Stress blijkt besmettelijk te zijn

Dat stress besmettelijk is heb ik ook zelf ervaren. Ik kon het altijd goed merken als één mijn kinderen niet goed in zijn of haar vel zat. Dat kon ik die onrust in hun ook in mezelf voelen. gelukkig snapt ik dan wat er aan de hand was en vroeg ik hun ook wat er speelde. Nog veel langer daarvoor kon ik de stress wel ervaren van anderen maar dat ik dat het van mij was, dat was heel verwarrend.

Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat als we iemand in een stressvolle situatie observeren, ons lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Als we zelf stress ervaren maakt ons lichaam ook cortisol aan. Hierdoor kunnen we beter omgaan met de situatie. Nu blijkt echter dat empathische stress ook mogelijk is.

Stel je kijkt naar een collega die voor een deadline zit, en veel last heeft van stress. Al ervaren we zelf op dat moment geen stress, ons lichaam kan dan toch het stresshormoon cortisol aanmaken. Op die manier kunnen mensen die van zichzelf weinig stress ervaren, door contact met gestreste mensen toch zelf ook gestrest raken.

Als we te vaak een hoog cortisol gehalte hebben, kunnen we daar klachten van krijgen zoals: vergeetachtigheid, depressiviteit en angsten. Cortisol is in principe wel belangrijk bij allerlei psychische of lichamelijk uitdagende situaties. Maar te veel is niet goed. Terug naar het onderzoek, daar moesten proefpersonen verschillende taken en interviews verrichten, terwijl twee analisten hun prestaties analyseerden. Slechts vijf procent van de proefpersonen bleef kalm, de andere 95% kreeg te maken met verhoogde cortisolwaarden. Dat werd de Duitse onderzoekers duidelijk toen ze proefpersonen onderwierpen aan de stresstest.

Een andere groep proefpersonen keek alleen toe. Een kwart van de toeschouwers kreeg echter óók te maken met een serieuze toename van cortisol. Dit effect was vooral zichtbaar wanneer de toeschouwer en de deelnemer van de stresstest partners waren (40%). Maar ook bij wildvreemden is een toename van cortisol bij toeschouwers geconstateerd (10%). Hoeveel stress de toeschouwers ervaarden, was naast de onderlinge relatie, ook afhankelijk van de locatie. Wanneer toeschouwers achter glas meekeken, was het aantal personen met verhoogde cortisolwaarden hoger dan wanneer de stresstest werd uitgezonden op een televisie.

Probeer naast het managen van je eigen stress dus ook op te letten met welke mensen je omgaat die gestrest zijn. Om te voorkomen dat de stress op jou overslaat. Afhankelijk van de relatie die je hebt tot die persoon loop je of een blokje om of help je de ander om zich weer te ontspannen.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet toegeeft aan de behoefte om te snoepen als je stress ervaart. In tijden van stress heeft je lichaam meer glucose nodig. Deze glucose ligt wel opgeslagen in het lichaam, maar kost het lichaam veel energie om het op te halen. Dus zal het lichaam proberen door middel van honger zoetigheid proberen binnen te krijgen. Deze opname is veel gemakkelijk maar zorgt voor grote schommelingen in jouw bloedsuiker, wat nog meer stress veroorzaakt.

3 tips voor de omgang met gestreste mensen
  1. Zorg dat je zelf jouw stressniveau onder controle hebt. Als je zelf niet veel last hebt van stress, is het minder erg dat jouw cortisol waarde stijgt doordat je in de buurt bent van een gestreste persoon
  2. Als je geen invloed hebt op de gestreste persoon, loop dan een blokje om. Denk aan mensen die je op straat of in de winkel tegenkomt.
  3. Heb je dat wel maak de persoon bewust van zijn of haar stressniveau, vaak hebben mensen het zelf niet goed door, op deze manier kunnen zij hun stress aanpakken. Dat is dus niet alleen goed voor hen, maar ook voor jou!

Maartje volgde mijn online programma en kwam met een vraag. Ze was al aan het herstellen van haar burn-out. En ze had een vrouw geholpen om iets geregeld te krijgen. Maar de vrouw was verward en gestrest en wilde dan weer dit en dan weer dat. Maartje merkte dat haar stress hierdoor weer toenam. Ik legde haar uit dat het niet haar verantwoordelijkheid was om deze vrouw te helpen. En dat de stress van de vrouw haar herstel negatief beïnvloedde. Ergens voelde ze zelf ook wel dat deze vrouw een bodemloze put was. Dat ze zelf hulp nodig had en dat het niet haar taak was om dat te bieden. Ze herkende haar valkuil en dat hielp Maartje om weer te focussen op haar herstel. En de stress van die vrouw ook bij haar te laten.

Doordat stress in zekere zin besmettelijk is kan er een sneeuwbaleffect ontstaan. Veel mensen ervaren in deze drukke tijd stress, hierdoor ontstaan psychische problemen als een burn-out, depressie of angsten. Door jezelf en de mensen uit jouw omgeving bewust te maken van stress en jezelf te managen bij stress kun je een ontspannen en gezond leven leiden en hoef je geen last te krijgen van depressiviteit, vergeetachtigheid of angsten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?