Gebruiksaanwijzing voor je partner met burn-out

Zo kun je je partner met burn-out steunenJouw partner (of naaste) heeft de diagnose burn-out gekregen. Maar jij zag al veel langer dat het niet goed ging. Dat je partner steeds meer op zijn of haar tandvlees liep. Dat de vermoeidheid toe nam, er steeds meer irritatie ontstond en je partner steeds negatiever werd. Waardoor er ook steeds meer gedoe tussen jullie ontstond.

Voorheen kwam je partner blij thuis, nu is je partner moe en geïrriteerd. Je hebt al van alles geprobeerd om toch op een leuke manier met je partner om te gaan. Maar omdat je telkens een snauw krijgt weet je het gewoon niet meer. Je hebt de neiging om je partner te gaan ontlopen. Waardoor je het verwijt krijgt dat je je aan steeds meer dingen onttrekt.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je gaat twijfelen of het nog wel goed zit tussen jullie. Hoewel je van je partner houd, twijfel je wel eens of je het zo wel vol kunt houden. Jullie hebben steeds minder plezier samen. Praten vooral over de taken in huis die gedaan moeten worden. Een avondje gezellig iets samen doen zit er niet meer in omdat je partner al vroeg uitgeteld is.

Je partner heeft een burn-out, dat staat los van de kwaliteit van jullie relatie. Ook al lijkt het misschien of je nu niets goed kunt doen. Ook al lijkt het of je je partner niet meer herkend en kunt bereiken. Je partner is geestelijk, fysiek en emotioneel gewoon op. Waardoor alles snel te veel is. Dit staat helemaal los van de liefde die er tussen jullie is.

Realiseer je dat de 1e stap is dat er hulp komt voor je partner. Pas als je partner in herstel is, komt er weer meer ruimte voor plezier samen. Het is belangrijk dat er hulp komt waar niet alleen wat wordt geklets, maar waar zaken echt worden opgelost. Waar de kern van de burn-out aangepakt wordt. Zodat er geen pleister worden geplakt maar de burn-out definitief wordt opgelost.

Weet dat dit geen relatieprobleem is.
Het is logisch dat als het minder tussen jullie loopt dat je twijfelt aan jezelf of twijfelt of de ander wel van je houd. En twijfelt of jullie relatie wel goed is. Maar het is niets van dit alles. Je partner heeft te lang doorgelopen met stressklachten en dat is nu uitgemond in een burn-out, dat is heel iets anders.


Dit is het moment waarop je partner het nodig heeft dat je er in slechte tijden ook bent.
Als alles goed loopt is het eenvoudig om partners te zijn. Maar als het met één van beide minder goed gaat, wordt het lastiger. Als je partner een burn-out heeft, voelt het ongrijpbaar voor jou, omdat je partner zelf ook nog niet snapt wat er aan de hand is en wat hij of zij nodig heeft.

7 tips als je een partner met burn-out hebt
  1. Weet dat het gedoe tussen jullie alles zegt over de burn-out klachten van je partner en niets over jullie liefde voor elkaar;
  2. Grote kans dat je partner met burn-out het lastig vind om jouw hulp te vragen, dus bied zelf jouw hulp aan;
  3. Bespreek of jij tijdelijk wat taken kan overnemen zodat je partner met burn-out kan herstellen;
  4. Ga niet in op inhoudelijke irritaties wetende dat het de vermoeidheid is die parten speelt;
  5. Zorg dat jullie niet te veel inplannen zodat je partner voldoende rust krijgt;
  6. Leg eventuele kinderen uit waarom papa of mama anders is als anders;
  7. Blijf samen in gesprek over hoe het met de partner met burn-out gaat, maar ook over hoe het met jou gaat;

Dick zag zijn partner met burn-out veranderen en kon alleen maar machteloos toe kijken. Pas toen zijn partner bij mij haar burn-out oploste kreeg hij de informatie om te snappen wat er met haar gebeurde. En wist hij welke steun zijn partner van hem nodig had. Die duidelijkheid hielp hem te beseffen dat er geen reden was om bang te zijn dat hij haar zou kwijt raken. Waardoor hij de rots in de branding kon zijn voor haar.

Dus ervaar je dat het moeizaam loopt met je partner door zijn of haar burn-out? Weten dat de problemen waar je partner last van heeft niets me jou te maken heeft, helpt om je partner de steun te geven die hij of zei nodig heeft. Hou rekening met wat je partner nodig heeft en je partner zal vlot weer kunnen herstellen zodat jullie weer samen kunnen genieten van het leven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.