De lat hoog leggen, doe jij dat ook?

Altijd deed ik mijn best voor dingen. En toch ondanks dat ik zo mijn best deed had ik vaak het gevoel dat het nooit goed genoeg was. Ik deed mijn best op school. Met vriendschappen, met sport. Met sport behaalde ik daardoor met judo wel de 3e plaats van Zuid Holland. De lat hoog leggen, het was iets wat ik automatisch deed. Maar het was ook een onderdeel van het feit dat ik op zeer jonge leeftijd, begin twintig, een burn-out kreeg.

Perfectionisme, dat is waar veel mensen met een burn-out last van hebben
. Je wilt alles goed of zo goed mogelijk doen.
Natuurlijk is het een goed streven om een zo goed mogelijk mens te willen zijn. Maar als het doorslaat is dat niet handig. Want het nadeel van de lat hoog leggen is dat je ook heel hoog moet springen om over de hindernissen te komen die je voor jezelf hebt neergelegd.

Je viert geen normaal feest voor de verjaardag van je kinderen. Nee, het moet allemaal op en top zijn.
Terwijl je eigenlijk zo moe bent dat het niet handig is om dit op je schouders te halen. Of je kunt geen “gewoon” verslag inleveren. Nee als jij iets inlevert dan moet het er helemaal top uitzien, het kan niet kort, want dan is het niet volledig. Het moet met de juiste afbeeldingen, op de juiste manier gebonden. En je leest het niet één of twee keer door, nee wel tig keer omdat je bang bent dat er toch nog ergens een fout in zit.

Het kost je bergen met energie om alles perfect te doen. Het zorgt voor spanningen in je lichaam waardoor je klachten hebt zoals nek- en  schouderklachten of rugklachten. Je hebt regelmatig hoofdpijn. Je voelt je opgejaagd. En het voelt alsof er altijd een bepaalde druk is. Daarnaast pieker je vaak of je het allemaal wel goed doet.

Door de lat hoog te leggen, meestal te hoog, zorg je voor meer druk dan goed voor je is. Door die hoge eisen, die je vervolgens niet altijd kunt halen, krijg je het gevoel van falen. Dat hoe je ook je best doet, het toch vaak niet lukt om die hoge lat te halen. Waardoor je zelfvertrouwen regelmatig een knauw krijgt. En je steeds negatiever over jezelf gaat denken.

Natuurlijk bereik je meer dan een ander die zichzelf niet pushed en het allemaal wel best vind. Maar de mate waarin jij het doet, werkt het vooral tegen je. Want je houd jezelf altijd die wortel voor waar je nooit bij kunt. Je beloofd jezelf die beloning van het goed doen, een gevoel van trots. Maar aangezien de lat te hoog ligt ervaar je juist falen een gevoel van falen en niet goed genoeg zijn.

Als jij de lat hoog legt, dan eis je veel meer dan anderen van zichzelf verwachten. Dat wil dus zeggen dat als jij het een tandje minder gaat doen. (en ik snap dat dat heel spannend kan voelen) dat je het dan altijd nog vele malen beter doet dan anderen. Niet dat ik er een voorstanden van ben om jezelf met anderen te vergelijken. Maar grote kans dat jij dat wel doet.

 “Zo hoort het nu eenmaal” zeggen mensen vaak als ik ze vraag waarom ze iets doen. De manier waarop we de dingen doen die we doen, hebben altijd een oorsprong. We staan er vaak niet bij stil of dat wat we altijd doen wel voor ons werk. Dus die automatische piloot brengt ons juist vaak bij die te hoge lat. Dus vraag je eens wat vaker af of het nou echt wel nodig is om bepaalde dingen te verwachten van jezelf. Zo kun je stap je voor stapje de lat lager leggen.

7 Stappen om te stoppen met de lat hoog leggen
  1. Realiseer je wat jij van jezelf eist niemand van jou verwacht;
  2. Realiseer je dat anderen ook niet dat van zichzelf eisen wat jij van jezelf eist;
  3. Vraag je vaker af waarom je doet wat je doet;
  4. Onderzoek op welke gebieden je de lat lager kan leggen;
  5. Oefen stap je voor stapje met die lat lager leggen;
  6. Ervaar dat het met sommige dingen prima kan en er geen brand ontstaat;
  7. Geniet van de rust, de ontspanning en energie die je bespaard.

Hannah had een moeder die altijd voor anderen klaar stond. Ze deed verschillende soorten liefdadigheidswerk en stond altijd klaar voor haar buren. Dus dacht Hannah dat zij dat ook moest doen, ze had dat gewoon gekopieerd van haar moeder. En dat ging lang goed. Maar uiteindelijk liep ze vast. Wat ze niet mee had genomen in dit verhaal is dat haar moeder geen werk had. En Hannah werkte in de zorg, waar ze ook nog eens langer bleef als het werk niet af was. Ze legde de lat op alle vlakken in haar leven heel hoog. Het was een eye-opener voor haar en zorgde voor de omslag die ze nodig had toen ze dit eenmaal zag.

Dus herken je dat? Het de lat hoog leggen? Doorloop de stappen op de verschillende levensgebieden. Als werkneemster, als moeder, als partner, als vriendin, bij het sporten, bij het koken, etc. En je gaat merken hoe je jezelf al die jaren te kort hebt gedaan. Omdat het ook allemaal best kan met een tandje minder. Zodat jij kunt herstellen van je burn-out en jij je weer gelukkig voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *