Wil je hartwerken of hard werken?

Veel mensen willen hartwerken en beginnen aan een baan vanuit een wens of verlangen. Ze willen vanuit hun hart iets bereiken. Voor zichzelf of voor anderen. Maar als de jaren voorbij gaan wordt dat hart werken, soms hard werken en merk je dat je het niet meer volhoud.

Je gaat met tegen zin aan het werk. Op zondagavond zie je al weer op tegen de werkweek. En door de week kun je niet wachten tot het weekend is. Je klachten nemen in de loop van de week ook toe. Vanaf woensdag kun je de dag met moeite volhouden. De spanning in je nek- en schouders neemt toe. Je slaapt slechter en je concentratie neemt af.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je merkt wel dat je lijf tegensputtert, en dit ten koste gaat van jouw gezondheid. Maar je weet niet wat je anders kunt doen. Dus worden de klachten die je had als maar erger, en krijg je steeds meer klachten. Je ziet de toekomst steeds somberder in en loopt hier helemaal in vast. Je valt uit naar de mensen in jouw omgeving. En isoleert jezelf omdat je niet meer tegen prikkels kunt. Van hartwerken is allang geen sprake meer.

Je bent in de loop der tijd steeds meer van uit je hoofd gaan leven en werken. Terwijl je hart je juist vreugde geeft. En je lijf je alle signalen geeft om naar je lijf te luisteren. Maar als je alleen naar je hooft luistert, mis je de signalen van de lijf die aangeeft dat het allemaal te veel is wat je doet. En dat de manier waarop je je leven hebt ingericht niet langer bij je past.

Maar er is een weg terug naar ….hartwerken. De weg terug naar jouw hart en verlangens. Zodat je je hoofd wat meer rust kunt geven. Echt, je kunt het je nu misschien slecht voorstellen, maar meer rust ervaren is zó fijn. Je hoofd lekker even uit kunnen zetten, is een verademing. Waardoor er weer ruimte komt om de fijne dingen in het leven te ervaren.

Er is een reden waarom je vooral vanuit je hoofd bent gaan leven. En die reden is dat je bepaalde emoties niet langer wilde ervaren, ze waren ooit te heftig. Of het nu gaat om verdriet, boosheid of angst, je hebt het weggestopt. Waar je rekening mee moet houden is dat je zodra je weer vanuit je hart gaat leven, je ook weer emoties gaat ervaren. Maar dat is niet erg, je kunt leren hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan.

En ja, dat is natuurlijk even wennen. En omdat het anders voelt zijn sommige mensen snel geneigd om het op te geven. Ze denken: “Het werkt niet”. Maar dat deed je toch ook niet toen je leerde lopen? Toen gaf je toch ook niet op? Of toen je leerde fietsen of zwemmen bijvoorbeeld. Toen ging je ook oefenen, net zo lang tot het lukte.

In 5 stappen van hard werken naar hartwerken
  1. Realiseer je dat je hoofd niet het belangrijkste onderdeel is van jouw systeem;
  2. Jouw hart kent jouw gevoelens en verlangens;
  3. Jouw lijf kent jouw emoties;
  4. Leer weer luisteren naar dit geweldige systeem;
  5. En ja, dan kun je er achter komen dat het werk wat je doet niet langer past. Maar je bent nooit te oud om te gaan doen waar je blij van wordt.

Truus was ooit uit idealisme in de zorg gaan werken. In het begin deed ze dat me veel plezier. Maar de zorg veranderde en het moest allemaal steeds sneller met minder tijd voor de patiënten. Waardoor ze steeds harder ging werken om toch dat te doen waarom ze begonnen was. Maar ze liep er op stuk en kreeg een burn-out. Ze was heel erg vanuit haar hoofd gaan leven en negeerde haar systeem. Ik vroeg haar: “Waarom zou je één zintuig gebruiken als je er meerdere hebt? Met één zintuig mis je veel toch? Dat zelfde geldt als je alleen maar vanuit je hoofd leeft. Daardoor viel het kwartje en kon ze de omslag maken naar leven in plaats van overleven.

Dus wil je uit je burn-out? Geef je hoofd minder ruimte en je hart juist meer. Dan kan jou systeem je weer optimaal van dienst zijn. Hiermee bespaar je jezelf veel klachten en geworstel. Je gezondheid kan weer herstellen en je voelt je eindelijk weer gelukkig.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen


Wil je reageren op dit artikel? Vul dan hier het contactformulier in. Gezien de gigantische hoeveelheid SPAM berichten die ik ontving, heb ik helaas de reacties onder dit artikel moeten verwijderen.