Het leven is als een dans

Het leven is als een dans

Als de dingen vroeger niet liepen zoals ik dat graag wilde, kon ik enorm gefrustreerd zijn. Tegenwoordig kan ik veel meer met de flow van het leven meebewegen. Dat wil niet zeggen dat ik alles leuk vind of nooit meer ergens tegen aan loop. Maar alles gaat nu veel soepeler en relaxter.

Als het leven niet loopt zoals je wilt, dan ervaar je al snel stress. En aangezien je niet alles kunt plannen, organiseren of controleren in je leven is het onvermijdelijk dat er dingen gebeuren die anders zijn dat dat je wilt. Hoe ga je hiermee omdat je niet continu in de stress raakt?

Je hebt net je huis laten schilderen, maar het blijkt een prutser te zijn geweest en al snel bladdert de verf er weer af. Je hebt gesolliciteerd naar een nieuwe baan en bent aangenomen, maar de baan blijkt enorm tegen te vallen. Het voelt alsof je er niets mee op geschoten bent. Je dacht iets opgelost te hebben maar in plaats daarvan heb je er weer een probleem bij.

Dit soort gedoe kost veel energie. Het zorgt voor frustratie en een wanhopig gevoel. Het lijkt alsof je in een tredmolen zit waar je niet uitkomt. Je wilt vooruit en lijkt vooruit te gaan, maar in de praktijk schiet je er niet veel mee op. Het principe van twee stappen vooruit en één stap terug, net als in een dans.

Forest Gump zei het al: “Life is like a box of chocolate, you never know what you’re gone get”. (Het leven is als een doos bonbons, je weet nooit wat je krijgt). En zo is het ook. Sommige dingen kun je zelf in gang zetten. Andere dingen gebeuren gewoon en dan is het de kunst hoe je daar op een goede manier mee omgaat.

Maar wat nou als we het leven als een dans zien?  Als we de tegenslagen, vertragingen en omleidingen zien als stappen in de salsa, mambo, tango en cha-cha? Als je inzoomt op een paar pasjes dan zou je alleen maar rare bewegingen zien. Maar als je naar het geheel kijkt, naar de totale dans, dan kun je zien hoe mooi de dans is. En zo is het in het leven ook.

In het leven zijn tegenslagen, vertragingen en omwegen vaak gewoon een manier om te dansen. Denk niet te veel in goed en fout, hoe iets uitpakt kun je meestal toch pas veel later zien. Laat je niet ontmoedigen, zie de dingen niet uit hun verband. En wat je ook doet, stop niet met dansen.

Dat wil niet zeggen dat je maar passief moet blijven en alles maar moet laten gebeuren. En geen acties onderneemt, ‘omdat het er nou eenmaal bij hoort’. Maar meer dat je weet dat je er minder over in de stress hoeft te zitten, je vaak niet weet waar de ene gebeurtenis of ervaring weer goed voor is in je leven.

Jaren geleden zei een werkgever tegen me: “Jij hebt geen carrière gemaakt” en ik vroeg wat hij daarmee bedoelde. Hij legde uit: “Je hebt niet één bedrijfstak gekozen en bent daar stap voor stap hoger op gekomen”. Dat klopt, dacht ik toen. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. Wat dat betreft heb ik echt mijn hart gevolgd.

Maar het mooie was toen ik ondernemer werd en voor mezelf ging beginnen om mensen uit hun burn-out te begeleiden, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Ik had ervaring in de grafische industrie, dus met vormgeving. Met het organiseren van mijn werk, ik kon goed zelfstandig werken. Ik had ervaring met het schrijven van teksten en had geleerd om websites te maken. Ik heb video’s gemonteerd. En in de zorg gewerkt. Al deze verschillende onderdelen maken nu dat ik het werk doe wat ik het leukste vind! Toen ik dat nog niet zien, maar nu wel.

Dus heb je soms de neiging om je druk te maken over waar je staat in je leven? Misschien ben je wel precies waar je moet zijn. Je dat realiseren scheelt enorm veel stress, energie en frustratie. En als je voelt dat het niet zo is, onderneem actie om aan te passen in je leven wat je anders wilt. Een burn-out heb je ook niet voor niets. Het is een echte ‘wake-up-call’ die je niet op de goede weg zit. Dus ook voor een burn-out kun je (meestal achteraf pas) dankbaar zijn. Dus geniet van de dans!Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *