Veel mensen denken onterecht: “Ik moet eerst tot rust komen”

Ook ik dacht dat een beetje rust was wat ik nodig. Dat was helaas ook het foute advies van mijn huisarts. Maar ja, dat was dertig jaar geleden. Gelukkig weten we nu beter. Want die paar weken thuis was niet voldoende. En die week naar London die ik 50% van de tijd al slapend inbed doorbracht ook niet.

Als je een burn-out heb wil je vooral tot rust komen. Maar je merkt dat alleen dat tot rust WILLEN komen, niet voldoende is om ECHT tot rust te komen. Je merkt vooral dat je net als andere dagen doet wat je altijd deed. Omdat je niet weet HOE je tot rust kunt komen. Waardoor je elke avond weer bekaf bent.

Elke dag weer verlang je ernaar om tot rust te komen. En elke dag weer ben je vanaf het moment dat je opstaat bezig om alles te doen wat er moet gebeuren. Zowel qua huishouden, je (vrijwilligers)werk, kinderen, huisdieren, mantelzorg, etc. Waardoor je de hele dag aan één stuk bezig bent. De rust is ver te zoeken en vroeg in de avond ben je op, en wil je alleen nog maar slapen.

Dat je in de praktijk niet tot rust komt voelt waardeloos. Je geeft jezelf op je kop dat het je niet lukt. Aan alle kanten protesteert je lichaam omdat je niet tot rust komen. Je hebt pijn in je nek- en schouders, je bent moe. Het concentreren wordt lastiger en je vergeet dingen. De frustratie dat je niet tot rust komt, en dat je niet die leuke persoon voor anderen kunt zijn raakt je diep.

Mensen denken dat ze eerst tot rust moeten komen voordat ze hun burn-out kunnen oplossen. Maar dat het je (nog) niet lukt is juist het probleem, niet de oplossing. Juist doordat je niet weet wat er nodig is om dit op te lossen, blijf je jezelf onbewust in een cirkel gevangen houden waar je niet uitkomt.

Waar stel jij jouw herstel nog uit? Want als je heel eerlijk naar jezelf toe bent… Als je weet dat er een oplossing is om echt tot rust te komen. Waarom grijp je die kans dan niet? Dit komt omdat veel mensen last hebben van uitstelgedrag. Ik snap dat het lastig is om in deze burn-out situatie een keuze te maken wat er wel of niet handig is om je tijd en energie in te steken om te zorgen dat je tot rust komt. Maar meestal zit daar ook de angst voor verandering onder.

Stel nou dat je wel helemaal tot rust zou komen? Hoe fijn zou dat zijn? Toch ben je niet de enige die bang is voor verandering. Dat komt doordat je nu precies weet hoe jouw leven is, en je weet niet precies hoe het eruit zal zien als je iets verandert. Maar hé, gezien hoe slecht je je voelt, kan het alleen maar beter worden toch? Vaak maken we dingen erg groot voor onszelf, we zien we niet hoe het kan en dus doe je niets. Terwijl als je de eerste stap zet, de volgende logische stap vaak vanzelf volgt en als je dan terugkijkt dan denk je: “Waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan?”

Daarnaast hebben veel mensen moeite met hulp vragen. Het leven heeft hun geleerd dat ze het alleen moeten doen. Dat ze niet op anderen kunnen bouwen. Dat ze zich niet moeten aanstellen. Dat als ze hulp vragen, ze worden afgewezen of voor zwak worden uitgemaakt. Maar er iets niets zwak aan hulp vragen, het is juist krachtig als je weet waar je wel en niet goed in bent. En ik durf te wedden dat je anderen niet zwak vind als ze jouw hulp vragen. Ik durf te wedden dat je dat zonder na te denken met alle liefde doet. Als je echt zelf tot rust had kunnen komen had je dat al lang gedaan, toch?

7 Stappen om tot rust te komen
  1. Wees eerlijk tegen jezelf. Dat wat je tot nu toe hebt gedaan om tot rust te komen heeft dat geholpen?;
  2. Misschien een beetje of tijdelijk. Maar heeft het je structureel geholpen? Zodat je echt voelt dat er een stijgende lijn is?;
  3. Nee?. Dat wordt het tijd dat je het anders aan gaat pakken. Met de juiste begeleiding zou je je in 1 tot 2 maanden al stukken beter moeten voelen;
  4. Stel jouw herstel niet langer uit, dat helpt je echt niet. Sterker nog grote kans dat je alleen maar dieper in je burn-out komt;
  5. Wees niet bang voor verandering, het kan alleen maar beter worden;
  6. Ook al vind je het lastig, vraag hulp aan een burn-out expert, zodat je het niet langer alleen hoeft te doen en je grote herstel stappen maakt;
  7. Waarom het wiel zelf uit proberen te vinden als je je al zo slecht voelt, en er iemand is die je precies kunt laten zien welke stappen je kunt nemen om wel tot rust te komen?

Yvonne vertelde dat ze altijd heel flink wilde zijn en dat ze het moeilijk vond het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Ze had last gehad van uitstelgedrag om haar burn-out aan te pakken. Maar nu is ze blij dat haar onzekerheden  aangepakt zijn. Ze vind het resultaat fantastisch omdat ze haar doelen bereikt heeft. En ze verbaasd is dat er veel meer verbetert is dan ze van te voren had kunnen bedenken. Hoe mooi dat ze nu zegt: “Ik adviseer iedereen om niet te lang te wachten met hulp zoeken omdat ik nu weet welk resultaat het je geeft. De psycholoog waar ik eerder kwam stelde wel de goed vragen maar miste de technieken om de dingen echt op te lossen”.

Dus wil je echt tot rust komen?
Bespaar jezelf het aanmodderen met dingen die niet voor je werken. Want waarom zou je er niet aan toe zijn om je leven te verbeteren? Zodat je niet langer hoeft te overleven. Je de onrust en vermoeidheid achter je laat en je weer kunt genieten?

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)