Angst- en paniek, hormonale disbalans, alles behalve een burn-out…

Ik weet nog toen ik in een enorm stressvolle periode zat. Mijn partner en ik waren net uit elkaar. Ik stond er met 2 kinderen alleen voor en er moest zoveel geregeld worden. Toen ik het schoolplein op liep om mijn kinderen van school te halen, kreeg ik het heel erg benauwd. Ik was aan het hyperventileren en had het gevoel flauw te gaan vallen. Ik ging voor de zekerheid op de grond zitten tegen een muur en gelukkig kwam er iemand naar me toe om te vragen of het wel ging. Het was niet echt angst- en paniek, maar mijn lichaam wist heel goed dat het even allemaal te veel was…

Het komt zeer regelmatig voor dat ik mensen spreek over hun burn-out.
En wat ik vaak merk is dat mensen denken dat ze eerst andere dingen moeten oplossen voordat ze hun burn-out denken te kunnen oplossen. Want of het ligt aan de hormonen, of mensen denken dat het geen burn-out is omdat ze last hebben van angst- en paniek aanvallen. Of ze denken dat ze neurologische problemen hebben.

Zo sprak ik laatst iemand met typische burn-out klachten. Maar zij dacht dat het hormonale problemen waren. En dus legde ik haar uit dat bij een burn-out het hele systeem ontregelt is dus ja, dan is er op hormonaal vlak ook het één en ander ontregelt. Maar zodra je de kern van de stress aanpakt dan komt dat gewoon weer in balans. Terwijl als je op hormonaal vlak iets wilt corrigeren en de oorzaak van de stress niet oplost, dan sla je dus de plank mis.

Doordat mensen zich focussen op de verkeerde dingen, herstellen ze niet. Of het herstel duur onnodig veel langer dan dat nodig is. Dus meer frustratie, en minder plezier in hun leven. En ik zie ook vaak dat een burn-out ten koste gaat van relaties. Want door de irritatie hebben mensen sneller ruzie met hun partner, kinderen, familie of vrienden.

Het lijkt wel of mensen vooral maar hopen dat het iets fysieks is. Omdat ze voor zichzelf vinden dat ze dan een betere verklaring hebben dan een burn-out. Blijkbaar is er nog zoveel schaamte voor een burn-out dat mensen liever hopen dat ze een angst- en paniekstoornis hebben, een hormonaal probleem, de overgang, alles behalve een burn-out.

De meeste mensen zien hun burn-out niet aankomen. Terwijl hun omgeving vaak al lang signalen heeft gezien en vraagt of het wel goed gaat, hebben ze het zelf niet door. Of ze willen het niet zien of ze kunnen het niet zien. Wat het ook is, het maakt dat je blijft hopen dat het iets anders is. Zodat het even snel met een pilletje gefikst kan worden. Je niet de schande van een burn-out mee hoeft te maken.

Bij een burn-out speelt er heel veel op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Dat kan een heel gevarieerd klachtenpatroon opleveren. Dat kan het lastig zijn om zelf het overzicht en inzicht te hebben waar je nou precies last van hebt. Waardoor je niet meer ziet wat het kip is en wat het ei. Je je op van alles gaat richten om de gevolgen van je burn-out, de klachten dus op te lossen maar wat je dus niet uit je burn-out helpt.

Het lastige is dat een burn-out op emotioneel vlak zich al heel anders kan uiten waardoor het lastig is te herkennen. Bij de ene persoon lopen de tranen bij het minste of geringste over hun wangen. Zij ervaren vooral verdriet. Er zijn mensen die juist meer boosheid ervaren, zij hebben een kort lontje en schieten snel uit hun slof. Er zijn ook mensen bij wie de angst vooral uit balans is, zij ervaren angst- en paniek klachten. En dan heb je ook nog mensen die volledig dichtgeslagen zijn en helemaal geen emoties meer ervaren en juist vlak zijn. 

7 burn-out weetjes om te voorkomen dat je je energie verspilt aan de verkeerde dingen
  1. Veel mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze “vage klachten”, hebben, maar als je weet wat er echt speelt weet je dat het niet vaag is;
  2. Een situatie is nooit de kern van je stress, het legt slechts bloot hoe je met dingen omgaat;
  3. Meerdere situaties die samenkomen kunnen wel zorgen dat de emmer doet overlopen, de oorzaak is ook dan nog steeds iets anders;
  4. Omdat het lang heeft dat je in je burn-out kwam of je burn-out zelf al lang duurt, wil niet zeggen dat het lang moet duren voordat je het op kunt lossen;
  5. Emoties in diverse vormen, angst- en paniek, kort lontje, veel emoties of juist helemaal afgevlakt, het zijn allemaal signalen dat je een burn-out hebt;
  6. Het feit dat je al begeleiding bij een psycholoog hebt gehad die niet geholpen heeft wil niet zeggen dat jij niet te helpen bent, je hebt nog niet de juiste hulp gehad;
  7. Het oplossen van de kern van je burn-out zorgt voor een blijvend resultaat.

 Een klant van mij met angst- en paniek klachten én een burn-out had al eerder hulp gehad. Ze kreeg medicatie voorgeschreven maar dat loste niets op. Ze ging aan de slag met mijn online programma. Dat hielp haar om zich weer goed te voelen. De stress achter zich te laten, weer aan het werk te durven. En veel zelfverzekerder te zijn. Haar energie weer terug te krijgen. Meer rust dan ooit te ervaren. Kortom haar burn-out op te lossen.

Veel mensen met een burn-out denken te weten wat er speelt bij een burn-out. Maar eigenlijk klopt dat zelden. Dat is ook heel logisch, want anders hadden ze het al opgelost. Maar doordat ze niet beschikken over de juiste kennis en technieken weten ze niet wat ze kunnen doen om hun burn-out op te lossen en sleept deze voort. Terwijl je met de juiste begeleiding je wel vlot beter voelt. En definitief uit je burn-out kunt komen, mits je de kern aanpakt waardoor alle klacht oplossen. Je angst- en paniek achter je kunt laten en je weer vrij kunt voelen.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !