Zo pak stressklachten bij de kern aan

Als je last hebt van stressklachten, zijn er genoeg tips te vinden die je kunnen uitvoeren. Soms helpt dat je en soms ook niet. Als het even lijkt te helpen en vervolgens de oude klachten telkens weer terug blijven komen, is er meer nodig. De kans is dan groot dat er een onderliggend probleem is wat deze klachten veroorzaakt. Het is dan belangrijk om de oorzaak van deze klachten te ontdekken en op te lossen.

Dit kun je vergelijken met het wieden van onkruid in je tuin. Als je het onkruid met wortel en al verwijdert, is het onkruid definitief weg. Je zou het onkruid ook kunnen verwijderen door het af te knippen. Dan lijkt het opgelost, echter na een paar weken zie je dat het onkruid zo weer verder groeit. Dus het onkruid met wortel en al verwijderen is een definitieve oplossing, en het onkruid afknippen een tijdelijke. Dit zelfde geldt voor het “afknippen” van de symptomen. De wortel, het onderliggende probleem, blijft zitten.

Terwijl jouw emotionele en/of fysieke pijn blijft bestaan verstrijkt de tijd die je prettiger had kunnen doormaken zonder deze klachten. En wellicht kost deze tijdelijke oplossing je geld, omdat je een promotie misloopt. Of je voelt je onzeker door je klachten en een mislukkeling. Zonder klachten ziet jouw leven er leuker, prettiger en gelukkiger uit. Bedenk eens wat je allemaal weer zou kunnen doen, of niet langer hoeft te laten doordat deze klachten opgelost zou zijn.

Als je last hebt van stressklachten probeer je daar natuurlijk vanaf te komen, maar vaak lukt dat niet. Doordat je je niet bewust bent van het kernprobleem. Als je alleen de symptomen aanpakt, kan de klacht niet definitief opgelost worden. Ik krijg vaak te horen van cliënten dat ze “alles” al hebben geprobeerd. Ze zijn daardoor ook vaak moedeloos geworden. Ze geven het op om een oplossing voor hun klacht te zoeken. Hierdoor blijft hun situatie natuurlijk in stand.

Door het kernprobleem op te sporen en aan te pakken kun je wel van de klachten, de symptomen, afkomen. Vaak is dit lastig zelf te onderzoeken. Het is vele male eenvoudiger en je maakt grotere stappen als je hierbij hulp krijgt. Want als je het principe en de kern van jouw stress helder zou hebben, was je niet in deze situatie beland. De uitingen van stress zijn vaak gelijk, maar de kern waardoor je last hebt van stress kan verschillen.

Als je zelf hebt geprobeerd van je stress af te komen, wat heeft het voor zin om te blijven aanmodderen? Als je het zelf had kunnen oplossen had je dat natuurlijk allang gedaan. Wat maakt dat je het nog niet opgelost hebt? Soms neemt het leven van alle dag je bijvoorbeeld zo in beslag dat je er nog niet bij stil hebben gestaan dat het ook eenvoudiger en plezieriger kan.

Het nadeel is dat je je jouw eigen blinde vlek niet kunt zien. En het is lastig om jezelf een spiegel voor te houden. Daarnaast voelt alles wat je doet als normaal. Dingen kunnen voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je er overheen kijkt. Alleen maar omdat je het al zolang doet. Een ander kan jouw blinde vlekken wel zien en helder krijgen.

Daarnaast heeft het soms tijd nodig om weer in contact te komen met iets waar je niet voor niets jaren niet bij kon. Je leeft al jaren volgens een bepaald patroon, daar ben je aan gewend. Het kan dan soms lastig zijn om iets anders te gaan doen. In de oude situatie weet je waar je aan toe bent. En ook al is de nieuwe situatie beter voor je, toch kiezen mensen er soms onbewust voor om de oude situatie met klachten in stand te houden omdat deze bekend is.

5 stappen om stress bij de kern aan te pakken
  1. Vraag jezelf af waardoor jouw klachten veroorzaakt kunnen worden;
  2. Kan er nog een diepere oorzaak zijn dat je hier last van hebt?;
  3. Onderneem stappen om dit kernprobleem op te lossen;
  4. Bepaal een termijn waarbinnen je het wil proberen zelf op te lossen en noteer dat in je agenda;
  5. Lukt dat niet, blijft dan niet aanmodderen en laat je begeleiden.

Een klant van mij had voordat hij bij mij kwam geprobeerd om zijn stress zelf op te lossen. Dat maakte dat hij een burn-out kreeg. Hij bleef een paar weken thuis en ging weer aan de slag. Een half jaar later merkte hij dat hij weer terug was bij af. Het kernprobleem was niet opgelost. Dus kwam hij bij mij. En ik hielp hem de kern van zijn stress te ontdekken en op te lossen. Zodat hij nu weer meer rust heeft, meer voldoening en meer energie. Hij ervaart niet langer druk en kan weer genieten.

Dus bij stressklachten die blijven is het nodig om het onderliggende probleem op te sporen en deze op te lossen. De klachten, die dus symptomen bleken te zijn, zullen dan ook opgelost zijn. Dus onderzoek wat jouw kernprobleem is. En onderneem stappen om dit kernprobleem op te lossen. Lukt dat niet alleen, laat je dan begeleiden. Want het is zonde als jouw emotionele en/of fysieke pijn blijft bestaan terwijl je de tijd die verstrijkt op een veel leukere manier had kunnen doormaken.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?