Mijn verlangen naar zo min mogelijk prikkels tijdens mijn burn-out leverde innerlijke strijd op met mijn verlangen naar sociale contacten. Internet of mobiele telefoon was er nog niet. Dus bleef een face-to-face ontmoeting over of de vaste telefoon. Maar aangezien ik in een nieuwe woonplaats woonde kende ik daar nog geen mensen. En al mijn vrienden woonden verder weg en een lange autorit kon ik toen nog niet opbrengen. Dus voelde ik me best wel geïsoleerd.

Ken je die innerlijke strijd?
Dat je verschillende verlangens hebt, maar dat ze in strijd zijn met elkaar? Waardoor je continu gevoelens van onrust ervaart? Je continu het gevoel hebt dat je niet gelukkig bent en niet weet hoe je het kunt oplossen? Of misschien voel je die twee verschillende verlangens niet, maar voelt het wel dat het continu innerlijk schuurt.

Toen je nog single was keek je ernaar uit om een relatie te hebben. Nu je een relatie hebt denk je af en toe, ondanks dat je van je partner houd, was in maar weer single. Of je dacht dat je een bepaald iets heel graag wilde hebben. Maar toen je het eenmaal had, stond het stof te happen in de kast.

Je raakt in de war van die innerlijke strijd. Want als je het ene moment dit wilt en je zorgt dat je dat krijgt, maar je daar vervolgens niet blij van wordt. En als je het andere kiest dat je dan voelt dat het ook dan blijft wrijven. Dan snap je helemaal niets meer van jezelf, toch?

We denken vaak in complete concepten. Als ik hier voor kies dan hoort dat en dat er allemaal bij. Bijvoorbeeld: Als ik een relatie heb, dan heb ik geen tijd meer voor mezelf.  Maar wat nou als het niet of/of hoeft te zijn. Want nou als en/en mogelijk is? Dat je én een relatie kunt hebben én tijd voor jezelf, bijvoorbeeld.

Om helder te krijgen waar je verlangens in strijd met elkaar zijn, is het belangrijk om eerst weer te voelen waar je nu eigenlijk naar verlangt. Want als je jaren lang vooral gedaan hebt wat je dacht dat anderen van je verwachtten, dan weet je dat soms niet meer. Je voelt het innerlijk wel schuren, maar kan zijn dat je niet helder hebt wat er speelt. Maar doordat je wel een vervelend gevoel ervaart, en je gewend bent die te onderdrukken, stop je het weg.

Gevoelens en verlangens laten zich misschien wel tijdelijk de mond snoeren. Maar op de lange termijn werkt dat niet en krijg je daar last van. Net als een wond die gaat etteren, zo gaan ontkende gevoelens en emoties onderhuids ook etteren. Wat er dan nodig is, is dat je op onderzoek gaat wat er zich nou echt in jou afspeelt. Dat is de enige manier om je hiervan te bevrijden.

Angstvallig proberen om jezelf altijd hetzelfde te voelen is niet reëel. Er kunnen zich altijd dingen voordoen in je leven waar je op reageert. De kunst is dan om dit te ervaren en doorleven. Zonder het weg te stoppen of er in te blijven hangen. Om vervolgens weer in balans te komen.

In 5 stappen jouw innerlijk strijd tot rust brengen
  1. Bepaald eerst welke verlangens je hebt die in strijd zijn met elkaar. Bijvoorbeeld: Het verlangen om sociale contacten te hebben en het verlangen om alleen te zijn omdat je je overprikkeld voelt;
  2. En stel je dan het volgende voor: Je bent in een kamer. Verlangen 1 zit aan de ene kant en verlangen 2 aan de andere kant. Jij bent de bemiddelaar. Ga dan in gesprek met beide verlangens, vraag wat ze willen en nodig hebben; 
  3. Onderzoek of die verlangens er altijd zijn of tijdelijk. Als het tijdelijk is kun je namelijk gemakkelijker een verlangen uitstellen;
  4. Kijk of je als bemiddelaar een compromis kan sluiten met de verlangens, waar ze beide tevreden mee kunnen zijn;
  5. Ervaar hoe het dan weer voelt in je dagelijkse leven. Als het goed is voelt dat veel beter. Je kunt altijd nog de oefening nog een keer doen en dingen bijstellen.

Dominique was in een gezin geboren met 5 meisjes. Zij was de jongste. Iedereen had altijd commentaar op haar gehad en ze voelde zich er altijd een beetje bijhangen. Als volwassene was haar verlangen om harmonie met haar zussen te ervaren. Maar een ander verlangen was om voor zichzelf op te komen en continu de strijd aan te gaan met haar zussen over hoe ze haar hadden behandeld, en soms nog deden. Ik leerde haar hoe ze deze innerlijks strijd kon oplossen. Ze voelde zich bevrijd van al het gedoe en beleefde eindelijk plezier met haar moeder en zussen.

Dus wil je af van je innerlijke strijd. Die op zich al niet fijn voelt maar ook nog eens onnodig gedoe, en dus energie kost? Breng jouw verlangens in balans en geniet van de rust die dit je geeft. En het plezier wat je hierdoor ook weer meer kunt ervaren in je leven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *