Zie jij mogelijkheden of vooral problemen?

Als ik vroeger in de stress raakte, dan zag ik echt geen uitweg meer. Ik zag dan alleen nog maar beelden hoe het allemaal mis zou gaan. En kon me dan ook echt niet voorstellen dat er ook nog andere mogelijke uitkomsten waren. Waardoor het alleen maar wanhopiger voelde omdat ik geen uitweg zag. En het kon dat echt wel een tijd duren voordat ik daar weer uit was.Maar ik wilde het wel oplossen dus ging ik piekeren.

Een burn-out ervaar je vaak als een probleem, toch zijn er ook mogelijkheden.
Maar door je klachten raak je vooral verstrikt in wat je allemaal niet meer kunt en wat niet meer lukt. En dat je je daarover slecht voelt. En dat er nauwelijks uitzicht is op verbetering. Dit kan overigens voor andere situaties gelden.

Je hebt al geprobeerd om van alles te schrappen in je leven. En toch is het allemaal nog steeds te veel. Of je hebt al een traject gevolgd voor je burn-out, maar dat heeft je niet het resultaat opgeleverd dat je wilt.  “Je denkt, dan moet ik hier de rest van mijn leven maar mee blijven zitten”, terwijl de kans groot is dat er nog meer mogelijkheden zijn waarmee je jouw bun-out kunt oplossen.

Doordat je met de problemen bezig blijft, blijft je vastzitten in die problemen.  Je voelt je rot en machteloos. En de situatie lijkt steeds uitzichtlozer. Je voelt je steeds slechter en krijgt steeds meer klachten. Kortom je zit in een negatieve spiraal.

Doordat je focust op problemen, krijg je meer problemen. Zodra je focust op de mogelijkheden, krijg je…… juist, meer mogelijkheden. Dat klinkt logisch, toch zijn er weinig mensen die dit principe ook in de praktijk brengen. De meeste mensen zeggen tegen zichzelf: “Waarom overkomt me dit?”, of iets dergelijks en daar schiet je helemaal niets mee op. Want dan ben je nog steeds gefocust op het probleem.

Je creëert meer mogelijkheden door je zelf af te vragen: Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen? Zolang je jezelf die vraag niet stelt, blijf je in het probleem hangen. En daardoor kun je niet de stappen nemen die nodig zijn om uit je situatie te komen.  

Het is niet de bedoeling dat je daarover gaat piekeren. De truc is om je dit af te vragen, desnoods hardop te zeggen. En het vervolgens los te laten. Vervolgens zal je (als je voldoende rust hebt in je systeem) de juiste ingeving krijgen om verder te komen.

Veel mensen gaan te lang door met dingen die niet werken en geven te snel op wat wel kan werken. Als je een brood wilt en je bakker heeft het niet, dan denk je niet. “Ah, er is geen brood, wat moet ik nou eten, zo meteen kom ik om van de honger”. De kans is groter dat je naar een andere bakker of supermarkt gaat en daar een brood gaat kopen, toch? Zo kun je dat met andere dingen ook doen.

In 5 stappen van probleem naar mogelijkheden
  1. Welk probleem wil je niet?
  2. Wat wil je wel?;
  3. Vraag jezelf af “Hoe kan ik ….krijgen of oplossen”?;
  4. Laat het los en zorg voor ontspanning;
  5. Let op de ingeving die je krijgt en zet een stap.

Al jaren probeerde Hanneke de problemen op haar werk op te lossen, ze had zich daar op vastgebeten en was er op leeg gelopen. Ze vroeg mijn hulp toen ze in haar burn-out zat. Toen ze de rust weer in zich zelf had onderzochten we welke mogelijkheden er nog waren op haar werk. Waardoor ze tot de conclusie kwam dat die er niet waren. Ze solliciteerde en binnen korte tijd had ze werk wat wel helemaal bij haar paste en waar ze zich eindelijk gewaardeerd voelde.

Dus wil je voorkomen dat je in problemen blijft hangen? Focus op de mogelijkheden. Dus denk vaker in plaats van “het lukt niet”, “Hoe krijg ik het wel voor elkaar?”. Zodat je niet langer in een uitzichtloze situatie zit. Jij je niet langer machteloos voelt. Maar jij je steeds beter voelt zodat je klachten verdwijnen en je duidelijk gaat worden welke stappen je kunt zetten om je NOG beter te voelen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…