Waarom in actie komen belangrijk is bij een burn-out

Toen ik dertig jaar geleden mijn burn-out had, was er niet bekend wat nodig was om te herstellen. “Blijf maar even een tijdje thuis…”, was het enige handvat dat ik had. En dat hielp me niet. Gelukkig ben ik zelf een actief persoon, wat mede zorgde voor mij burn-out, maar toen ook mijn zegen was omdat ik boven tafel wilde krijgen wat er nou echt speelde. En vooral ook hoe ik het kon oplossen. Want ik voelde met alleen thuis zitten ga ik er niet komen.

Ik hoor vaak dat mensen het advies krijgen om te ontspannen bij een burn-out, maar in actie komen is ook nodig.  Als je alleen maar ontspant, kom je wel even tot rust. Maar er veranderd wezenlijk niets. Het is net als met de benzine in een auto. Na een tijdje is de tank weer leeg en moet je opnieuw benzine tanken. En in het geval van een burn-out langere tijd herstellen.

Al een tijd voel je dat het de verkeerde kant op gaat. Dat je maar moe blijft. Dat je lontje steeds korter wordt en je steeds negatiever wordt. Je maakt allemaal aanpassingen maar het werkt juist averechts. Dus ga je nog harder je best doen. En je gaat je maar slechter en slechter voelen.

Je bent teleurgesteld in jezelf. Jouw energieniveau is weer flink gedaald. Je voelt de druk toenemen van jouw werkgever. De angst dat het nooit meer over gaat wordt steeds groter. Gevoelens van wanhoop nemen de overhand omdat je niet weet wat je kunt doen om dit op te lossen. Je wilt wel in actie komen maar hebt er de puf niet voor. Of je komt wel in actie maar niets lijkt te helpen.

Je voert wel acties uit, sterker nog misschien wel te veel. Maar zijn het ook de juiste acties? Je doet wat je altijd al deed omdat je dat zo gewend bent. Omdat je het van huis uit zo geleerd hebt. Misschien deed je moeder of vader hetzelfde. Omdat we nu eenmaal naar de volwassenen om ons heen kijken wat je hoort te doen als je kind bent. En dat blijf je onbewust herhalen als volwassene. 

Sta je er wel eens bij stil wat het resultaat is van de acties die je doet? Ik kan je nu al zeggen wat het antwoord is: “Nee”. Sorry, voor deze wake up call ?. Want je komt niet in een burn-out terecht zonder te negeren dat wat je doet niet voor je werkt. Helaas lost een burn-out zich niet op magische wijze op.

Er is meer nodig dan alleen thuis zitten om te herstellen van een burn-out. Rust leren nemen is zeker een belangrijk onderdeel van het herstel. Je lichaam heeft dat nodig om alle schade die in de afgelopen tijd is opgedaan te herstellen. Maar de overgang van alles naar niets lukt vaak niet. Dus daar heb je specifieke methodes voor om dat weer te leren.

De valkuil is dat je de verkeerde acties onderneemt. Er zijn zo veel tips te vinden dat mensen lukraak in actie komen. Maar zonder gefundeerd plan en te weten welke acties te op welk moment en met welke intensiteit je die het beste kunt nemen, gaat het niet werken. Net als bij een kwarktaart heb je het hele recept nodig om de kwarktaart te laten lukken. 

In 7 stappen in actie komen om WEL uit je burn-out te komen

  1. Stop met jezelf onder druk te zetten terwijl je al weinig energie hebt;
  2. Onderzoek het resultaat van jouw huidige acties;
  3. Zorg dat je je niet alleen fysiek weer fit wordt, maar het in actie komen ook toepast op hoe je je voelt;
  4. Bepaal aan de hand daarvan met welke acties je stopt en welke je behoud;
  5. Zorg dat je het hele recept hebt, zodat je precies weet hoe je het aan kunt pakken. Met losse flodders kom je niet uit je burn-out;
  6. Voeg nieuwe acties toe die je wel resultaat geven. Nieuwe acties zullen altijd ‘raar’ voelen, dat wil niet zeggen dat ze niet goed voor je zijn, maar slechts dat je niet gewend bent om het te doen;
  7. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, accepteer hulp. Als je het alleen op had kunnen lossen had je dat al lang gedaan ?;

Rianne zat echt in de knoop met zichzelf. Ze zei tegen me: “Ik doe dit en ik doe dat maar ik ga me maar niet beter voelen”. En dat is vaak het geval bij een burn-out. Ik legde haar uit dat dat juist vaak het probleem is. Je doet veel dingen omdat je denkt dat het de oplossing is. Maar in veel gevallen is het dat niet, anders had je geen burn-out meer. Ik hielp haar in kaart te brengen wat ze deed. Waardoor ze de juiste dingen kon stoppen en ik haar leerde door welke acties ze zich wel beter zou voelen. Ze was zo opgelucht, dankbaar en blij dat ze merkte dat het vanaf toen beter en beter ging.

Dus als je eenmaal weet hoe je wel in actie kunt komen wordt alles veel eenvoudiger. De knop is om en de weg naar herstel is ingeslagen. Zodat je niet langer teleurgesteld bent in jezelf. Jouw energieniveau weer stijgt. Je ervaart meer rust. Er valt een last van je schouders. Je weet dat je door de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan, nooit meer een burn-out krijgt. Je voelt je steeds beter en beter. En kunt eindelijk weer genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?