Veel burn-out informatie beperkt zelf genezend vermogen, waardoor het zijn werk niet kan doen

Toen ik mijn burn-out had, was er geen informatie beschikbaar.Mijn huisarts wist niet wat het was. De psycholoog snapte het niet en kon me dus ook niet helpen. Internet bestond nog niet. Dus toen ik enigszins weer was bijgetrokken ging ik boeken lezen. Niet over burn-out want die waren er toen ook nog niet. Maar wel over persoonlijke groei, emoties, zelfvertrouwen, perfectionisme, het zelf genezend vermogen en hoe ik grip op mezelf kon krijgen. En zo leerde ik stap voor stap wat er op een dieper niveau speelde bij mij. Waardoor ik mezelf kon helpen en daarna ook anderen met een burn-out.

Tegenwoordig is juist het probleem dat er te veel informatie beschikbaar is. Waardoor mensen met een burn-out niet weten waar ze moeten beginnen of wat de waarheid is. Ze denkende dat ze het zelf kunnen door de hoeveelheid informatie. Of denken dé oplossing te hebben gevonden. Maar 5 maanden later kloppen ze weer bij me aan omdat ze nog geen steek verder zijn. Zonde vind ik dat.

Sommige zeggen dat een burn-out vooral een emotionele uitputting is, anderen dat het vooral fysiek is. En een trend is ook dat mensen zegt dat het wordt veroorzaakt door een ontregeling van het hormonale stresssysteem. In Nederland is daar onderzoek naar gedaan en dan komen ze tot de ontdekking dat het hormonale stress systeem al zo’n miljard jaar oud is.

Het kwalijke vind ik dat veel mensen met een burn-out niet de juiste informatie krijgen. Waardoor het herstel lang op zich laat wachten. Hierdoor ontstaan de mythes dat het lang duurt om te herstellen van een burn-out. Terwijl dat niet hoeft. De klachten verergeren daardoor onnodig. Het lichamelijke vermogen om met stress om te gaan heeft te maken met het hormoon cortisol dat, in de bijnieren wordt gemaakt. Het hormonale stresssysteem heeft zo’n miljard jaar prima gefunctioneerd. Maar in deze tijd is er een probleem.

Ons stresssysteem is gemaakt om met tijdelijke stress om te gaan. En in onze ‘moderne tijd’ is er juist sprake van langdurige stress. Daar is ons stresssysteem niet voor gemaakt. Kortdurende stress en cortisol verhoging verbeteren onze hersenfunctie. Maar bij langdurige stress en cortisol verhoging ontstaat er juist een negatief effect. Je gaat slechter slapen. Het afweersysteem kan zijn werk niet meer goed doen. Het beschadigt neuronen in onze hersenen, vooral in het gebied waar zich emoties bevinden. Waardoor onze emoties ontregelt raken, we dingen vergeten en we ons slechter kunnen concentreren.

Als de bijnieren door langdurige stress overuren hebben gemaakt en te veel en te vaak cortisol hebben moeten produceren raken zij uitgeput. Hierdoor ontstaat een nog groter probleem: een laag cortisol niveau. Dit heet een bijnieruitputting. Dat is precies wat er bij een burn-out gebeurt. Je bijnieren zijn opgebrand. Zij produceren nog maar weinig cortisol. Dan zien we vooral psychische klachten zoals negativisme en depressie. Het belangrijkste kenmerk bij een laag cortisol niveau is vermoeidheid, vooral ’s ochtends.

Het grote probleem is nu dat mensen zich gaan focussen op het opladen van de bijnieren en het reguleren van het cortisol. Alsof een burn-out alleen een fysiek probleem is. Natuurlijk is het belangrijk om voldoende te slapen en ook in het donker. En geen beeldschermtijd vlak voor het slapen gaan omdat dit cortisol op het verkeerde moment aanmaakt en dan je slaap verstoort. En helder licht in de morgen kan ondersteunend zijn om je cortisol in de ochtend bij het opstaan te verhogen. Maar het aller aller belangrijkste is om de bron van stress aan te pakken. Wat het lichaam heeft een herstellend vermogen, dus zodra de kern is opgelost hersteld het lichaam zich vanzelf.

Wat ik te veel zie is dat mensen met de randzake aan de slag gaan in plaats van de kern. Of ze gaan oplossingen zoeken voor de gevolgen in plaats van de kern op te lossen. En dat gaat nooit werken. De kern van je burn-out zijn altijd de manieren waarop je jezelf hebt aangeleerd om met zaken om te gaan. Sommige dingen kunnen in en bepaalde periode bijvoorbeeld als kind super goed werken. Maar niet meer als je volwassen bent. Dan is het zaak om deze zaken aan te passen maar ze zijn zo gewoon geworden dat je niet eens meer door hebt, dat je bepaalde dingen doet. En de link tussen je niet goed voelen en deze gewoontes die niet voor je werken is vaak zelf slecht te vinden.

7 reminders om te voorkomen dat het zelf genezend vermogen geen kans krijgt bij een burn-out
  1. Burn-out is niet slechts een fysiek probleem;
  2. Burn-out is niet slechts een emotioneel probleem;
  3. Burn-out is niet slechts een geestelijk probleem;
  4. De gevolgen van burn-out vind je op fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel vlak terug. Maar daar ligt niet de kern;
  5. Dus is het zaak duidelijk te krijgen wat de kern van je burn-out is, en nee dat zijn nooit situaties, maar wel de manier op je met dingen omgaat;
  6. Je kunt altijd afleren wat niet meer voor je werkt;
  7. Je kunt altijd aanleren wat je wel het resultaat geeft wat je wilt. En  je kunt dat het beste leren van iemand die zelf het levende voorbeeld daarvan is.

Loete nam contact met me op omdat hij bang was voor een 2e burn-out. Zijn alleenstaande dochter had ongeneselijke longkanker. Loete maakte zich zorgen over de opvang van haar 4 kinderen als zij niet meer voor hun kan zorgen. Zijn schoondochter had veel te vroeg weeën. En aangezien ze eerder een ongeboren kindje had verloren, gaf dat ook  veel stress. Daarnaast had zijn zoon een hernia en een gescheurde rugwervel, waardoor ook hij zijn hulp goed kan gebruiken. Maar door mijn begeleiding kan Loete de stress beter aan. Aan de omstandigheden is niet veel veranderd, maar Loete kan nu beter loslaten. Ondanks dat er nog van alles gebeurt in zijn leven voelt hij zich goed en rustig. En kan hij stress voor 100% handelen.

Kortom voorkom dat je ook het oplossen van de burn-out als een kip zonder kop doet. Met de juiste informatie en begeleiding voel je al snel dat je op de juiste weg bent.En krijg jegeen terugval. Ga je met de gevolgen aan de slag in plaats van de kern dan blijf je in kringetjes ronddraaien en los je niets op dus heb je al snel na wat uitgerust te zijn de volgende burn-out te pakken. Zonde toch? Pak je de kern aan waardoor het lichaam en je geest niet langer extra belast worden, dan krijgt het de ruimte om het zelf genezend vermogen zijn werk te laten doen en herstel je veel sneller dan dat je vooraf kunt bedenken.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?