Meningen van anderen overnemen geeft stress

Toen ik jonger was wist ik niet altijd goed wat ik zelf van dingen vond. Als ik dan gevraagd of ongevraagd advies kreeg raakte ik daar wel eens nog meer van slag. En wist ik helemaal niet meer wat ik moest doen. Ik had ook nog mensen in mijn omgeving die boos werden als ik hun advies niet opvolgde. Totdat ik me realiseerde: “Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, het gaat erom dat je je eigen leven leid, niet dat van een ander”.

Als je de mening van andere overneemt geeft dat stress.
Want de één zegt dit en de ander zegt dat. Je voelt je heen en weer geslingerd, wat moet je nu doen? Je hoopte duidelijkheid te krijgen door iemand anders te vragen hoe zij het ziet, maar de verwarring wordt alleen maar groter. Ook ongevraagd advies kan je in verwarring brengen.

Je deelt mee op je werk dat je een andere baan hebt gevonden. Je leidinggevende zegt dat hij wou dat je dit eerder had laten weten en dat er toch van alles mogelijk is in het bedrijf. Je geeft al tijden aan waar je tegen aan loopt op het werk, maar er verandert niets. Dat is de reden waarom je ging solliciteren. Maar nu je leidinggevende dit zegt begin je te twijfelen. Je collega’s vinden het jammer om te horen dat je vertrekt, en ja, je had het ook gezellig met hun. “Zal ik ooit nog zulke leuke collega’s vinden?”, denk je dan. De twijfel wordt nog groter want je partner geeft aan dat je wel weer een proeftijd hebt en je hiermee alle zekerheid die je had overboord gooit.

Doordat de mening van anderen twijfelt je vaak en  neem je niet die stappen die je zelf echt wilt zetten. Door al die verschillende meningen voel je je onzeker, je gaat twijfelen, je piekert je suf. Je voelt je verdrietig en ongelukkig omdat je niet echt het leven leid dat je echt diep van binnen zou willen. In plaats daarvan leef je het leven dat je denkt dat anderen van je verwachten.

Als je bevestiging zoekt bij anderen, en dus buiten je jezelf, zal je heel veel verschillende meningen horen. De één denk er zus over, de ander denkt er zo over. Je voelt je dan alleen nog maar meer heen en weer geslingerd. Want elke mening kan logisch klinken en wat is dan wijsheid?

Kom weer in contact met je eigen wijsheid. Als kind kreeg je te horen dat als jij je eigen wijsheid volgde dat je eigenwijs was. Dus heb geleerd jouw eigen mening in twijfel te trekken. En geleerd om jezelf niet serieus te nemen en vooral te luisteren naar wat je ouders en laten anderen ergens van vonden.

Het is mogelijk om te luisteren naar de mening van anderen, en toch jouw eigen mening te vormen. Je hoeft het niet eens te zijn met wat anderen zeggen. Je kunt in overweging nemen wat een ander zegt. Het is belangrijk om zelf te bepalen hoe je over iets denkt of voelt en je niet alleen te laten beïnvloeden door iemand anders.

Neem meningen van anderen niet klakkeloos aan. Iedereen, ook ik, praat vanuit zijn eigen ervaringen met de wereld. Wat voor de één werkt hoeft niet voor jou te werken. Waar iemand anders gelukkig van wordt, hoef jij niet gelukkig van te worden. Dus filter de meningen van anderen, laat je inspireren en ontdek wat jij er zelf van vindt.

5 tips om stress te besparen door meer vanuit je innerlijke wijsheid te leven
  1. Kom weer in contact met je eigen wijsheid;
  2. Vraag je vaker af: “Wat vind ik hiervan?”;
  3. Neem je eigen wijsheid serieuzer dan de mening van anderen;
  4. Gebruik de mening van anderen slechts als inspiratie;
  5. Neem niets klakkeloos over.

Een moeder had het gevoel dat haar kind naar een andere school moest en ze deelde dit mee aan de directie. De directrice was het hier niet mee eens, logisch want ze had een ander belang. Na een gesprek met de juf bleef de moeder met een schuldgevoel zitten omdat de juf benadrukt dat het belastend zou zijn voor haar zoon om zijn vriendjes achter te laten. Vervolgens kreeg ze op het schoolplein ook nog het oordeel van andere moeders over zich heen. Ze voelde zich overweldigd, schuldig en begon te twijfelen. Ik stelde haar wat vragen waardoor ze duidelijk kreeg hoe ze tot dit besluit gekomen was. En dat gaf haar de rust en bevestiging die ze zocht dat dit een goed besluit was, en dat ze niets hoefde met de mening van anderen.

Dus wil je jezelf stress, gepieker, verdriet en twijfel besparen? Herontdek je eigen wijsheid! Je kunt je laten inspireren door anderen, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe jij je leven leid. Op deze manier ervaar je ook nog meer rust en geluk.   

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?