Veel mensen ongelukkig door werkstress

Ongeveer 1 op de 2 mensen vindt dat hij of zij teveel met werk bezig is door werkstress. Daardoor besteden zij minder tijd aan hobby’s, hun relatie en kinderen. Veertig procent van de ondervraagden zegt daardoor ook minder gelukkig te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek wat de Daily Mail uitvoerde onder tweeduizend mensen met een full time baan.

Veel ondervraagden voelen zich niet goed. Dit kwam door te weinig tijd om goed te eten, de lange dagen, en het slechte slapen. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft veel last van stress. En kan de balans tussen werk en gezin moeilijk vinden. De rest van de ondervraagden is zelfs met het werk bezig vanaf het moment dat zij wakker worden. En ongeveer een kwart van de ondervraagden is ‘s avonds voor het slapen in zijn hoofd nog met het werk bezig.

Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat hun werk een slechte invloed heeft op zowel hun gezondheid als hun relatie. Een derde van de ondervraagden zou graag wat meer tijd doorbrengen met hun kinderen. En als mensen dit ervaren dan is dat een signaal dat ze serieus moeten nemen.

De ondervraagden sliepen slechts zes en een half uur per nacht en ontwikkelden slechtere eetgewoontes. Door stress kan de lengte en kwaliteit van de slaap afnemen. Zes en een half uur is voor de meeste mensen een te korte nachtrust, het normale gemiddelde is acht uur. Zo’n 40 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen drinkt dan ook veel koffie en eet veel zoete snacks om de dag door te kunnen komen. En dat komt de gezondheid natuurlijk niet ten goede. En brengt het lichaam eigenlijk alleen maar naar een nog hoger stressniveau.

Probeer ook op het werk stress zoveel mogelijk te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, los het dan op en zorg in ieder geval dat je het niet mee naar huis neemt. Kijk stress is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, ook niet op het werk. Maar let er goed op dat stress op het werk tijdelijk is en neem acties om dit aan te pakken zodat je voorkomt dat het “normaal”.

Let op signalen van stress bij jezelf zoals; gespannenheid, moeite om je aandacht bij het werk te houden, opgejaagd gevoel, vermoeidheid die maar niet over gaat, snel geïrriteerd zijn, nog in je hoofd met je werk bezig zijn in je vrije tijd, slechter slapen, pijn in je nek- en schouders, je moeilijker kunnen concentreren. Niet iedereen heeft dezelfde signalen, bedenk eens of er signalen zijn waar jij last van hebt zodra je meer stress hebt. Als je te lang rond blijft lopen met stress kan dit je uiteindelijk opbranden, de zogenaamde burn-out.

Het kan voor weerstand zorgen bij jouw collega’s of leidinggevende, als jij verandering wilt gaan aanbrengen in jouw werkzaamheden om stress te reduceren. Als collega’s of jouw leidinggevende gewend zijn dat jij nooit “nee”, zegt en altijd alles op je neemt, kan het voor weerstand zorgen als je het nu niet accepteert. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gezondheid en als jij nu te veel stress ervaart moet daar iets aan veranderen.

Dertig procent van de ondervraagden uit het onderzoek denkt de situatie niet meer te kunnen veranderen. Dit is een valkuil! Ze denken dat ze zicht beter gaan voelen als ze minder gaan werken, gezonder gaan eten en vaker zouden sporten, maar hebben niet het gevoel hier verandering in aan te brengen. Dit is echter niet waar!

5 tips om werkstress aan te pakken:
  1. Bespreek jouw werkstress met je leidinggevende, en maak een plan om dit op te lossen;
  2. Zorg voor gezonde eet en drinkgewoontes. Dit zal je lichaam de voedingstoffen leveren om de stress te lijf te gaan;
  3. Neem regelmatig rustmomenten op een dag. We zijn er niet op gemaakt om de hele dag door te blijven rennen;
  4. Zorg dat je de saboterende patronen in jou aanpakt, die maken dat je jezelf onnodig stress bezorgt;
  5. Maak aan het einde van de dag een lijstje. Op deze manier hoef je het allemaal niet in je hoofd te houden en kun jij je werk ook op het werk laten en genieten van je vrije tijd.

John ervaarde al jaren veel stress op zij werk. Hij kreeg steeds meer klachten, maar durfde dit niet met zijn leidinggevende te bespreken. Hij was bang dat er in zijn macho cultuur slecht op gereageerd zou worden en hij er bij de volgende reorganisatie uit zou liggen. Ik stimuleerde hem om het wel te doen, omdat hij zo niet langer door kon gaan. Ik leerde hem ook hoe hij dat kon aanpakken. En tot zijn verbazing reageerde zijn leidinggevende er heel goed op en kon hij met hem overleggen over wat er nodig was om niet alleen voor hem maar ook voor zijn collega’s de werkstress te verlagen.

Dus voor een gelukkig gevoel, het behoud van jouw relaties, jouw nachtrust en je gezondheid, zorg je dat je de stress op je werk aanpakt. Er is altijd iets aan te doen. Vaak in de omstandigheden op het werk, maar in ieder geval altijd in jezelf. Blijven rondlopen met jouw werkstress maakt de situatie alleen maar erger. Zorg voor een gezonde voeding, en gezonde gewoontes, en zo los je je jouw werkstress op!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…