Last van te veel prikkels door je burn-out?
Tijdens mijn burn-out had ik veel last van overprikkeling. Waar ik het voorheen heerlijk vond om altijd muziek aan te hebben, kon ik dat toen totaal niet verdragen. Ik merkte dan dat ik het miste en soms zette ik het toch even aan. Maar na een paar minuten voelde ik me dat geïrriteerd raken en mijn energieniveau, zakte dan heel snel. Ook mensen die snel praten kon ik niet tegen, of hoge schelle stemmen. Of kinderen die schreeuwden.
In het dagelijkse leven zijn er veel prikkels. Je zintuigen nemen van alles waar. En al die indrukken kun je bij een burn-out steeds minder goed verwerken. Omdat je zelf eigenlijk al overbelast bent, kun je er niets meer bij hebben. Je raakt geïrriteerd, moe en overprikkeld.
Je komt een ruimte binnen waar meerdere mensen met elkaar praten. Alle geluiden komen tegelijk op je af. Het is om je op één persoon te richten en te luisteren wat hij zegt. Je probeert echt je aandacht erbij te houden maar het kost je zoveel energie om te proberen om je niet door alle andere geluiden te laten afleiden dat je je al heel snel super moe voelt.
Je hebt het gevoel dat je faalt, je baalt ervan dat iedereen dit wel kan en jij niet. “Waarom kan ik niet normaal zijn?”, denk je. Je gaat situaties vermijden waarbij je denkt overprikkeld te kunnen raken. Je maakt je druk als je die situaties niet kunt vermijden. Het kost je veel energie en je raakt snel geïrriteerd. Doodmoe wordt je ervan.
Het overprikkeld raken is een symptoom en niet het probleem zelf. Omdat je nu niet in balans bent reageer je gevoeliger op prikkels. Maar dat is slechts de uiting van iets anders. Het is dus belangrijk te ontdekken wat het onderliggende probleem is.
Prikkels vermijden is niet dé oplossing. Het kan wel tijdelijk helpen om te zorgen dat je voldoende tot rust komt zodat je de oorzaak kunt oplossen. Het is echter een vermijding en geen oplossing. Tijdelijk is dat prima maar op lange termijn niet.
Het kan soms lastig zijn om zelf te ontdekken wat de kern van jouw prikkel gevoeligheid is. Misschien denk je wel dat je altijd voor iedereen moet klaar staan en vergeet je daarbij jezelf. Of misschien ben je bang om jouw grenzen aan te geven.
Door prikkels te vermijden raak je geïsoleerd. Terwijl vriendschappen en sociale contacten juist heel belangrijk zijn. Sterker nog ze werken stress verlagend. Dat is een leuke tegenstelling hé?
In 7 stappen jouw gevoeligheid voor prikkels oplossen bij een burn-out
- Vermijd als eerste prikkels om tot rust te komen;
- Let op welke situaties voor prikkels zorgen;
- Onderzoek wat de kern van jouw gevoeligheid voor die prikkels is;
- Zorg dat je de oorzaak van jouw gevoeligheid voor prikkels oplost;
- Leg je omgeving uit wat je nodig hebt;
- Voel je niet schuldig als je andere keuzes maakt dan voorheen;
- Neem jezelf serieus en ga staan voor wie je echt bent en nodig hebt.
Petra was erg prikkelgevoelig toen ik haar voor het eerst sprak. Ondanks haar burn-out was ze nog wel aan het werk maar eigenlijk was alles haar te veel. Door zichzelf te dwingen alles te blijven doen waarvan ze vond dat ze die moest doen, gaf ze zichzelf niet de gelegenheid om te herstellen. Dus toen ik haar daar bewust van maakte herkende ze dat ze gewend was om over haar grenzen te gaan. Ik leerde haar hoe ze dat voortaan anders kon doen. Waardoor ze zich weer vrij, gelukkig en spontaan voelde.
Dus heb je last van prikkels door je burn-out? Onderzoek de oorzaak van jouw gevoeligheid van prikkels of laat je helpen om dit duidelijk te krijgen. Zodat je dit kunt oplossen. En je niet de rest van je leven bezig bent op prikkels te vermijden en reguleren. Maar je je weer vrij voelt om alle dingen te doen die je wilt doen.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)