodig hebt of je een afspraak ergens voor moet maken? Regel dan direct dat je het echt gaat doen;
 10. Herhaal dit dagelijks zodat je steeds meer in contact komt met jouw binnenwereld, ook als het de eerste keer niet direct duidelijk is. Soms heeft het tijd nodig.

Een vrouw kwam bij me met een burn-out en zat helemaal op slot. Ze had zichzelf aangeleerd vooral alles te doen wat ze moest doen en niets meer te voelen. Hierdoor voelde ze ook de positieve emoties niet meer. Ik hielp haar om weer in contact te komen met haar binnenwereld. Toen had ze het gevoel dat ze weer tot leven kwam. Nu ze niet langer aan het overleven was kon ze weer genieten. Ze had meer rust in haar hoofd en straalde weer! 

Kortom focus je voortaan meer op je binnenwereld. Je voelt je veel krachtiger omdat je je grenzen beter kunt aangeven, en omdat je weet wie je bent en wat jij wilt. Je weet wat je nodig hebt om je goed te voelen. Zodat je, geestelijk als lichamelijk optimaal kunt functioneren. Je gezond bent, je voldoening ervaart en eindelijk gelukkig bent.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?