Welke aanpassingen mag ik vragen bij een burn-out?
Toen ik 30 jaar geleden mijn burn-out had, was er nog weinig in de wet geregeld. Mijn leidinggevende snapte totaal niet wat er met me aan de hand was. En ik zelf natuurlijk ook niet. De enig mazzel die ik had was dat de bedrijfsarts erg doortastend was en precies snapte wat er speelde. Hij maakte me duidelijk dat het niet goed voor me was dat ik meteen weer in mijn hectische baan terug zou komen, maar er eerst een tussenstap gemaakt moest worden. Door de jaren heen hoor ik veel verhalen waar re integratieprocessen tenen krommend zijn.
Je wilt de teruggang naar je werk maken, maar vraagt je af welke aanpassingen je mag vragen. Je voelt dat je niet op de oude voet verder wilt en kunt. Maar weet niet hoe je dit op je werk gedaan kan krijgen. Je vind het lastig om dit onderwerp ter sprake te brengen omdat je jezelf zwak vind omdat het niet meer aankon.
Er is een schema gemaakt om weer aan het werk te gaan. Je voelt direct dat dit te veel voor je is. De paniek slaat toe omdat je bang bent dat ze dit echt van je verwachten terwijl je er nog helemaal niet aan toe bent. Je durft niets te zeggen omdat je het gevoel hebt dat je geen keuze hebt. En omdat bang bent om je baan te verliezen.
Je gaat direct weer slechter slapen. Het piekeren begint weer omdat je niet weet hoe je dit aan moet pakken. En je voelt de spanning in je lichaam weer toenemen. De gedachte dat collega’s aan je gaan vragen hoe het met je gaat, maakt je ook onrustig. Want je weet niet wat je daarop moet zeggen.
Eigenlijk is het normaal dat je aangeeft wat jij nodig hebt om optimaal je werk te kunnen doen. Maar dat heb je nooit gedaan. Je hebt je altijd geschikt in wat jij denkt dat er van je verwacht wordt. Hierdoor voelt het ongemakkelijk om voor jezelf op te komen. En aan te geven wat jij nodig hebt.
Als het raar voelt, weet dan dat dit juist een goed teken is dat je aanpassingen nodig hebt. Want dit betekend ten eerste dat je nu door hebt wat je nodig hebt. En ten tweede dat je jezelf genoeg waard vind om op te komen wat je nodig hebt. Ten derde zou het niet gezond zijn als je op dezelfde voet weer door zou gaan. Als je niets geleerd hebt van je burn-out, heb je over een half jaar de volgende burn-out.
De valkuil is dat je al voor je leidinggevende gaat denken wat hij of zij gaat zeggen. En omdat je verwacht dat het een afwijzend antwoord is, dan niet durft te zeggen wat jij aan aanpassingen nodig hebt. Hou er rekening mee dat jouw werkgever is er ook bij gebaad dat je weer helemaal hersteld. Jouw werkgever heeft er niets aan als je over een paar weken weer helemaal terug bij af bent en jouw herstel vele malen langer duurt.
Net als voor jou is het voor jouw leidinggevende ook even aftasten hoe hij of zij het beste met de situatie kan omgaan. Het kan voor jouw leidinggevende ook even wennen zijn dat je anders reageert op dingen dan voorheen. Maar als je hier samen over praat kun je hier prima uitkomen en een betere werkrelatie krijgen dan ooit.
In 7 stappen aanpassingen doorvoeren op je werk
- Vraag je af welke aanpassingen jij nodig hebt om weer aan het werk te gaan;
- Ga niet voor de ander denken en vast jouw wensen naar beneden toe bijstellen;
- Bespreek dit met je leidinggevende;
- Onderhandel over wat wel en niet mogelijk is;
- Vind je het lastig om dit alleen te doen? Vraag hulp aan personeelszaken of een vertrouwenspersoon;
- Probeer zo op te bouwen zodat het voor jou goed voelt. En blijf dit voor jezelf ook continu toetsen;
- Evalueer met jouw leidinggevende regelmatig en indien nodig stel bij.
Petra was weer aan het werk gegaan. Maar voelde zich onder druk gezet door Arboarts die een schema voor opbouw had gemaakt. Ze merkte dat het allemaal veel te snel ging en dat haar klachten in plaats van afnamen weer toenamen. Toen ik dat ontdekte besprak ik met haar welke aanpassingen ze nodig had. En hielp haar een gesprek met haar leidinggevende voor te bereiden. En ondanks dat ze er tegen op had gezien, verliep het vlekkeloos. “Wat heb ik het mezelf vroeger toch lastig gemaakt”, zei ze toen ze had ervaren hoe eenvoudig het gesprek verlopen was.
Kortom als jij aangeeft welke aanpassingen jij nodig hebt, is de kans groot dat jouw leidinggevende bereid is om die aanpassingen te doen. Samen kunnen jullie bespreken hoe de dingen georganiseerd kunnen worden. Het is in jullie beider voordeel dat je weer vlot hersteld. Zodat je niet langer piekert, weer beter slaapt, je weer 100% energie hebt. En je je beter voelt dan ooit.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?