Hoe blijf je moeiteloos bij jouw standpunt?

Al jong had ik een sterkte eigen mening. Maar ik vond het lastig om die op een goede manier te verwoorden. Waardoor ik soms te fel en boos overkwam. Of soms juist heel erg over me heen liet lopen. En mijn onzekerheid maakte dat ik het soms lastig vond om bij mijn standpunt te blijven.

Vind je het lastig om bij jouw standpunt te blijven? Merk je dat je over dingen wel een mening hebt. Maar dat je het lastig vind om jouw standpunt ook aan anderen te vertellen? Of merk je dat jouw mening of standpunt vaak al snel ondergesneeuwd raakt?

Misschien herken je het wel dat je je voorneemt om te zeggen hoe je er echt over denkt.Maar aan het einde van de vergadering heb je niets gezegd omdat je er voor jouw gevoel niet tussen kon komen. Of je zei wel iets maar toen er niet direct positief gereageerd werd durfde je niet voor je standpunt te blijven staan. Bij de minste tegengas zit je voor dat je het weet weer ja- te knikken.

Het voelt frustrerend dat anderen niet willen luisteren naar jouw standpunt. Tegelijkertijd ben je ook boos op jezelf dat je niet bij je eigen standpunt blijft. En jezelf snel van je stuk laat brengen waardoor je toch weer mee gaat met wat anderen ergens van vinden. Omdat je kiest voor de weg met de minste weerstand.

Je hebt ervaren dat er niet naar je geluisterd werd. Dan trek je als kind snel de conclusie dat jouw mening er blijkbaar niet toe doet. Dat is natuurlijk niet waar. Maar je gaat er vervolgens wel naar handelen door zelf ook steeds meer naar anderen te luisteren dan naar jezelf. En je bent bang dat als je jouw mening geeft dat het voelt alsof je door een megafoon staat te schreeuwen. En dus ben je bang wat anderen daarvan gaan vinden.

Je bent eigenlijk een stuk van je authentieke zelf kwijt geraakt. Dat deel van jou wat vroeger precies wist van “Dat wil ik”, maar wat door ervaringen steeds moeilijker bereikbaar werd. Omdat het te pijnlijk was dat je niet gehoord werd ging je dat stuk wegstoppen en liet je alleen die delen van jezelf zien die wel geaccepteerd werden. Want je wilde liefde en aandacht en hoopte dat op die manier te “verdienen”. Maar dat hoeft je langer. 

Wat zit er onder wat je wilt? Vaak zit er onder iets wat je wit een behoefte, een dieper verlangen wat je wilt vervullen. Twee mensen kunnen dezelfde dingen willen maar dat wil niet zeggen dat ze dezelfde behoefte proberen te vervullen. Bijvoorbeeld: Twee mensen willen beroemd worden. De ene wil dat misschien uit de behoefte om gezien te worden en de ander wil dat misschien omdat hij/zij veel geld wil verdienen.  Wat is jouw behoefte?

De valkuil is dat je wel je standpunt weet maar deze niet verteld aan anderen. Als je jouw standpunt niet deelt, krijgen anderen ook niet de kans om rekening met je te houden. En hou er rekening mee dat het voor anderen even wennen is dat je nu dingen anders doet. Schrik er niet van als anderen in de weerstand gaan. Dat is logisch want jij veranderd iets. Daar moeten ze even aan wennen. Voorkom ook dat je gaat overcompenseren en star wordt. Als een ander echt een beter standpunt heeft mag je best van mening veranderen. Maar doe dit niet te snel.

5 stappen om bij je standpunt te blijven
  1. Zorg dat je helder krijgt wat je wilt;
  2. Zorg dat je de diepere behoefte duidelijk krijgt;
  3. Deel jouw standpunt met anderen;
  4. Realiseer je dat het voor je omgeving even wennen dat je dingen ander doet;
  5. Voorkom dat je star wordt omdat je willens en wetens je standpunt wil doordrukken.

Belinda ging oefenen met haar standpunt vaker uitspreken. En haar partner noemde haar egoïstisch, omdat ze iets niet wilde. Ze had de neiging om direct de handdoek in de ring te gooien. Maar ik legde haar uit dat het voor een partner of mensen op het werk even wennen zijn als jij ineens niet meer “Ja, en amen”, gaat zeggen. Ze ging door met oefenen en merkte al snel hoe bevrijdend het voelde om haar standpunt steeds vaker te geven. En om er naar te handelen.

Dus wil je weer voor jouw standpunt kunnen staan? Zorg dat je helder krijgt wat je wilt. Welke behoefte daar onder zit. En deel jouw standpunt met anderen. Zodat je steeds minder een “ja-knikker” wordt en steeds meer jezelf, waardoor zelfvertrouwen groeit. Je af bent van de frustratie en je weer lekker in je vel zit.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?