Voorkom een burn-out, pak stress tijdig aan

let op voorkom een burn-out bij chronische stressVeel mensen met stressklachten lopen daar te lang mee rond waardoor het chronische stress wordt of erger nog een burn-out. Recente onderzoeken geven aan dat meer dan 40% van de mensen last heeft van stress. Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Zo heeft de één last van hoofdpijn en de ander kan misschien slecht slapen.

“Ik kan het zelf wel oplossen, ik heb daar geen hulp bij nodig”, is wat veel mensen denken die last hebben van stress. “Iedereen kan omgaan met de hoeveelheid informatie en alle dingen die er gedaan moeten worden, dus ik moet dat ook kunnen”, hoor ik ook veel mensen zeggen. Helaas blijkt uit cijfers dat als je te veel en te vaak last hebt van stress, het er juist op duidt dat je iets niet zelf kunt oplossen. Anders had je het al wel gedaan, toch?De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Het is vele malen eenvoudiger om stress aan te pakken dan om te herstellen van een burn-out. Het aanleren van een meer ontspannen leven kost jou minder moeite en geld dan het niet oplossen en het uit laten draaien op een burn-out. Bij een burn-out ben je ook vaak deels uit het werkproces om te herstellen wat meestal negatief werkt op je werk. Je collega’s en werkgever blijven je vaak anders behandelen.

Mensen blijven vaak met stressklachten lopen omdat ze moeite hebben met het vragen van hulp. Ze denken dat ze het zelf op kunnen lossen of dat ze er geen last van hebben. Wat ik vaak hoor van mensen met een burn-out is dat ze het eigenlijk ergens wel aan hebben voelen komen maar dat ze “de kop in het zand hebben gestoken”. Zo van, als ik er niet te veel mee bezig ben, dan is het er niet. Dat is juist wanneer het echt mis gaat bij stress.

Hoe zou jouw leven eruit zien als je minder last hebt van stress? Vraag jezelf af hoe het zou zijn als je geen last meer hebt van jouw stressklachten… Het antwoord kan je motiveren om hulp te vragen zodat je ook echt af komt van de stressklachten.

Als je tijdig professionele hulp zoekt, leer je manieren aan om met stress om te gaan, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Denk dus niet alleen aan dit moment, aan waar je nu op dit moment last van hebt, maar realiseer je dat je iets waardevols kunt leren waar je ook in de toekomst veel aan zult hebben.

Ook al denk je misschien dat hulp vragen een teken van zwakte is. Dat is het zeker niet. Hulpvragen is juist jezelf goed kennen en een realistisch beeld van jezelf hebben. Weten waar je goed in bent en weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Dat is juist een sterke eigenschap!

5 stappen om duidelijk je krijgen of jij jouw stressklachten moet aanpakken
  1. Schrijf op. Van welke stressklachten heb je allemaal last?
  2. Hoe graag wil je daar vanaf? Op een schaal van 1 tot 10 hoe graag wil je van deze stressklachten af?
  3. Hoe zou het zijn? Vraag jezelf af hoe je leven eruit zou zien als je deze klachten niet zou hebben
  4. Alleen? Vraag jezelf af of je weet hoe je dit alleen kunt bereiken
  5. Niet? Wees dan zo sterk om hulp te vragen, ik help je graag.

Om te voorkomen dat te veel stress gaat leiden tot een burn-out kun je beter tijdig professionele hulp vragen. Blijf niet langer zitten met deze stress en/of deze stressklachten en kom in actie!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

4 gedachten over “Voorkom een burn-out, pak stress tijdig aan

    1. Nanda Noorlander Bericht auteur

      Herkenning is de eerste stap. Heel veel mensen schrikken ervan als ze et herkennen. Terwijl het juist een goede zaak is, want als je het niet herkend en je blijft doorlopen met de klachten wordt het alleen maar nog erger. Hoe sneller je erbij bent met hulp zoeken en oplossen hoe eenvoudiger en sneller het vaak gaat! Ik heb je mailtje ontvangen en zal inhoudelijk via de e-mail reageren 😉 Groetjes, Nanda

Reacties zijn gesloten.