Van burn-out naar innerlijk geluk

Ik stelde me vroeger heel erg afhankelijk op van anderen. Ik had dat zelf niet door en anderen zagen me ook als een zelfstandige vrouw. Als iemand iets tegen me had gezegd wat ik als pijnlijk ervaarde, bleef ik daar lang mee in mijn hoofd rondlopen. En voelde ik me dagen lang slecht. Beetje bij beetje leerde ik dat niet alles wat een ander zegt iets over mij hoeft te zeggen. En dat ging niet van de ene op de andere dag. En ik trap er nog wel eens in, maar ondanks dat kan ik zeggen het is een verademing. 

Innerlijk geluk ontbreekt nu je een burn-out hebt. Jij richt je vooral op anderen. Jouw geluk wordt bepaald door de omstandigheden. Je voelt je een speelbal. En elke keer dat er dingen veranderen in je leven raak je in de stress.

Ondanks dat je zelf al moe bent, help je toch een vriendin. Zij is ziek en heeft jouw hulp nodig, dus wil je er voor haar zijn. Maar eigenlijk loop je zelf op een tijdje op jouw tandvlees. En als die vriendin dan ook nog boos op je wordt omdat je de verkeerde boodschappen hebt gehaald, staat het huilen je nader dan het lachen.

Je wilt het graag goed doen voor anderen. En hebt continu het gevoel dat hoe je ook je best doet, anderen toch niet tevreden zijn. Je loopt op je tenen en voelt je doodmoe. Het voelt alsof je niet goed genoeg bent. De frustratie overheerst omdat je je afhankelijk voelt van anderen of situaties voor jouw innerlijk geluk. 

Door jouw geluk in de buitenwereld te zoeken geef je jouw macht voor jouw innerlijk geluk uit handen. Een ander of een situatie kan jou niet gelukkig maken. Dat lijkt soms wel zo, maar dat geeft geen blijvend gevoel van innerlijk geluk. Juist dat nastreven van vluchtige dingen zorgt voor de frustratie van een burn-out. 

Anderen kunnen een aanvulling zijn geen invulling. Het kan gezellig zijn om samen dingen met anderen te doen. Om bij te kletsen of iets leuks te gaan doen. Maar een ander kan jou niet gelukkig maken dat kun je alleen zelf.

Situaties komen en gaan, niets is blijvend. De meeste mensen vinden het lastig als situaties veranderen. Maar net als in de natuur is niets blijvend. Je hebt de herfst voor het afscheid, de winter voor de stilte en het naar binnen keren, de lente voor het nieuwe begin en de zomer voor de bloei. En zo gaat het ook met alle situaties. Niets is blijvend.

Geef anderen niet de sleutel van jouw innerlijk geluk. Want op die manier ben je altijd afhankelijk van anderen, voor jouw geluk. Dat wil je toch niet? Oké, als je partner je verlaat is dat meestal niet leuk. Maar de kans is groot dat je ook zonder die partner gelukkig kunt zijn. En dat zelfde geldt voor die ene baan of die auto of dat huis. Zoek de sleutel in jezelf en je zal onafhankelijk van al die dingen gelukkig kunnen zijn.

 5 Stappen naar innerlijk geluk bij een burn-out
  1. De enige die jouw gelukkig kan maken ben je zelf;
  2. Anderen kunnen een aanvulling zijn, geen invulling van jouw leven;
  3. “Situaties komen en gaan en mijn geluk zal blijven bestaan ?”, is een mooie zin om regelmatig te herhalen;
  4. Neem zelf de verantwoordelijkheid voor jouw eigen geluk;
  5. Vraag je af wat je écht nodig hebt voor innerlijk geluk.

Als kind werd er voor Karin alles door haar ouders geregeld. Ze had zichzelf daardoor een afwachtende houding aangewend. Waarin anderen bepaalden wat goed voor haar was. Ze merkte dat dat steeds meer ging wringen en zo kwam ze in een burn-out. Ik leerde haar ontdekken wat ze eigenlijk zelf wilde. En leerde haar hoe ze de regie over haar leven weer in eigen hand kon nemen. Waardoor ze niet alleen uit haar burn-out kwam, maar zich eindelijk happy voelde. En die rust had waar ze zo naar verlangde.

Dus wil je meer innerlijk geluk? Ontdek wat echt belangrijk voor je is. Jouw geluk is niet afhankelijk van anderen of situaties. Als je dat eenmaal gaat ervaren hoef je je niet langer gefrustreerd, moe en minderwaardig te voelen. In plaats daarvan ervaar je innerlijk geluk en rust. Meer energie en je kunt meer genieten!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?