Het verschil tussen compassie en een deurmat

Ik geef het toe, ik deed het ook… Mijn grenzen oprekken om maar aardig gevonden te worden. Ondanks dat ik overkwam als iemand die zich het kaas niet van het brood liet eten, liet ik toch over me heen lopen. Ik had van huis uit geleerd dat ik beter kon ‘luisteren’, dus was dat mijn automatische reactie geworden. Tot ik merkte hoe dit tegen me werkte. En ik leerde hoe ik op een goede manier mijn grenzen kon aangeven.

Ken je mensen die als een deurmat over zich heen laten lopen? Misschien vind je het zelf wel moeilijk om te zeggen als je iets niet wilt. En geef je jouw grenzen niet goed aan. Veel mensen doen dit onder het mom van compassie. Maar er is een groot verschil tussen over jezelf heen laten lopen en compassie hebben voor iemand.

Als iemand vraagt: “Wil jij me vrijdag helpen?”. Zeg jij automatisch: “Tuurlijk, geen probleem”. Of als iemand tegen je zegt: “Ik vind het zo vervelend als anderen … tegen me doen”. Verontschuldig jij je direct en beloof je het nooit meer te doen. Terwijl je diep van binnen eigenlijk wel voelt dat het helemaal niet goed voelt en je in de knel komt met jezelf. 

Als je meer compassie hebt voor een ander dan voor jezelf, doe je jezelf te kort. Je bent meer bezig met wat anderen van je verwachten dan dat je eigenlijk zelf wil. Je laat als een deurmat over je zelf heen lopen. En dat voelt niet goed. En daarnaast ontneem je de ander de kans om zelf groei door te maken door zijn of haar eigen problemen op te lossen en te boven te komen.

Als je bang bent dat anderen niet van je houden als jij je grens aangeeft heb je een probleem. Je denkt dan dat je van alles moet doen om hun goedkeuring en liefde te krijgen. Maar als je iets moet doen voor een ander om iets te ontvangen is dat zo wie zo geen liefde. Als het goed is houd iemand van je om wie je bent, en dat hangt dus niet samen met wat je doet. 

Maar hoe zit het dan als je iets doet wat iemand niet wil? Dan kunnen er 2 dingen spelen. Of die persoon heeft een probleem, met jouw gedrag, en is het dus niet jouw probleem. Of iemand probeert je vanuit liefde iets te leren. En dan kun je kijken of het goed voor je voelt om er wel of niet iets mee te doen. Dat is wat anders dan net als een deurmat geen keuze te maken en alles over je heen te laten komen.  

Compassie wil zeggen dat je begrip en medeleven hebt voor de situatie van een ander.Dat is op zich geen actie maar meer een houding. Dat kun je uiten door te luisteren naar de ander en te laten weten dat je iets vervelend vind voor de ander dat hij/zij iets op een bepaalde manier ervaart. Waar veel mensen de fout in gaan, bijvoorbeeld in een relatie, is dat ze denken dat zij iets anders moeten zijn of doen om dat op te lossen voor de ander. Maar dat kan de ander alleen zelf.

De valkuil is dat veel mensen meer bezig zijn om anderen te corrigeren dan dat ze bezig zijn met zichzelf te ontwikkelen. Dat lijkt namelijk gemakkelijker omdat je dan zelf niets hoeft te veranderen. Maar wat ze niet door hebben is dat dit op de lange termijn heel frustrerend is. Je hebt namelijk geen invloed op een ander en wel op jezelf. Dus uiteindelijk ben je gelukkiger als je je richt op je eigen groei.

Toen ik nog in de Grafische industrie werkte, was ons kantoor één grote ruimte die ik deelde met een stuk of 15 collega’s. Mijn leidinggevende zei tegen me dat ik niet zo moest lachen omdat hij daar last van had. Ik trok me dat heel erg aan en ging me helemaal aanpassen aan wat hij van me vroeg. Ik was net 18 en kwam net kijken en dacht dat hij wel zou weten hoe het hoorde. Maar als snel voelde het alsof ik niet meer mezelf kon zijn. Nu weet ik dat je best rekening met anderen kunt houden en compassie kunt hebben als iemand iets moeilijk vind. Maar dat je niet jezelf hoeft weg te cijferen of als een deurmat hoeft te laten gebruiken. Gelukkig ben ik na mijn burn-out weer die vrolijke vrouw met aanstekelijke lach.

Kortom compassie met anderen hebben is prima, jezelf als deurmat laten gebruiken niet. Een ander tegemoet komen is prima zolang je jezelf maar niet helemaal wegcijfert. Daar zal je namelijk nooit gelukkig van worden en een ander ook niet. Hiermee voorkom je dat je jezelf zo aanpast dat je niet meer weet wie je bent en wat jij wilt en een burn-out krijgt. 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?