Het faken van positiviteit werkt niet, dit is waarom!

positiviteit foto

Als kind zag ik altijd overal positiviteit en mogelijkheden. Zo leerde ik mezelf blokfluit spelen aan de hand van een muziekboekje. En ik leerde mezelf surfen toen ik een jaar of 12-13 was. Oké ik kon al zeilen dus dacht dat dat wel moest lukken. En ja, ik was misschien ook wel wat naïef want het waaide redelijk hard en ik dreef daardoor helemaal de verkeerde kant op. Waardoor ik erg vermoeid en al huilend helemaal niet meer zag hoe ik ooit nog terug moest komen. Maar ik zette door en uiteindelijk lukte het me toch om zelf weer terug te komen.

Een kindermind is super goed in positief denken.
Heb je geen vrienden? Dan bedenk je een onzichtbare vriend! Maar een volwassen mind vind dat lastiger. Je hebt nu eenmaal negatieve dingen meegemaakt, dat heeft iedereen namelijk. En dan kunnen dingen natuurlijk twee kanten op, zaken kunnen positief en negatief uitpakken. Onze mind is vooral gefocust alles wat fout kan gaan omdat het ons wil beschermen. En met een burn-out is het dan ook lastiger om nog positief te blijven omdat één van de kenmerken juist is dat je steeds negatiever gaat denken.

Ken je dat dat je tegen jezelf zegt: “Dat gaat nooit lukken”, of “Dat kan ik niet”. Dat zijn manieren waarop we negatief tegen ons zelf kunnen praten. Misschien zeg je niet letterlijk dit tegen jezelf, maar misschien zeg je andere dingen tegen jezelf die negatief zijn. Herken je dat? En vooral ook dat je daar niet vrolijker van wordt?

Het steeds negatiever denken, zorgt ervoor dat je je ook steeds negatiever gaat voelen. Je krijgt steeds meer klachten zowel, fysiek, emotioneel, cognitief en ook qua zingeving. De somberheid neemt toe, je vermoeidheid helpt ook niet echt mee. Je vergeet dingen en kunt je slecht concentreren. Je hebt last van pijn in je nek- en schouders. En je ziet het gewoon allemaal niet meer zitten omdat je zo je best doet, maar alles voelt zwaar en te veel.

Door het steeds negatiever denken draai je steeds meer een negatieve spiraal in. Je wilt je natuurlijk wel beter voelen. Maar je weet gewoon niet meer hoe je nog de goede kant op kunt gaan. Je voelt je steeds negatiever, je zelfvertrouwen daalt, en er lukt steeds minder. Dat voelt niet veel belovend.

Doordat je lijf probeert de stress op te lossen maar en steeds meer spanning bijkomt in plaats van dat de spanning afneemt, lukt dat niet goed. Je lichaam heeft een zelf genezend vermogen, kijk maar naar wondje, daar hoef je niets voor te doen om die te laten genezen toch? Zo kan je lijf ook stress oplossen. Maar als stress chronisch is geworden en/of te heftig, dan gaat je systeem steken laten vallen. De dingen die niet echt nodig zijn om te overleven gaan het dan minder goed doen. Zo gaat bijvoorbeeld het schilletje om dat deel in je hersenen weg die negatieve ervaringen heeft opgeslagen waardoor je steeds negatiever wordt. 

Veel mensen hebben dan gehoord dat je “gewoon” positief moet denken. Natuurlijk is het zo dat positieve gedachten je altijd een beter gevoel zullen geven dan negatieve gedachten, maar er is meer nodig om dit op te lossen. Kortom het positief faken werkt niet. Het voelt niet kloppend en je gaat je er alleen maar slechter over voelen omdat dit je ook al niet lukt.

Eigenlijk gaat het erom bij een burn-out dat je alles los gaat laten wat je niet langer dient. Het probleem is echter dat dingen die je al heel lang doet, daarvan sta je er vaak niet eens bij stil of ze je nog dienen of niet. Je doet het omdat je het altijd hebt gedaan. Ooit heeft het je waarschijnlijk ook gediend, anders was je het niet gaan doen. Maar zoveel jaar later kan het je soms ook tegen werken. Ik zeg altijd maar…. als je 3 jaar bent kan het heel goed werken om op de grond van de supermarkt te gaan schreeuwen dat je snoep wilt. Bij sommige moeders krijg je dan je zin. Maar als je volwassen bent dan werkt die techniek niet meer, haha.

De kunst is dus om alles in je systeem op te sporen dat zwaar is en niet langer voor je werkt. Ook als het voor je verborgen is geweest. En onderzoek dan ook je gedachten op waarheid. En onderzoeken je overtuigingen of ze (nog) kloppen. Onderzoek je weerstanden. Wanneer je alles loslaat wat je niet dient, dan ga je je steeds lichter en positiever voelen. Het gaat dus nogmaals niet om positiviteit faken maar het gaat je wel helpen duidelijk te krijgen waar je nog niet afgestemd bent op het leven dat je graag wilt.

7 Stappen om meer positiviteit in je leven te krijgen
  1. Stop met positiviteit faken, dat voelt niet goed en werkt niet;
  2. Stop met dingen doen alleen omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten;
  3. Zorg dat je de weerstand van verandering niet verward met dat iets “zwaar” voelt;
  4. Pak je burn-out bij de kern aan zodat stress en spanningen uit je systeem verdwijnen;
  5. Onderzoek wat niet meer voor je werkt en pak dat aan, op alle levensgebieden;
  6. Onderzoek je overtuigingen en pas deze zo nodig aan;
  7. Onderzoek je gedachten op waarheid en pas deze aan waar nodig.

Toen Corien bij me kwam was ze continu bezig met doemdenken. Dat wil zeggen in haar gedachten was ze telkens bezig met alles wat fout kon gaan in de toekomst. Het bleek dat ze zichzelf dit had aangeleerd omdat ze als kind nooit wist waar ze aan toe was. Om zichzelf veilig te houden dacht ze vooraf na over wat er allemaal mis kon gaan zodat ze zich kon voorbereiden. Als kind werkte dat misschien maar als volwassene was het niet helpend, sterker nog zat het haar in de weg. Dus hielp ik haar dit patroon te doorbreken. En dat voelde enorm bevrijdend voor haar.

Dus heb je al ontdekt dan alleen positiviteit faken niet werkt? Dat klopt! Maar zodra je alles uit de weg ruimt wat zwaar voelt en niet aansluit bij die positieve uitkomst die je wilt, hoef je het niet meer te faken. Want dat voel je je gewoon lichter, vrolijker en positiever. Dat scheelt weer een hoop spanning, klachten en gedoe.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *