Als ik me erger heeft dat er meestal mee te maken dat ik het gevoel heb dat anderen geen rekening met mij houden. Zoals een auto die me afsnijd in het verkeer. Of als ik eerder probeerde te werken en mijn kinderen zoveel geluid produceerde dat ik niet meer na kon denken. Of een vader die heel erg hard tegen zijn kind staat te schreeuwen.

Iedereen ergert zich wel eens ergens aan.
Maar sommige mensen ergeren zich wel heel vaak. En dat geeft stress. Dus goed om dit onderwerp onder de loep te nemen en te kijken hoe je kunt zorgen dat je je minder ergernissen hebt en meer rust in jezelf kunt ervaren. En daar gaat dit artikel dus over.

Misschien erger jij je wel aan je partner die wel iets voor zichzelf inschenkt maar niet voor jou.
Of aan jouw kind dat zijn of haar tas en tas steevast op de bank smijt, in plaats van op de kapstok te hangen. Iets wat je al heel vaak gevraagd hebt. Of misschien heb je ergernissen in de trant van mensen die door rood licht lopen en niet op of om kijken omdat ze op hun mobiel zitten, en daarmee anderen in gevaar kunnen brengen.

Elke ergernis zorgt voor verstoring van jouw rust. En als je al veel onrust ervaart is dat dus he laatste wat je wilt. Want je ervaart er alleen maar meer spanning door. Misschien zelfs wel boosheid. Als je de ergernis uit, kan het ook nog voor ruzie zorgen. Op zijn minst irritatie en gepieker en in het ergste geval kan het ook een vriendschap of een relatie kosten.

Er zijn verschillende redenen dat je ergernissen kunt ervaren. Misschien heb je het gevoel als een ander iets zegt of doet, dat er geen rekening met je wordt gehouden. Of geef je een andere betekenis aan wat er gebeurd. En dat is nou net het probleem. Want is de betekenis die jij er aan geeft wel de juiste? En bezorg jij je onbewust stress door het geven van betekenis aan wel of geen acties of woorden van anderen? Jouw verwachtingen van de ander kunnen ook een rol spelen bij ergernissen.

Als je een ergernis ervaart. Vraag je dan af wat er zich in jou dan precies afspeelt. Wat raakt jou? Welke gevoelen ervaar je? Wat denk jij? Vaak hebben we de neiging om deze fase over te slaan en gaan we direct door naar het reageren op de ergernis die je ervaart. Zonder te snappen wat er zich in jou afspeelt.

Maar het is belangrijk dat je ziet dat die ergernissen een reactie zijn op wat zich intern bij jou afspeelt. En niet zo zeer een directe reactie is op iets wat de ander zegt of doet. Dat is ook de reden dat er snel misverstanden ontstaan in het contact met anderen. We nemen vaak maar van alles aan en hebben ook de neiging om dingen voor anderen in te vullen.

De valkuil is dus dat je in gesprek gaat met een ander over je ergernis, zonder dat je duidelijk hebt waar je nou eigenlijk op reageert. Vanuit ergernis een gesprek aan gaan is bij voorbaat gedoemd om gemakkelijk uit de hand te laten lopen. Terwijl als je helder hebt wat er écht speelt. Dat helemaal niet hoeft te gebeuren.

In 7 stappen ergernissen oplossen en weer rust ervaren
  1. Bepaal waar je je precies aan ergert in de buitenwereld. Wat is de situatie?
  2. Wat raakt je hier aan in jouw binnenwereld?
  3. Welke gedachtes heb je daarover?
  4. Hoe voel je je daarover?
  5. Welke betekenis heb je voor jezelf gegeven aan wat er gebeurd?
  6. Onderzoek of dat ook juist is, indien nodig bij een ander;
  7. Neem verantwoordelijkheid voor jouw interne wereld.

Een voorbeeld wat ik vaak hoor terug komen bij klanten is de verdeling van het huishouden bij partners die samenwonen. De vrouw doet vaak de was enstoort zich er aan dat de man de was maar overal laat slingeren en op magische wijze verwacht dat het weer schoon in de kledingkast beland.Als ikzo’n onderwerp bespreek kom ik er meestal achter dat de vrouw een hele specifieke manier heeft om met het wasgoed om te gaan. Ik vraag haar dan om haar partner te vragen waarom hij nooit de was doet. Dan krijgt ze meestal iets te horen van: “Toen ik de was vroeger deed, kreeg ik daar veel commentaar op, daar had ik geen zin in, dus dacht ik laat haar het maar doen”. Zo kunnen mijn klanten dan duidelijk krijgen dat ze eigenlijk reageren of iets wat ze zelf onbewust veroorzaakt hebben…    

Voorkom dus dat je reageert vanuit ergernissen.
Dat scheelt een hoop stress en gedoe wat kan ontstaan als je dat wel doet. Je krijgt steeds beter door welke mechanismes er zich in jou afspelen die je stress bezorgen en daardoor kunt oplossen. Zodat je steeds meer vanuit rust en geluk gaat leven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…