Veel mensen ongelukkig door werkstress

Ongeveer 1 op de 2 mensen vindt dat hij of zij teveel met werk bezig is door werkstress. Daardoor besteden zij minder tijd aan hobby’s, hun relatie en kinderen. Veertig procent van de ondervraagden zegt daardoor ook minder gelukkig te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek wat de Daily Mail uitvoerde onder tweeduizend mensen met een full time baan.

Veel ondervraagden voelen zich niet goed. Dit kwam door te weinig tijd om goed te eten, de lange dagen, en het slechte slapen. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft veel last van stress. En kan de balans tussen werk en gezin moeilijk vinden. De rest van de ondervraagden is zelfs met het werk bezig vanaf het moment dat zij wakker worden. En ongeveer een kwart van de ondervraagden is ‘s avonds voor het slapen in zijn hoofd nog met het werk bezig.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat hun werk een slechte invloed heeft op zowel hun gezondheid als hun relatie. Een derde van de ondervraagden zou graag wat meer tijd doorbrengen met hun kinderen.

De ondervraagden sliepen slechts zes en een half uur per nacht en ontwikkelden slechtere eetgewoontes. Door stress kan de lengte en kwaliteit van de slaap afnemen. Zes en een half uur is voor de meeste mensen een te korte nachtrust, het normale gemiddelde is acht uur. Zo’n 40 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen drinkt dan ook veel koffie en eet veel zoete snacks om de dag door te kunnen komen. En dat komt de gezondheid natuurlijk niet ten goede.

Probeer ook op het werk stress zoveel mogelijk te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, los het dan op en zorg in ieder geval dat je het niet mee naar huis neemt. Ook op het werk is stress natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Let er goed op dat stress op het werk tijdelijk is en neem acties om dit aan te pakken.

Let op signalen van stress bij jezelf zoals; gespannenheid, moeite om je aandacht bij het werk te houden, opgejaagd gevoel, moeheid, snel geïrriteerd, nog in je hoofd met je werk bezig zijn in je vrije tijd, slecht slapen, etc. Niet iedereen heeft dezelfde signalen, bedenk eens of er signalen zijn waar jij last van kunt krijgen als je te veel stress hebt. Als je te lang rond blijft lopen met stress kan dit je uiteindelijk opbranden, de zogenaamde burnout.

Het kan voor weerstand zorgen bij jouw collega’s of leidinggevende, als jij verandering wilt gaan aanbrengen in jouw werkzaamheden om stress te reduceren. Als collega’s of jouw leidinggevende gewend zijn dat jij nooit “nee”, zegt en altijd alles op je neemt, kan het voor weerstand zorgen als je het nu niet accepteert. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gezondheid en als jij nu te veel stress ervaart moet daar iets aan veranderen.

Dertig procent van de ondervraagden uit het onderzoek denkt de situatie niet meer te kunnen veranderen. Dit is een valkuil! Ze denken dat ze zicht beter gaan voelen als ze minder gaan werken, gezonder gaan eten en vaker zouden sporten, maar hebben niet het gevoel hier verandering in aan te brengen. Dit is echter niet waar!

3 tips om werkstress aan te pakken:
  1. Bespreek jouw werkstress met je leidinggevende, en maak een plan om dit op te lossen.
  2. Zorg voor gezonde eet en drinkgewoontes. Dit zal je lichaam de voedingstoffen leveren om de stress te lijf te gaan.
  3. Maak aan het einde van de dag een lijstje. Op deze manier hoef je het allemaal niet in je hoofd te houden en kun jij je werk ook op het werk laten en genieten van je vrije tijd.

Dus voor een gelukkig gevoel, het behoud van jouw relaties, jouw nachtrust en je gezondheid, zorg je dat je de stress op je werk aanpakt. Er is iets aan te doen, want blijven rondlopen met jouw werkstress maakt de situatie alleen maar erger. Zorg voor een gezonde voeding, zo ga je stress het beste te lijf!

En dan hoor ik nu graag van jou! Hoe ga jij om met werkstress? Wat helpt jou om de balans tussen werk en privé te handhaven? Ik lees graag jouw reactie!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*