Hoe kom je uit de waan van alle dag in het leven dat je wilt?
Veel mensen denken één keer per jaar na over hun goede voornemens. Maar dat heb ik nooit gedaan. Ik ben meer iemand die het hele jaar voelt er ervaart of mijn leven loopt op een manier waar ik me goed bij voel. Zo niet, dan verander ik dat, zo blijf ik altijd scherp op het vervullen van mijn verlangens. En daarmee bedoel ik niet de vluchtige verlangens van: “Ik heb nu zin een ijsje”, maar meer als ik bijvoorbeeld het gevoel heb dat ik meer wil sporten. Dan blijf ik daar niet over nadenken, dan pas ik mijn leven aan en doe ik het ook.
Wat ik vaak zie en hoor is dat mensen vanuit de waan van alle dag doen wat ze gewend zijn te doen. Ze zijn vaak te gestresseerd, niet gelukkig en ontevreden. Maar doen er niets aan om daar verandering in te brengen. Ze rennen van taak naar taak en hebben de neiging om vooral (als een kip zonder kop) rond te rennen om alles af te krijgen.
Het is net als met een kikker. Als je hem in heet water gooit dan springt hij er direct weer uit. Want hij voelt…., “dit is foute boel”. Maar als diezelfde kikker in water zet wat langzaam warmer wordt, dan heeft de kikker het niet door. En wordt het steeds heter onder zijn voeten. Hij blijft zitten tot het water kookt, en het te laat is. En dit zelfde gebeurd bij mensen die uiteindelijk een burn-out krijgen.
Hierdoor denken mensen ineens een burn-out te hebben. Maar eigenlijk was er al een opbouw van maanden of jaren. Ze voelen zich ongelukkig, ervaren steeds meer stress in hun lichaam. Waardoor er lichamelijke klachten ontstaan, zoals nek- en schouderpijn en slechter slapen. Mentale klachten nemen toe, zoals verminderde concentratie of het vergeten van dingen. Emotionele klachten, zoals een kort lontje of emoties die overstromen of blokkeren.
Veranderingen vinden soms geleidelijk plaats waardoor je het niet hebt. Net als in het voorbeeld van de kikker in de pot die verwarmd wordt, zo gaat dat ook met stress. De stress wordt vaak zo geleidelijk steeds een beetje meer dat je het zelf niet door hebt, tot dat het te laat is en je kookt, kortom een burn-out hebt.
Eerst ontdekken waar de schoen wringt. Veel mensen voelen zich wel ongelukkig maar hebben zelf niet eens door waar dat nou precies door komt. “Wat wil je niet meer?”, is dan een juiste vraag om mee te beginnen. En vervolgens “Wat wil je juist wel?”. Als je bijvoorbeeld geen onrust meer wilt, dan wil je wel… meer rust in je hoofd.
Voor je omgeving kunnen dit soort veranderingen lastig zijn. Voor hun is het vaak handiger dat je blijft zoals je was, want dan weten ze precies wat ze aan je hebben. Maar dat moet geen reden zijn om geen verbeteringen aan te brengen in je leven. De enige reden waarom ik het benoem is dat je kunt verwachten dat mensen soms kunnen tegensputteren.
Veel mensen zeggen: “Er moet altijd iets te dromen blijven”, of “Je kunt niet alles hebben”. Dat zijn beide manieren om jezelf klein te houden. Om alleen maar bezig te zijn met de waan van de dag. En om jezelf niet te geven wat je echt wilt. Want wie zegt dat? Waarom zou je niet alles KUNNEN hebben? Of waarom zou het verkeerd zijn om in ieder geval meer daarvan in de buurt te komen. Omdat anderen het zeggen? Maar het gaat toch om jouw leven, en waar JIJ gelukkig van wordt?
7 stappen van de waan van alle dag naar het leven dat je wilt
- Schrijf eens op: “Wat wil je niet meer?”;
- En vervolgens: “Wat wil je juist wel?”;
- Vraag je dan af: “Wat is er nu mogelijk?”
- Waar zijn eerst andere stappen voor nodig?;
- En welke eerste stap kun je dan nemen?;
- Hoe stuur je bij? Het is heel simpel, je gevoel verteld je of iets goed voelt voor jou, of niet;
- Als je iets hebt veranderd en het voelt niet goed, is dat geen afgang, het is gewoon feedback van je systeem. Meer informatie over wat je niet wilt, waar je weer uit kunt herleiden wat je wel wilt. En dan kun je weer bij stap 1 beginnen.
Esther zat net een paar weken thuis voordat ze met mij in contact kwam. Ze zag haar collega’s één voor omvallen en dacht dat het haar nooit zou gebeuren. Dus ze was eerst best sceptisch juist omdat zij tot nu toe diegene was die altijd overeind bleef als anderen het moeilijk hadden en nu trok ze zelf niet meer. Zoals ze zelf zei: “Ik was bang dat de begeleiding heel zweverig zou zijn. Maar dat was gelukkig niet zo. Op een gegeven moment viel het kwartje bij mij en toen viel er ook een last van mijn schouders. Ik voel me nu veel beter en geef beter mijn grenzen aan. Iedereen zou dit moeten leren”.
Dus zit jij ook in die waan van de dag? Is de stress bij jou ook geleidelijk erger geworden waardoor je nu merkt dat de grens bereikt is? En wil je af van je klachten? En wil je graag weer gelukkig, tevreden en meer plezier hebben? Ga je leven zelf anders inrichten. We denken vaak dat veel dingen niet kunnen. Maar er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?