Hoe weet je dat je echt ontspannen bent?

Als mensen mij vroeger hadden gevraagd of ik ontspannen was, had ik waarschijnlijk “Ja, hoor”, gezegd. Maar niets was minder waar. Het probleem was dat ik dat zelf totaal niet door had. Pas toen ik weer rust in mijn hoofd had en voelde hoe het echt was om ontspannen te zijn, kon ik het verschil merken. En het herkennen als ik wel een keer niet ontspannen was.

Vraag jij je wel eens af of je echt ontspannen bent? “Nee?”, dan is het belangrijk om dat wel te doen. Want veel mensen zijn gespannen terwijl ze dat zelf niet door hebben. En daar schuilt juist het gevaar. Want als je niet door hebt dat je gespannen bent, is de kans groot dat je er niets aan doet en het steeds erger wordt.

Op je werk is er veel onrust en hectiek, al tijdens is de werkdruk hoog. Daarnaast heb je een kind waar je zorgen over hebt. En je relatie loopt ook al een tijd stroef. Op alle vlakken zet je je voor meer dan 100% in. Maar je merkt dat je het allemaal steeds minder goed vol kan houden.

Als er onrust is in je leven, wil je dat opgelost hebben. En dus probeer je dat ook. Maar als je niet snel resultaat heb merk je dat je op dit moment die extra energie niet hebt. Je doet wel heel erg je best, maar doordat het niet lukt, raak je alleen maar gefrustreerder. Waardoor je je emotioneel steeds meer uitgeput voelt. Je concentratie afneemt en je steeds vermoeider wordt.

De spanning kan in je leven zo geleidelijk erger of juist blijven hangen waardoor je het niet door hebt. Waardoor je het als normaal ervaart de spanningen zich opstapelen. En jij je nooit echt ontspannen voelt. Een spanning kan blijven hangen als er een langdurig stressvolle situatie plaats vind, zoals een familielid die al jaren ernstig ziek is, of een slepende scheiding. Daarnaast maak je met een stressvolle mindset vaak juist keuzes die niet helpend zijn.

Leer (weer) te voelen hoe het voelt om totaal geen spanning te hebben. Als je weet hoe je je voelt als je echt ontspannen bent, voel je het ook als er wel eens een moment wel spanning is. Dat is op zich niet erg als je weet wat je kunt inzetten om wel weer echt ontspannen te kunnen zijn.

Als je al langere tijd onder spanning staat gaan die klachten niet vanzelf over. Het is dan handig om bepaalde dingen te gaan laten en juist andere dingen te gaan doen, net zolang tot je wel weer echt ontspannen bent.

Misschien denk je wel dat het heel ingewikkeld is of dat het lang gaat duren. Maar dat is beide een mythe. Als je weet wat juist wel en niet helpend is om te doen, wordt het juist allemaal veel eenvoudiger. En mijn klanten zijn altijd juist door verhalen dat het jaren moet duren, verbaasd dat ze zich in 1 tot 2 maanden al veel meer echt ontspannen voelen. 

9 signalen dat je echt ontspannen bent 
  1. Je hebt vooral positieve emoties;
  2. Je hebt geen spanningsklachten zoals: hoofdpijn, schouder/nek pijn, rugpijn, darmklachten, concentratieproblemen, dingen vergeten, onrust;
  3. Jouw relaties met jouw naasten zijn fijn;
  4. Je zit lekker in je vel;
  5. Je ervaart rust in je leven;
  6. De dingen die je doet, doe je met plezier;
  7. Je hebt geen depressieve klachten;
  8. Het voelt alsof jouw leven zin heeft;
  9. Je kan tegen een stootje.

Ik sprak een vrouw die twijfelde of ze last had van stress. Ze zei me dat het eigenlijk allemaal goed ging maar haar vriend zich zorgen om haar maakte. Toen ik haar stressniveau in kaart ging brengen bleek ze enorm hoog te scoren op stresssignalen. Ze snapte niet hoe ze dat zelf niet door kon hebben. En ik legde haar uit dat stress geleidelijk kan toenemen. Of zelfs al op zeer jonge leeftijd in je leven kan zijn waardoor je niet door hebt dat je nooit echt ontspannen bent. Toen ik met haar aan de slag ging, zei ze tegen me: “Ik heb nooit geweten hoe het voelde, maar ik voel me nu zoveel beter dan voorheen!”

Kortom ontdek weer hoe je echt ontspannen kunt zijn. Zodat je lichamelijke en mentale klachten verdwijnen. En je weer rust in je leven hebt. Jij je weer energiek voelt. Je meer plezier ervaart, je meer geduld ervaart en beter functioneert.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?