Help, mijn lichaam heeft me in de steek gelaten

Ik had echt het gevoel dat ik in de steek gelaten werd door mijn lichaam. Hoe kan dat nou, zo jong en dan al een burn-out? En het vervelende was dat niemand me kon vertellen waarom dit gebeurd was. En ook niet wat er nodig was om het op te lossen. Ik had altijd gesport, gezond gegeten en alcohol gebruikte ik zelden. Ik had het gevoel dat ik alles had gedaan om gezond te zijn en toch was dat blijkbaar niet het geval.

Bij een burn-out kun je het gevoel hebben dat jouw lichaam je in de steek gelaten heeft. Want je krijgt steeds meer klachten. Je kunt steeds minder. En je voelt je steeds slechter. Maar laat je lichaam je ook echt in de steek of is er iets anders aan de hand?

Jouw lontje wordt steeds korter. Iemand hoeft maar iets tegen je te zeggen en je schiet uit je slof. Terwijl je normaal helemaal niet zo bent. Voorheen had je volop energie om alles te doen wat je wilde, maar nu lig je al om negen uur in bed omdat je doodop bent. Je vergeet van alles en je hebt regelmatig pijn in je nek- en schouders.

Als je boos bent op je lichaam omdat je een burn-out hebt, richt je je energie op het verkeerde. Waardoor je klachten alleen maar toenemen. En je energie alleen maar af neemt. Je voelt je verdrietig en in de steek gelaten, terwijl je de echte boodschap van je lijf mist.

Jouw lichaam laat je niet in de steek. De stop is alleen doorgeslagen. Een burn-out is een beveiligingsmechanisme. Je lichaam geeft aan dat het allemaal te veel is en het tijd is om zaken anders aan te gaan pakken. Jouw lichaam heeft je al langer liefdevolle hints gegeven, maar je hebt er niet voldoende mee gedaan.

Ga je situatie van een andere kant bekijken. In plaats van dat je boos wordt op je lichaam dat het je in de steek laat, kun je het dankbaar zijn dat het heeft ingegrepen. Ik snap dat dit even schakelen is maar het is wel heel erg belangrijk voor jouw herstel.

Hoe langer je door blijft rennen met je burn-out, hoe erger het wordt. De kans is groot dat je gewend bent om vooral DOOR te gaan. Maar dat principe heeft je juist in de burn-out gebracht. Daarmee kom je er niet uit. Het is echt tijd om even een pas op de plaats te maken en wat positieve veranderingen door te voeren.

Als je denkt dat alleen even thuis zitten of een vakantie je burn-out oplost kom je van een koude kermis thuis. Want dan ga je merken dat zodra je weer aan het werk gaat, dat je zo weer terug bij af bent. Het is echt nodig dat je de patronen die ervoor gezorgd hebben dat je de burn-out kreeg doorbroken en opgelost worden.

In 5 stappen je burn-out aanpakken
  1. Wees je lichaam dankbaar voor je burn-out; dit is een positief keerpunt in je leven;
  2. Stop met anderen pleasen ten koste van jezelf;
  3. Onderzoek welke afslagen je hebt gemist naar een gelukkig en energiek leven. Wat wil jij?;
  4. Zet jouw herstel op nummer 1, uit een lege emmer kun je niet schenken.
  5. Wees lief voor jezelf, gun jezelf hulp hierbij zodat het geen martelgang is, maar je een stappenplan hebt wat je kunt volgen, zodat alles veel eenvoudiger is.

Marloes wilde zich graag weer gelukkig voelen en weer zichzelf zijn. Ze voelde zich in de steek gelaten door haar lichaam door haar burn-out. Maar toen ik haar vroeg: “Als je geen burn-out had gehad, was je dan zo doorgegaan als dat je altijd deed?”. Zei ze: “Ja, zeker weten”. En aangezien ze al heel veel klachten had was dat geen goed plan. Achteraf gezien was ze blij dat haar lichaam had ingegrepen. Zeker toen ze na het programma zich weer helemaal gelukkig voelde. Gelukkiger dan dat ze daarvoor was geweest.

Dus baal je van je burn-out en voelt het alsnog je lichaam je in de steek heeft gelaten? Dat is juist wat het niet heeft gedaan. Het heeft juist liefdevol voor je gezorgd door in te grijpen. Stop dus met vechten tegen de klachten en zorg dat je naar de echte boodschap van je lijf luistert: “Zoals je nu bezig bent is niet goed voor je. Je moet dit doorbreken!”. Zodat ook jij je weer jezelf en gelukkig kunt voelen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?