Hoe je voorkomt dat je in stress raakt van sociale media

In de stress van sociale media? Veel mensen worden onzeker als ze alle positieve berichten van hun ‘vrienden’ op Facebook lezen. Niet omdat ze het anderen niet gunnen, maar vooral omdat het daardoor afsteekt ten op zichtte van hun eigen leven.

Je leest wat anderen posten over hoe gelukkig hun relatie is, terwijl jullie net in een periode van zwaar weer zitten. Je leest hoe gelukkig en trots je vriendinnen zijn op hun kinderen terwijl jouw puber op dit moment meer op een draak lijkt. Zakelijke successen wordt breed uit gemeten door een aantal van je vrienden en dat terwijl jij op een punt staat dat je je niet zo succesvol voelt.

Je voelt je hierdoor verdrietig. Je gaat twijfelen aan jezelf. En misschien voel je je ook mislukt. Want als iedereen zo gelukkig is, waarom ben ik dat dan niet? En waarom reageren ze niet als ik iets post? Vinden ze mij niet meer leuk?

Dat wat mensen op Facebook plaatsen is niet 100% de werkelijkheid. Veel mensen doen zich mooier voor op sociale media. Ze vertellen halve waarheden of kloppen dingen op. En soms is het wel de waarheid maar laten mensen alle negatieve ervaringen weg. Waardoor je ook een onrealistisch beeld krijgt van iemands leven. En als je jezelf dan daarmee gaat vergelijken, wordt je zelfvertrouwen al snel aangetast.

Realiseer je dat de Facebook berichten geen goed beeld geen van de werkelijkheid. Mensen doen zich mooier voor. Of posten vooral de highlights en niet de mindere periodes. Waardoor jij een verkeerd beeld krijgt van de levens van anderen.

Als je zelf al niet lekker in je vel zit ga dan niet op Facebook. Vraag jezelf van te voren af hoe dit je stemming zal beïnvloeden. Denk je dat het een negatief effect zal hebben? Ga dan niet op Facebook of andere sociale media, maar ga iets doen waar je je wel beter door voelt.

Ga mensen volgen die inspirerende post plaatsen waardoor je je juist beter gaat voelen. Die je inspireren om meer geluk en meer rust in je leven te brengen. Die je het gevoel geven dat je wel iets waard bent, wat natuurlijk ook zo is! 

5 tips voor meer rust in de omgang met sociale media 
  1. Vergelijk jouw leven niet met dat van anderen. Jij maakt ook positieve dingen mee focus je daar meer op;
  2. Weet dat berichten een vertekend beeld kunnen geven. Wil je echt weten hoe het met iemand gaat? In een gesprek kun je dat veel beter ervaren;
  3. Vermijd sociale media als je niet lekker in je vel zit. Je gaat je er alleen maar nog rotter door voelen;
  4. Stop met het volgen van mensen die je negatieve gevoelens geven. Je hoeft ze niet te verwijderen als vriend maar stop gewoon om ze te volgen;
  5. Trek geen conclusie over het niet reageren van anderen op jouw berichten. Veel mensen trekken hierover conclusies of anderen wel om hun geven. Maar Facebook toont niet al jouw berichten aan iedereen en niet iedereen zit continu achter de computer.

Ik had een klant die in een Facebookgroep zat. Daar las ze continu alle hieper de hiep berichten van anderen. In het begin gaf het haar hoop en voelde het fijn. Maar de dingen gingen bij haar steeds meer tegen gingen zitten. Daardoor werd voor haar gevoel het verschil tussen haar leven en dat van anderen steeds groter. Hierdoor ging ze zich steeds slechter voelen over zichzelf.  Ik legde haar uit dat mensen op Facebook vaak een onecht beeld van zichzelf creëren en dat het geen zin heeft om jezelf daarmee te vergelijken. Dit hielp haar om dit los te laten en de druk weg te halen dat zij ook van alles moest presteren.

Kortom bespaar jezelf een hoop gedoe door op een selectieve manier om te gaan met sociale media. Hou er rekening mee dat je een onrealistisch beeld kan krijgen, vergelijk niet, volg vooral mensen die je inspireren en een goed gevoel geven en stop met het volgen van mensen die je een slecht gevoel over jezelf geven. Zodat je weet dat je niet aan jezelf hoeft te twijfelen en je kunt genieten van jouw eigen geluksmomenten of je ze nu wel of niet op Sociale media zet.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?