Je verantwoordelijk voelen voor anderen lijkt sociaal maar kan zorgen voor veel stressJe stemming bepaalt je ervaring

Ik nam vroeger altijd veel te veel verantwoordelijkheid op me. Ik nam de hele wereld op mijn schouders. En zonder dat ik dat door had gaf me dat stress. Het zorgde ervoor dat ik een burn-out kreeg. Ik weet nu dat het prima is om anderen te helpen, maar niet ten koste van jezelf.

Omdat jij je verantwoordelijk voelt, wil jij de hele wereld op je schouders nemen, en dat geeft stress. Als anderen iets nodig hebben ben jij de eerste om ze daarbij te helpenje staat voor iedereen klaar.

Je wilt je vriendin helpen met haar verdriet omdat haar relatie is verbroken en dus sta je dag en nacht voor haar klaar. Je wilt dat je partner happy is dus kijk je alleen samen naar die programma’s op tv die hij leuk vindt. En op je werk neem je altijd de extra klussen aan, want iemand moet het toch doen? De recepten voor stress.

Jij hebt hierdoor vaak te veel te doen. En jij komt niet toe aan de dingen die jij wilt doen, hierdoor voel jij je gefrustreerd. De tijdnood veroorzaakt ook stress. Je hebt het gevoel dat je alles voor anderen doet en dat ze dat niet eens altijd waarderen. Hierdoor voel jij je soms ook teleurgesteld en verdrietig.

Er is in jouw verleden een situatie ontstaan waardoor er van jou verwacht werd, of jij het gevoel kreeg dat je voor anderen moest zorgen. Hierdoor ben je dit als normaal gaan ervaren. Je hebt hierdoor de neiging om jezelf weg te cijferen en dat geeft stress. Want op deze manier kom je niet toe aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. En ergens voel je wel dat je zelf in de knel komt maar je ziet niet hoe je dit kan veranderen zonder het gevoel te hebben dat je anderen in de steek laat.

Het is nodig dat je ziet dat het patroon wat in jouw verleden is ontstaan niet de werkelijkheid is, al voelt het wel zo. Je moet leren om onderscheid te leren maken tussen wat zo voelt omdat je dat gewend bent van vroeger, of omdat mensen dat tegen jou hebben gezegd en wat werkelijk ook zo is.

Het is prima om anderen te helpen, maar nooit ten koste van jezelf.  Als je in een vliegtuig zit en de zuurstof valt weg, wordt er ook altijd gezegd dat je eerst zelf een zuurstof masker op moet doen voordat je dat bij een kind doet. Want dat kind heeft niets aan jou als jij bewusteloos raakt. En dat geldt in het leven ook zo. Als je goed voor jezelf zorgt kun je ook beter voor een ander zorgen. Niet omdat het moet, maar omdat je dat vanuit liefde doet.

Je denkt misschien snel dat je egoïstisch bent. Dat is vaak niet zo als je te verantwoordelijk bent, juist niet. Maar omdat je het niet gewend bent denk je dat misschien wel snel. Misschien is je zelfs vroeger verteld dat je egoïstisch bent en dat je alleen aan jezelf denkt. Maar neem van mij aan als je te verantwoordelijk bent voor anderen, en je doet het een tandje minder, dan is egoïsme nog steeds het andere uiterste van te verantwoordelijk.

Vraag je vaker af wiens verantwoordelijkheid iets nu echt is. 

Hierdoor zal je duidelijk worden dat een heleboel dingen die jij doet eigenlijk niet jouw taak zijn maar die van anderen. En zolang jij ze voor anderen blijft doen, ontneem je anderen de kans om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Veel mensen vinden het wel makkelijk als jij alles voor ze doet, maar eigenlijk is het voor hen ook niet gezond.

Yvonne kwam bij me met diverse klachten. Ze wilde een verandering want ze wist dat ze zo niet langer door kon gaan. Ze had last van een beklemmend gevoel op haar borst maar bij ziekenhuis onderzoek werd niets gevonden. Yvonne had heel weinig energie. En was snel explosief  boos. Ze was negatiever dan voorheen en emotioneel. Ze hield veel ballen in de lucht. En merkte dat ze dingen op het werk vergat en dat frustreerde haar. Ze liep op haar werk tegen verschillende dingen aan. Toen ik daar dieper op inging werd me duidelijk dat ze zich te verantwoordelijk voelde voor alles en iedereen. De meeste collega’s namen hun verantwoordelijkheid niet dus had zij het gevoel dat ze dat moest opvangen. Ze zag precies wat er moest gebeuren, maar niemand deed het. En dat frustreerde haar.

Ik leerde haar hoe ze niet langer de verantwoordelijkheid van haar collega’s op zich moest nemen en dat voelde beter. Maar ook bij haar kinderen bleek ze dit onbewust te doen. Het frustrerende hiervan is dat je geen invloed op een ander hebt. Je kunt niet alles voor de andere doen. Dat kan alleen iemand zelf doen. En natuurlijk gun je een ander het beste. En je kunt met iemand een gesprek aan gaan om hem of haar ergens op te wijzen. Maar uiteindelijk moet iemand zelf zijn of haar zaken oppakken. Ook in de verhouding met haar partner kwam dit principe terug. En toen ze eenmaal het principe doorhad viel er een last van haar schouders. Ze heeft nu weer rust en kan weer genieten. Ze geeft aan dat ze nu leeft in plaats van geleefd te worden. Yvonne durft meer zichzelf te zijn. Ze is niet langer explosief boos. Ze zegt dat ze voor anderen nu een stuk gezelliger is. En ze heeft weer voor 100% energie. Ik heeft nu tijd om te sporten. En ze heeft op het gebied van werk stappen ondernomen waardoor ze nu helemaal op haar plek zit.

Kortom heb je last van stress omdat jij je te verantwoordelijk voelt van anderen? En kom je vaak tijd te kort omdat je beter voor anderen zorgt dan voor jezelf? Waardoor jij je vaak gefrustreerd, teleurgesteld en verdrietig voelt? Je komt van deze gevoelens af door dit patroon van te veel voor anderen zorgen te doorbreken. Daardoor kom  je weer toe aan de dingen die jij graag voor jezelf wilt doen. Op die manier heb je meer rust, meer energie en kun jij meer genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?